Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Megalomani Nedir?

0 2.827

3538_meg1

Megalomani kavramı, psikoloji bilimiyle alakalı bir durum olmakla birlikte, toplumda pek de önemsenmeyen bir ruh halidir.Hastalık sayılmayan bu kavram, toplumda çoğu kişi tarafından hafife alınarak önemsiz bir durummuş gibi algılanır. Fakat, psikiyatristler ya da psikologlar için durum hiç de böyle değildir.

Psikoloji bilimiyle uğraşan bu tür kişiler, toplumda pek önemsenmeyen megalomaniye aşırı derecede bir hassasiyet gösterirler. Bunun nedeni ise, megaloman kişilerin büründükleri ruh hali olarak gösterilmektedir. Megalomaninin ne olduğunu bakıldığında ise, karşımıza büyüklüğü bir takıntı haline getirmiş olmak veya büyüklük hezeyanı içerisinde yaşamak gibi durumlar çıkmaktadır.

Megaloman olan kişi, bu tür durumları benimseyerek bu şekilde bir kişilik takınır. Bu tür takıntılar dışında, megaloman olan kişi kendinin bazı üstün özelliklerinin olduğunu ve bu özelliklerle toplumdaki bireylerden ayrıldığını düşünmekte ve kendini toplumda üstün ve ayrıcalıklı bir konuma sürüklemektedir. Genel anlamda bu tür davranışlar gözlenen megalomani, günümüz modern psikiyatrinin çok yakından incelediği ve hastalık kabul edilmese de derin bir ruhsal bozukluk olarak görülen bir kavramdır. Aynı zamanda megalomani, insan psikolojisinin en karışık hallerini yansıtmakla birlikte bu durum merak uyandırmaktadır.

meg

Megalomaninin belirtilerinin görüldüğü kişiye psikoloji literatüründe megaloman denilmektedir. Megaloman kişi, çok farklı ruh hallerine girmekle birlikte taşımış olduğu mevcut niteliklerin, toplumu oluşturan diğer insanlardan kendisini üstün kıldığına inanmakta ve bu olguya göre yaşamaya başlamaktadır. Bakıldığında sonuçları itibariyle kendini toplumdan soyutlama gibi de görülebilen megalomani, kişinin kendini toplumda en üst noktada hissettiği durumları yansıtmaktadır.

Megalomaniye durumuna yakalanmış olan kişi, ya doğuştan gelen yetenekleri sayesinde kendini üstün kılmakta ya da yaşanılan bazı şeylerden dolayı kendini farklı ve üstün hissetmektedir. Burada ise bir nokta şaşırtıcı ve de önemlidir. Eğer bir kişi yaşadığı bir olaydan sonra toplumda üstün ve ayrıcalıklı olduğuna inanıyorsa, yaşanılan bu durumun aslında üstün olmasının farkına varmasına neden olduğunu düşünmektedir.

Yaşanılan olay, bir nevi kişinin algılamasını ifade etmektedir. Megalomanlıkta yaşanan ruh halleri daha detaylı incelendiği zaman, megaloman kişinin kendisine olan özgüveni tavan yapmış durumdadır. Kişi kendisini aşırı bir şekilde benimseme davranışını benimser ve bencillik kavramı bu noktada üst noktalara ulaşır. Bu durumların oluşmasında ise, mantıklı nedenler olamamakla birlikte sadece kişinin kendini toplumdan oldukça üstün görmesi durumu yatmaktadır.

3538_meg2

İnsanların genel anlamda birtakım belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin başında ise, sevme, sevilme, beğenilme, takdir görme gibi özellikler gelir. Zaten bu tür özellikler, Maslow’un hazırlamış olduğu ihtiyaçlar piramidinde de yer almaktadır. Bir kişi, bir konuda uzman olabilir ve uzman olduğu konuda da iddialı olabilir. Bu durum gayet normal ve olağan bir durumdur. Kişi, bu özelliğinden dolayı takdir edilince gayet doğal bir şekilde gurur duyar. Bu tür kişiler deneyin yoluyla bunu hak etmişken, megaloman kişide böyle bir durum söz konusu değildir.

Megaloman kişi, kendine aşırı güven duyar fakat genelde güven duymuş olduğu konuda bir temeli bulunmaz. Bu durum yani temel olmadan kendine güvenme durumu, megaloman olan kişilerin her konuda benimsedikleri ruh halleri arasında sayılmaktadır. Bu noktada megalomani karıştırılmamalıdır. Çünkü megaloman olan kişi çok da bilgi sahibi olmadığı konularda kendine güvenmektedir. Temeli, deneyimi ya da bilgisi olan yani yeterli olan kişinin kendine güven duyması ise son derece olağan ve haklı da bir durumdur.

Megalomanlık toplumda bir sorun olarak algılanmasa da aslında ciddi bir sorundur. En çok da megalomanlık durumu, iş hayatında kendini göstermektedir. Bu tür kişilerin psikiyatrik yardım almaları önemli ve gerekli bir durumdur.

Yazar:Erdoğan Gül

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku