Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Lahana Suyunun Kullanımı, Yararları ve Yan Etkileri

0 627

Lahana, brokoli, karnabahar ve lahana içeren Brassica bitki cinsine aittir. Gayri resmi olarak, bu grubun üyeleri turpgiller sebzeleri olarak bilinmektedir. Bu çok yönlü sebze çiğ veya buharda pişirilebilir, fermente edilebilir ve hatta sıkılabilmektedir. Lahana suyu, C ve K vitaminleri gibi besinler ile yüklenir ve içmek, kilo kaybı, bağırsak sağlığının iyileştirilmesi, iltihaplanmanın azalması, dengeli hormonlar ve vücut detoksifikasyonu gibi birçok faydaya bağlıdır. Bununla birlikte, bu iddiaların sadece bir kısmı araştırmalarla desteklenmektedir. Bu makalede, lahana suyu hakkında, kullanımları, potansiyel sağlık yararları ve dezavantajları yer almaktadır.

Lahana Suyu İçmenin Faydaları

Birçok araştırma lahana gibi tüm sebzelerin sağlık yararlarını desteklerken, az sayıda çalışma sebze tüketiminin meyve suyu formundaki etkilerini araştırmıştır. Bununla birlikte, yapılan bazı araştırma çalışmalarına göre lahana suyu içmenin yararları olduğunu belirlenmiştir. Yine de, çoğu çalışma hayvanlarda yapılmıştır, bu nedenle özellikle insanlarda ek araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Lahana suyu içmenin yararları şu şekildedir:
Antioksidan bakımından zengindir
Lahana Suyunun Kullanımı, Yararları ve Yan EtkileriLahana suyu, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını azaltmaya yardımcı olan maddeler olan antioksidanlarda yüksektir. Vücutta serbest radikallerin birikmesi iltihap ve hastalığa yol açmaktadır. Lahana, vücutta birçok önemli rol oynayan bir besin olan özellikle C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini bağışıklık sağlığını destekler ve ayrıca güçlü bir antioksidan görevi görmektedir. Kırmızılahana antosiyaninlerle doludur. Bu bitki pigmentleri kırmızılahanaya kırmızımsı, mor rengini vermektedir ve güçlü antioksidan özelliklere sahiptir.
Antosiyanin yönünden zengin diyetler, kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. Ayrıca, lahana suyunda bulunan bazı antioksidanlar antikanser özelliklerine sahiptir. Bir test tüpü çalışması, lahana suyunun insan meme kanseri hücrelerinde hücre ölümüne neden olduğunu bulmuştur. Bu etki, meyve suyunda indol adı verilen antioksidanların konsantrasyonuna bağlanmıştır.
Enflamasyonla mücadeleye yardımcı olabilir
Lahana suyu, iltihapla mücadeleye yardımcı olabilecek birçok bileşik içermektedir. Kısa süreli inflamasyon akut strese olumlu bir cevap olsa da, uzun süreli inflamasyon zararlı olmakta ve hastalığa yol açmaktadır. Bu nedenle, uzun süreli iltihabı mümkün olduğunca sınırlamak önemlidir. Lahana birçok anti-enflamatuar bileşik içermektedir. Bunlar arasında birçok Brassica sebzesinde bulunan sülfür bileşiği olan sülforafan ve anti-enflamatuar etkileri olan güçlü bir antioksidan olan kaempferol bulunmaktadır. Bir test tüpü çalışması, kırmızılahana suyunun dalak hücrelerinde anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Bir başka çalışmada lahana suyu ekstraktının cilt sağlığı üzerindeki anti-inflamatuar etkileri incelenmiştir. Kontakt dermatitli iltihaplı bir cilt rahatsızlığı, bir grup farede, topikal olarak uygulanan lahana özü merhemi iltihabı önemli ölçüde azaltmıştır.
Bağırsak sağlığına fayda sağlayabilir
Lahana suyu içmek mide ülserlerini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olmaktadır. Aslında, lahana suyu mide ülserleri için geleneksel bir ilaç olarak kullanılmıştır, bazı tarihli araştırmalar bunun etkili bir tedavi olabileceği düşündürmektedir. Mevcut insan araştırmaları sınırlı olmasına rağmen, son hayvan çalışmaları lahana suyunun mide ülserlerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Örneğin sıçanlarda yapılan bir çalışma, lahana ekstraktının mide ülserlerinin iyileşmesini önemli ölçüde iyileştirdiğini ve ülser oluşumunu engellediğini bulmuştur. Bununla birlikte, lahana suyunun mide ülserleri üzerindeki etkileri hakkındaki mevcut insan araştırması sınırlıdır.
Lahana suyunun fermente edilmiş versiyonları da bağırsak sağlığına fayda sağlamaktadır. Bir tür fermente lahana olan lahana turşusu yapmaktan kaynaklanan meyve suyu, laktik asit bakterilerinde yüksektir. Bu probiyotikler bağırsak sağlık yararları için kabul edilmektedir.

Diğer Avantajlar

Lahana suyu içmenin diğer potansiyel sağlık yararları bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Potansiyel antikanser etkileri: Lahana suyu belirli kanserlere karşı korunmaya yardımcı olmaktadır. Aslında, haftada 5 veya daha fazla turpgiller sebzesi tüketmek, kadınlarda % 33 azalmış lenfoma riskine bağlanmıştır.
Kalp sağlığına faydalı olabilir: Bir çalışmada, lahana içeren meyve suyu tüketen kişiler, kontrol grubuna göre daha düşük kolesterole sahip olmuştur. Diğer çalışmalar, turpgillerden sebze alımını azalmış kalp hastalığı riskine bağlamıştır.
Bazı besin maddeleri emmeye yardımcı olabilir: Lahana, A vitamininin öncüsü olan beta karoten içermektedir. Çalışmalar, lahana suyunun içilmesinin, bütün yemeye kıyasla beta karoten daha iyi emilimiyle sonuçlandığını göstermektedir.
Çiğ lahanadan daha uygun olabilir: Hacimdeki farktan dolayı, çiğ olarak yemeye kıyasla, meyve suyu formunda çok fazla lahana tüketmek daha kolaydır. Ayrıca, meyve suları hareket halindeyken basittir.
Bununla birlikte lahana suyu antioksidan, antienflamatuar ve bağırsak sağlığını geliştirici özellikler sunmaktadır. Sağlık yararlarını daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Potansiyel Yan Etkiler

Lahana suyu içmek muhtemelen birkaç fayda sağlasa da, dikkate alınması gereken bazı Lahana Suyunun Kullanımı, Yararları ve Yan Etkileridezavantajları bulunmaktadır. Bu yan etkiler aşağıdaki gibidir:
Yüksek miktarlar tiroidi etkileyebilir
Bazı kanıtlar yüksek miktarda lahana tüketmenin tiroidi etkileyebileceğini düşündürmektedir. Lahanada guatrenler denilen maddeler, normal tiroid fonksiyonu için gerekli bir süreç olan tiroide iyot taşınmasını engellemektedir. Aslında birkaç çalışma, turpgillerden sebze alımı ile tiroid kanseri riski arasında bir ilişki olduğunu kaydetmesine rağmen, sonuçlar biraz sonuçsuz kalmıştır. Ayrıca, guatrenler ham lahanada daha yüksek miktarlarda bulunmaktadır, bu nedenle hipotiroidizm gibi tiroid rahatsızlıkları olanlar lahana suyu tüketiminden kaçınmalıdır. Bununla birlikte, turşu sebzeler ve hastalığın önlenmesi hakkında önemli miktarda araştırma, faydaların potansiyel risklerden daha ağır basabileceğini düşündürmektedir.
Bazı besinler ilaçlarla etkileşime girebilir
Lahana suyundaki bazı besin maddelerinin bazı ilaçlarla etkileşime girdiği gösterilmiştir. Lahana, K vitamini bakımından yüksektir, bu da warfarin gibi kan incelticilerin kan pıhtılarını önleme yeteneğini etkilemektedir. Genellikle ilaç kullanırken tutarlı bir K vitamini alımı sürdürülmesi önerilmektedir. Kan inceltici kullanılıyorsa, diyete lahana suyu eklemekten kaçınmak en iyisidir. Bununla birlikte, lahana suyu eklemeden önce uzman bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Lahana sıkmak lifin çoğunu geride bırakır
Sebzelerin sıkılması, lif içeriğinin çoğunu ortadan kaldırmaktadır. Lif dolgunluk hissini arttırır, bağırsak sağlığı korur, kan şekerini stabilize etmeye yardımcı olur ve kolesterolü azaltmaktadır. Lahana gibi turpgiller büyük oranda yüksek lif içeriği nedeniyle, bağırsak bakterilerini olumlu bir şekilde değiştirebildikleri için kabul edilmiştir.
Bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir
Bazı bireyler, lahana suyu içmekten mide rahatsızlığı yaşamaktadırlar. Lahana, gaz üreten yaygın bir sebzedir. Ayrıca, irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan bireylerin sindirimi zor olan Lahana Suyunun Kullanımı, Yararları ve Yan Etkileribir tür karbonhidrat olan fruktanlarda da yüksektir. IBS’li kişiler düşük lahana alımında bile, şişkinlik, mide ağrısı ve ishal gibi semptomlar yaşamaktadırlar. Kısacası lahana suyu içmek tiroidi etkiler ve bazı ilaçlarla etkileşime girmektedir. Ayrıca bazı kişiler için lahana suyu içmek mide rahatsızlığına neden olmaktadır.
Lahana suyu, diğer yeşil meyve suları ile birlikte çeşitli sağlık yararları sağlamaktadır. Meyve suyu sıkmak, tüketilmesi kolay bir formda yüksek dozda besin ve antioksidan elde etmenin harika bir yoludur. Bununla birlikte, IBS’li ve belirli ilaçları alan kişiler, diyetlerine lahana suyu eklemeden önce sağlık uzmanlarına danışmalıdır. Kişi lahana suyu içmeyi seçerse, makul bir şekilde kullanmalıdır. Sade lahana suyunun güçlü bir tadı olduğundan, acıyı azaltmak ve daha lezzetli hale getirmek için elma veya havuç gibi diğer meyve suları ile birleştirilmektedir.

Kaynakça:

livestrong.com
beautybeseech.com
food.ndtv.com
lybrate.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku