Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kuzukulak Otundan Gelen Sağlık

0 402

Kuzukulak bitkisi ile Yozgat’ta çalıştığım yıllarda iş arkadaşımın bana sabah kahvaltısı sürprizi ile tanıştım. Yufka ekmek arasında köy peyniri ve kuzukulakla yapılmış enfes bir dürüm yemiştim.Mayhoş ve ekşimsi tadına peynir eşsiz bir lezzet katmıştı. Daha sonra kuzukulağın ülkemizin her yerinde yoğunlukla Tokat, Yozgat ve Sivas kırsallarında yetişen çok faydalı bir bitki olduğunu öğrendim. Bu bitkiyi sizlerinde tanımanızı istiyorum.

Kuzukulak bahar aylarında yetişir. Nemli havaları, killi ve kumlu toprakları sever. Tarlalarda, çayırlarda, mera ve ağaçların gölgelerinde kendine yetişme ortamı bulur.Halk arasında ekşimik,turşu otu,ebem ekşisi gibi isimlerle anılan kuzukulak’ın bilimsel adı ise Rumeks Acetosa’dır. Potasyum açısından zengindir ve içerisinde A, B, C vitaminleri ayrıca demir ve fosfor bulunmaktadır. Şekli kuzukulağına benzediğinden bu ismi almıştır. Çiçeklenmesi beklenmeden toplanmalıdır. Bu nedenle küçük boydaki kuzukulak otunu tercih etmelisiniz.

5960_images_(34)

Kuzukulağın Faydaları

1- İskorbit adı verilen rahatsızlığın sebep olduğu diş eti çekilmesi ve kanamaları, diş dökülmelerine karşı içerisindeki C vitamini olmasından dolayı olumlu etkiler göstermektedir.
2- Kökü ve yaprakları bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelmektedir.
3- Yaprakları böbrekleri çalıştırmaya yardımcı olur, idrar söktürücü görev yapar.
4- Körpe yapraklarından lapa yapılarak güneş yanıkları ve çıban tedavisinde şikayet edilen bölgeye sürülerek uygulanır.
5- Yorgunluk halsizlik ve güneş çarpmaları için yaprakları kullanılır.
6- Safra söktürücüdür.
7- Bağırsak kurtları ve basur tedavisinde kullanılır.
8- Yeşil tohumlarının demlenip içilmesi anne sütünü artırır.

Kuzukulağı Otu Nasıl Kullanılır?

Taze kuzukulağı otu yaprakları üzerine 1 litre kaynar su dökülerek 10 – 15 dakika kadar demlenip içilir. Günde 2 – 3 bardak tüketmeniz yukarıda belirtmiş olduğum rahatsızlıkların tedavisinde kullanacağınız doğal bir ilaçtır.

Kuzukulağı ile salata yaparak tüm C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kuzukulağı, küp küp doğranmış beyaz peynir ve domatesle kendinize sağlıklı bir salata yapabilirsiniz.

5960_indir_(4)

Kıyılmış kuzukulağı yemeklerinize katabilir,ıspanağı nasıl pişiriyorsanız o şekilde yemeğini yapabilir, peynirle harmanlayarak böreklerde kullanabilirsiniz. Kısır, mercimek köftesi ve çiğ köfte yanında yiyebilirsiniz. Kepek ekmek arasında bir parça peynir ve kuzukulak sizin için sağlıklı bir sandviç olacaktır.

Kuzukulağı Otunun Zararları

Kuzukulağı otunu böbrek rahatsızlığı, romatizma, gut hastalığı ve idrar yolu rahatsızlığı olan hastaların yememesi, ayrıca çayını içmemesi gerekmektedir. Fazla yenilmesi – içilmesi halinde mide iltihabı, ishal, kusma ve kalp rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir.

Kaynakça:
www.sanaldoktorunuz.com
tr.wikipedia.org/wiki/Kuzukulağı

Yazar:Eda Şahan

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku