Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uçan Balıklar

0 2.290

3540_1

Klasik suda yüzen balıkları kıskandırabilecek artı bir özelliğe sahip olan uçan balıklar, isimlerinden de anlaşılabileceği gibi yüzmenin yanı sıra, uçma özellikleri de bulunmaktadır.

Uçan balıklar Atlantik, Büyük okyanus ve Akdeniz ve sıcak deniz iklimine sahip bölgelerde de yaşamaktadır. Yapı itibari ile büyük bir bedene sahip olan uçan balıklar, göğüs bölgelerinde bulunan yüzgeçlerinin kanat biçiminde olması nedeni ile denizde 2 ila 5 metre arasında yükselebilmektedirler. 2 ila 5 metre yüksekliğe ulaşan uçan balıkların bir kısmı da havada yaklaşık 300 metre kadar yol alabilmektedirler.

Birçok çeşidi bulunan uçan balıkların, büyük bir çoğunluğu açık denizlerde yaşamaktadır. Kalifornia ve dört kanatlı olan uçan balık türleri en bilindik türleridir. Göğüs yüzgeçlerinin balık üzerinde gösterdiği paraşüt etkisi ile deniz üzerinde bir süre uçarak tekrar denize iniş yaparlar. Uçan balık ve Tayyar balık isimleriyle anılan bu tür balıklar genellikle sıcak denizleri tercih etmektedirler. Vücut şekilleri itibari ile diğer deniz balıklarından farklı bir görüntüye sahip olmaması nedeniyle kefal balığını andırmaktadır. Yapı olarak çok büyük olmasa da en büyük ve en bilindik olarak 45 cm ile Kalifornia uçan balığı bilinmektedir.

3540_3

Balıklar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda uçuşlarındaki en büyük etkenin, V şeklindeki kuyrukları oluşturmaktadır. Dişsiz bir balık olması nedeni ile deniz içindeki bitki ve deniz ürünlerine ait planktonlar ile beslenmektedirler. Ülkemizde sayısı çok sık olmamakla birlikte Marmara ve Akdeniz bölgesinde görülmüşlerdir. Sürü halinde dolaşan uçan balıklar genellikle hayati bir tehlike ile karşı karşıya kaldıkları dönemlerde sudan fırlayarak uçmaktadırlar. Onlar için uçmak hayat kurtarıcı bir özellik taşımaktadır.

Uçan balıkların en ünlülerinden olan dört kanatlı uçan balık türlerinde diğer türlerinden farklı olarak göğüs yüzgeçleri ile birlikte birde karın yüzgeçleri gelişmiştir. Uçan balıklar uçma özelliklerini daha çok hayat kurtarıcı olarak kullansalar da, yaptıkları bu özgürlük uçuşları sırasında genellikle martılara yem olmaktadırlar.

Yazar:Züleyha Günay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku