Bilgiustam
Türkiye'nin Bilgi Sitesi

Kral Penguenlerin Özellikleri

0 67

Kral Penguenlerin ÖzellikleriKral pengueninin bilimsel ismi Aptenodytes patagonicus’dir. Penguen topluluğunun en büyük ikinci üyesidirler. Vücutları dik duruş, uzun gövde ve canlı renklerle karakterize edilmiştir. Birçok kuş bilimcisi, türleri iki alt türe ayırmasına rağmen, bazı kuş bilimcileri de böylesi bir ayrımın gereksiz olduğunu iddia etmektedirler. Kral penguenleri Antartika kıtası ve soğuk ve sert iklime sahip adalarda bulunur. Üreme bölgeleri ağırlıklı olarak Falkland Adaları ve Crozet Adaları, Kerguelen Adaları, Prince Edward Adaları, Heard Adası, McDonald Adaları ve Macquarie Adalarıdır. Diğer penguen türleri, daha büyük boyutlarda olabilirler fakat daha az renge sahip olan imparator penguenine çarpıcı bir benzerlik taşırlar.

Fiziksel özellikleri
Yetişkinlerin sırtlarında siyah tüyler, göğüslerinde ve altlarında beyaz tüyler, kulak bölgelerinde ve boğazlarının hemen altındaki kemerde parlak turuncu tüyler vardır. Yetişkinler ayrıca gövdenin alt kısmında turuncu bir gözyaşı şeklinde çizgiye sahiptirler. Kral penguenler, 82-92 cm uzunluğa ulaşabilir ve 13-16kg ağırlığında olabilirler. Erkeklerin sayusal olarak oranı dişilerdenn biraz daha fazladır. Yavru kral penguenlerin tüyleri olgunluğa erişmiş penguenlerinki gibi parlak ve keskindir. Bununla birlikte, siyah tüylerinin çoğunda gri ton, sarı tüyler kulak bölgesini, beyazımsı tüyler alt boynu renklendirir. Kral penguen yavruları koyu kahverengi tüylerle kaplıdır ve 9 aylıkken tüyleri erişkinlerin sahip olduğu keskinliğe ulaşır. Senede bir defa tüy değişimi yaparlar.

Avlanma ve beslenme
Kral penguenleri kalamar ve kabuklular cinsinden yiyecekler yiyebilir. Ancak beslenmelerinin neredeyse tamamını balık avlayarak sağlarlar. Özellikle yılan balığı, uskumru ve palamut ile beslenirler. Kral penguenlerin yaşamın döngüsü olan düşmanları da mevcuttur. Ağırlıklı olarak deniz memelileri, fok balıkları, balinalar penguenleri avlamaktadırlar. Yavru penguenlerin korkulu rüyası ise deniz martıları ve yırtıcı diğer kuşlardır.

Üreme
Çoğu kral pengueni, üç yılda iki kez üremektedir ve çiftleşmede her yıl bir kez yavru üretmektedir. Üreme ve yetiştirme genellikle düz kıyı alanlara sahip Güney Okyanusudur. Tek bir yumurta, 14 ila 15 aylık bir döngüde üretilir ve bir çiftin zamanlaması, önceki yetiştirme girişimi başarısına veya başarısızlığına bağlıdır. Bir dişi kral pengueni ile çift olmak isteyen erkek kral, ıslık sesine benzer ses üretir ve mümkün olduğunca uzun boylu olabilmek için başını yukarıya doğru uzatarak kur yapmaya başlar. Kral penguenleri tek eşlidirler. Erkeğin sesine davet edilen dişi karşılık vermesi durumunda bir araya gelirler ve kanatları ve gagalarıyla birbirlerine sarılırlar. Binlerce penguenin arasından her çiftin ayrı ses özelliği vardır ve çiftler bu sesi tanıyarak birbirlerini bulurlar. Çift, üreme mevsiminin geri kalanında başka eş değiştirmezler. Fakat yavrusunu kaybeden bir dişi kral pengueni başka bir dişinin yavrusunu kaçırma girişiminde bulunabilmektedir.

Kral Penguenlerin ÖzellikleriYumurta döşeme işlemi, ilk yılın Kasım ve Mart ayları arasında herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. İmparator pengueninkine benzer bir şekilde, yumurtalar ebeveynlerden birinin ayağının tepesine yerleştirilir ve yetişkin yumurtayı karnıyla kaplayarak kuluçkaya yatar. Yumurta, cilt tabakasına karşı korunmuştur.(yumurta yaması) Her çift yumurtada kuluçkaya yatarak bekler. Dişi kral penguen beslenmek için denize geri döner ve erkek kral kuluçkada yatar. Erkeğin kuluçka süresi yaklaşık 54 gün sürer. 54 gün sonra yumurtadan bir civciv çıkıyor. Kuluçka sonrasında ilk ay veya daha fazla bir süre boyunca, civciv, beslenmenin yanı sıra, değişen ebeveynlerin ayakları ve yavruları tarafından kendiliğinden yaşayacak kadar geniş ısınmaya devam ediyor. Sonraki 310 günlük çekim döneminde, yem toplama ve yavru besleme arası da 3-6 ay sürebiliyor. Gençler doğurganlığın sona ermesiyle tamamen bağımsız hale gelirler ve yaklaşık altı yaşında cinsel olarak olgunlaşırlar. Bazıları ise dört yaşına geldiklerinde çiftleşmeye hazır olurlar. Kral penguenler, vahşi doğada 25 yıl, tutsak altında kafeslerde 40 yıl maksimum yaşayabilmektedir.

Korunma durumları
Tehdit Altındaki türler adına Ekolojistler, dünya çapında bir milyon ila iki milyon arasında üreme çiftinin bulunduğunu ve bu sayının arttığını savunuyorlar. 19. ve 20. yüzyıllarda, 1969’da ticari bir av yasağı yürürlüğe girene kadar binlerce kral pengueni, köpekbalığı, fok balığı ve balina tüyleri ve derileri için katledilmiştir. Kaçak avcılık günümüzde çok olmasa da devam etmektedir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku