Meşhur bir Alman bestecisi olan Beethoven, 1770 yılında Almanya’nın Bon şehrinde doğdu. Yoksul bir ailenin çocuğu olması nedeni ile yeteneğinin gerektirdiği eğitimi alamamış ancak kendi kendisini yetiştirmeyi başarmıştır.
Babası, saray müzisyenliği yaparak hayatını kazanmasına rağmen, alkole olan düşkünlüğüne yenik düşmüştür. Annesi ise saray hizmetçiliği yapmakta idi. Beethoven, ilk müzik eğitimini henüz 4 yaşında iken babasından almıştır. Babası Beethoven’e verdiği eğitimler sırasında oğlundaki yeteneği fark ederek, onu zorla bu yönde eğitmek istemiştir. Babasından aldığı müzik eğitimi ile küçük yaşta aile bütçesine katkı sağlamaya başlamıştır. 1779 yılında, Christian Gottlob Neefe ile çalışmaya başlamıştır. Küçük yaşta sürekli kendisini geliştiren Beethoven, 1783 yılında ilk bestesini yapmıştır. 1783 yılında yaptığı ilk bestesini Neefe’nin yardımı ile Dressler’in Marşı üzerine “Çeşitlemeler” olarak yayınlamıştır. 1787 yılında hocasının yardımı ile Mozart’a öğrenci olabilmek için Viyana’ya gitmiştir.
Mozarttan aldığı eğitimler ile yeteneğine yetenek katan Beethoven için Mozart; “Bu çocuğa iyi bakın onu bir gün tüm dünya tanıyacak” diyerek, Beethoven’da gördüğü ışığı vurgulamıştır. Fakat Mozart’ın yanında çok kalamadan annesinin ölümü üzerine, Bon kentine geri dönmek zorunda kalmıştır. Bon kentine döndükten sonra, 4 yıl Kont Walstein hizmetinde viyole çalmıştır. 1789 Fransız Devrimi sırasında 19 yaşında yakışıklı ve genç bir delikanlı olan Beethoven, Fransa’da olmamasına rağmen yaptığı bestelerini özgürlük idealleri üzerine yapmıştır.
Daha sonra Viyana’ya dönen Beethoven, hayatının geri kalan kısmını burada yaşamıştır. Viyana da piyanist ve öğretmen olarak adını duyurmaya başlayan Beethoven, kısa sürede istediği üne kavuşarak saraylarda asılzadelerin öğretmeni olarak görev yapmaya başladı. 1795 yılında halka açılmaya başlamıştır. 1800 yıllarında başlayan rahatsızlığı ile 1808 yılına kadar bir çok konser vermesine rağmen, 1808 yılında geçirdiği kulak rahatsızlığı onu 1819 yılında tamamen sağır etmesi nedeni ile konser veremez olmuştur. Bu tarihten itibaren hayatını insanlar ile kurduğu diyalogları yazışarak yapmaya başlamıştır. Beethoven, bestelediği senfonilerini yaptığı dönemde de sağır olması onun ne kadar yetenekli olduğunun göstergesidir. Beethoven hayatı boyunca yaşadığı aşklara rağmen hiç evlilik yapmamıştır.
1825 yılından itibaren sağlığı iyiden iyiye bozulan Beethoven, müzmin bir karaciğer hastalığı olan siroza yakalanmış ardından da akciğer iltihaplanması nedeni ile tamamen kötüleşmiştir. Arka arkaya yapılan ameliyatlara rağmen eski sağlığına kavuşamayan Beethoven, ardında bıraktığı sayısız besteleri ile 1827 yılında Viyana da vefat etmiştir.
Yazar:Züleyha Günay