Lebanon, Batı Asya’da bulunan bir Arap ülkesi olarak bilinmektedir. Lübnan’ın kuzey ve doğu tarafı Suriye’ye, güney tarafı ise İsrail’e komşudur. Ülkenin oldukça köklü bir geçmişi vardır ve ülke aynı zamanda da birçok medeniyetin bir arada yaşamış olduğu bölgelerden biri olması sebebiyle de oldukça kıymetli kabul edilmektedir. Lübnan’ın batısının tamamı Akdeniz kıyılarına bakar ve oldukça etkileyici plajlara kumsallara sahip olması sebebiyle de bir dönem turistlerin uğrak yerleri arasında yer almaktaydı. Sıra dışı bir kültürel geçmişe sahip olan Lübnan’da birçok etnik kökenden insan bir arada huzurlu bir yaşam sürmektedir. Bunun yanı sıra bölgede özellikle de Beyrut’ta birçok dine mensup insan yaşamaktadır. Bunlar arasında çoğunluğu Müslümanlar ve Hıristiyanlar oluşturmaktayken aynı zamanda da Musevi kesimi oluşturan guruplar da burada yaşamlarına sürdürmektedir. Ancak Lübnan’ın bu denli bir harmoni içinde olması ülkede ciddi anlamda sorunları da beraberinde getirir olmuştur. Özellikle 1976 yılı sonrasında ülkede patlak veren iç savaş sonrasında bölge yaşanılmaz bir hal almıştır. 1976 ile 1992 yılları arasında 16 yıl süren iç savaş süresince bölgede neredeyse her gün bir terörist faaliyet gerçekleştirilmiş ve bu nedenle birçok insan yaşamını yitirmiştir. Bu iç savaş ağırlıklı olarak başkent Beyrut’ta sert bir şekilde yaşanmıştır ve şehir bu anlamda iki bölünmüştür. Lübnan’ın diğer önde gelen şehirlerinden Tripoli ”Trablus”, Zahie ve Nabatiye’de de aynı şekilde çatışmalar yaşansa da bunun etkisi Beyrut’taki kadar ses getirmemiştir.
Lübnan, bir zamanlar ”Ortadoğu’nun Paris”i olarak adlandırılan Beyrut’u bünyesinde barındırsa da günümüz itibariyle bölge kendisini neredeyse tamamıyla kaosa terk etmiştir. Lübnan’ın resmi dili sadece 1 tanedir buda Arapçadır. Lübnan’ın resmi kuruluş tarihi 1920’lere dayanmaktadır. Bu dönemde bölge Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası iken, I. Dünya Savaşı sonrasında Lübnan, Osmanlı himayesinden çıkmış ve Fransız mandası olmuştur. Sonrasın bağımsızlık hareketi sayesinde ülke 24 Ekim 1945 yılında Fransız mandasından ayrılmış ve kendi bağımsızlığını ilan etmiştir. Bunun üzerine Fransız Birlikleri de 31 Aralık 1946 yılında Lübnan’dan çekilmek zorunda kalmıştır. Lübnan’ın nüfusunun yarısı başkent Beyrut’ta yaşamaktadır. Bunun yanı sıra ülkenin nüfusunun birçoğu göç sebebiyle başka ülkelere akmıştır. Özellikle Latin Amerika ülkelerine yapılan göç hiç de azımsanmayacak ölçülere ulaşmıştır. Lübnan’ın 2014 verilerine göre sahip olduğu nüfus 4,467 milyon civarındadır. Ülkede kişi başına düşen milli gelir (GDP) ise, 11,067$’dır. Ülkenin para birimi resmi olarak Lübnan Pound’u olsa da piyasa da dolaşan para birimi Lübnan Lirasıdır. Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında kabul edilen Lübnan’da sıra dışı tarihi eserlere rastlamak mümkündür.
Bu eserlerin birçoğu da Osmanlı İmparatorluğu zamanından kalmadır. Osmanlı İmparatorluğu bölgede 1516 ile 1918 yılları arasında hüküm sürmüş ve bu anlamda halen Lübnan halkının gözünde başka bir yere sahip olabilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgede oldukça ılıman bir hava hakim olmuş ve bu halen Lübnanlıların gözünde başka bir yere sahiptir. Ancak Lübnan Fransız mandasına geçmesinin ardından şehirsel olarak modernize çalışmasına tabi tutulmuştur. Bölgede ağırlıklı olarak Akdeniz iklimi görülmektedir ve hava sıcaklığı yazları 40 santigrat derecelere kadar ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra kışlar bölgede oldukça ılık bir şekilde geçmektedir.
Yazar:R. Emir Karasu