Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Metamorfik Kayalar ve Kayaç Türleri

0 2.272

Metamorfik kayalar, dünyanın derinlerinde maruz kaldıkları yüksek basınç ve ısı nedeniyle diğer kaya türlerinin değişiminden oluşmaktadır. Metamorfizma kayaçların şeklini değiştiren jeolojik bir süreçtir ve süreç milyonlarca yıl dönüşüm gerektirmektedir. Daha önce, dönüştürülmüş kayalar ya magmatik, tortul, hatta daha eski metamorfik kayalar bulunmaktadır. Yer kabuğunun ısı ve basıncı, fiziksel ve kimyasal özellikler açısından derin değişiklikler getirmektedir ve kayaya yeni dokular vermektedir. Gelişen yeni doku yeniden kristalleşme sürecidir ve içerdikleri doku ve mineral çeşitleri bu kayaçların nasıl sınıflandırıldı üzerinedir. Bu yazıda metamorfik kayalar ilgili bazı ilginç bilgiler ve çeşitli metamorfik kayaçlar türleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

İlginç Gerçekler

• Metamorfik kayaçlar, bölgesel, termal, hidrotermal ve fay zonu metamorfizmaları temelinde bölünebilmektedir.
• Bölgesel metamorfik kayaçlar dağlık bölgelerde bulunmaktadır ve Dünya’nın kabuğunun uyguladığı baskıya göre gelişmektedir ve bu çok geniş bir alanı etkilemektedir. Ayrıca dönüşüm termal yoğunluktan da etkilenmektedir ve daha fazla basınç, kaya dokusunda büyük değişikliklere yol açmaktadır.
• Öte yandan, magmanın yüksek termal yoğunluğunun ve Dünya’nın basıncının bir sonucu olarak termal metamorfik kayaçlar oluşmaktadır. Isı arttıkça kayalarda daha fazla değişiklik olmaktadır.
• Hidrotermal metamorfik kayalar, kaplıcalardan gelen sıcak sıvılar kayaçlar arasında dolaştığında oluşmaktadır.
• Fay bölgesi metamorfik kayaları, Dünya kabuğundaki fay hatları boyunca meydana gelen değişikliklerin bir sonucu olarak oluşmaktadır.
• Metamorfik kayaçların çoğu sınıflandırması, ilk önce kayaların doku yapraklı kayaları ve yapraksız kayaları ile iki kategoriye ayrılmasını içermektedir.
• Bu kayalarda meydana gelen yapraklanma ya da tabakalanma, genellikle yakınsak bir tektonik plakanın sınırı boyunca, Dünya’nın derinliklerinden geçtikleri muazzam yönlü basınçtan kaynaklanmaktadır. Bu ortamda, muazzam bir süre boyunca, düz çakıl minerallerin yanı sıra dere çakılları ve volkanik piroklastlar gibi parçalar, basıncın yönüne kademeli olarak dik hale gelmektedir. Basıncın etkilerinin yanı sıra, sıcaklığın artması klorit ve mika gibi minerallerin daha görünür olan daha büyük kristallere yeniden kristalleşmesine neden olabilmektedir ve bu kayaçlara yapraklı kaya denmektedir.
• Düzlemsel gerilme veya gerilme kalıplarına sahip olmayan kayaçlara yapraksız metamorfik kayaçlar denmektedir. Bu kayalar çoğunlukla tek mineralli tortul kayalardan çıkarılmaktadır.
• Yüksek sıcaklık ve basınç, metamorfik kayaçların fosillerini silmektedir.
• Metamorfik kayaçlar gözeneklere veya açıklıklara sahip değildir ve görünür kristal katmanları ile birlikte olabilmektedir.

Metamorfik Kaya Türleri

Metamorfik Kayalar ve Kayaç TürleriAmfibolit
Ana kaya: Bazalt
Kaya amfibollerden oluşmaktadır, genellikle koyu renkli, ağır ve zayıf yapraklı bir yapıya sahiptir. İnşaat, bina kaplamaları ve kaldırımlarda kullanılmaktadır, ayrıca kolayca ulaşılabilir ve çekici dokulara sahiptir.
Blueschist
Ana kaya: Bazalt
Bu kaya adını renginden almaktadır, Metamorfizmaya genellikle yüksek basınç ve düşük sıcaklık eşlik etmektedir. Bununla birlikte mineral glokofanın varlığı bu kayaya mavi renk vermektedir.
Mermer
Ana Kaya: Kireç taşı veya dolomit
Hem dolomit hem de kireç taşı büyük konsantrasyonlarda kalsiyum karbonat içermektedir ve ana kayaya kıyasla mermer çok daha zordur. Bu, cilalanmasını sağlamaktadır ve bir yapı malzemesi olarak popüler hale getirmektedir. Ayrıca küvet, yer karosu, lavabo üstleri, mutfak tezgâhı vb. sanatçılar oyma malzemesi olarak kullanmaktadır. Mermer, çeşitli boyutlarda kristallerden oluşmaktadır ve ayrıca oluşum sürecinde mevcut olan safsızlıklar nedeniyle birçok renk varyantı bulunmaktadır. Böylece mermer beyaz, gri, siyah, kırmızı, yeşil, pembe, şeritli ve benekli olabilmektedir.
Eklogitin
Ana Kaya: Peridotit
Bu kaya büyük basınç ve sıcaklıklarda oluşmaktadır ve piroksen ve kırmızı garnet ile birlikte az miktarda kararlı minerallerden oluşmaktadır. Eklogitin rengi kırmızı-yeşildir, bu da oldukça güzelleştirmektedir. Yoğun bir kaya olan eclogite, Dünya’nın kabuğundaki konveksiyona yardımcı olmaktadır.
Yeşil Şist
Ana Kaya: Bazalt
Metamorfik Kayalar ve Kayaç TürleriBu kaya düşük sıcaklıklar ve basınç altında oluşmaktadır ve kaya rengini klorit, epidot veya aktinolit varlığından almaktadır.
Kayrak
Ana Kaya: Şeyl
Kaya, ince tabakalara ayrılmıştır, bu da ince tabakalara bölünmesini sağlayan mükemmel bölünme içermektedir. Arduvaz genellikle koyu ila açık kahverengi çizgiler içermektedir. Karşılaştırmalı düşük basınçlar ve sıcaklıklar nedeniyle oluşmaktadır ve düşük dereceli metamorfizma olarak adlandırılmaktadır. Yıllar boyunca çeşitli şekillerde kullanılmıştır; örneğin, mezar işaretleri veya mezar taşları olarak. Bununla birlikte, kayrakla ilgili sorunlardan biri, mezar taşlarının yarılma çizgileri boyunca yarılmasına ve çatlamasına neden olan mükemmel bir yarılmadır, ayrıca kara tahtalar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde çatlama, yarılma ve ağırlığı nedeniyle kayrak fazla kullanılmamaktadır.
Şist
Ana Kaya: Şeyl
Bu metamorfik kaya orta dereceli olarak sınıflandırılmıştır, bu da kayrakla karşılaştırıldığında daha fazla basınç ve ısı ile oluştuğu anlamına gelmektedir. Bu kaya kaba tanelidir, oluşan minerallerin ayrı ayrı tanecikli olması çıplak gözle görülebilmesini sağlamaktadır. Orijinal minerallerin çoğu pul haline dönüştürülmektedir ve çok daha fazla basınç yaşadığından, genellikle buruşuk veya katlanmış bulunmaktadır. Genellikle şistler, oluşturuldukları ana minerallere göre adlandırılmaktadır. Örneğin, talk şist, garnet mika şist, hornblend şist ve biyotit mika şist.
Gnays
Ana Kaya: Granit veya Şeyl
Bu kaya yüksek dereceli olarak sınıflandırılmaktadır, bu da şist ile karşılaştırıldığında daha fazla basınç ve ısıya maruz kaldığı anlamına gelmektedir. Gnays belirgin bir şekilde bantlanmış ve şistten daha kabadır. Bantlama, farklı minerallerden oluşan alternatif katmanlar içermektedir. Gnaysdan oluşan en önemli minerallerden biri kuvars ve mika ile birlikte feldispattır. Ayrıca Gnays şeyl veya kum taşı gibi tortul kayaçların metamorfozundan veya granit gibi magmatik kayaçlardan da oluşabilmektedir, yapı taşı olarak ve kaldırım olarak kullanılmaktadır.
Hornfels
Ana Kaya: Bazalt, kalker ve şeyl
Bu kaya kristal formda görünmemektedir, ancak etrafındaki küçük taneler bir mozaik olarak sığmaktadır. Hornfels yapraksızdır ve dokusu bantlıdır. Rengi değişkendir ve büyük ölçüde metamorfize olduğu kaya kaynağına bağlıdır.
Kuvarsit
Ana Kaya: Kuvars kumtaşı
Kumtaşı metamorfize edildiğinde kuvarsite dönüşmektedir ve ana kayadan daha zorlaşmaktadır. Kumtaşı derin gömülü magma ile temas ettiğinde oluşmaktadır. Kuvarsit kumtaşına oldukça benzemektedir ve farkı anlatmanın en iyi yolu her iki kayayı da kırmaktır. Çünkü kumtaşı birçok taneye parçalanırken, kuvarsit taneciklere ayrılmaktadır.
Serpentinite
Ana Kaya: Peridotit
Metamorfik Kayalar ve Kayaç TürleriBu kaya esas olarak serpantin minerallerinden oluşmaktadır, antigorit, kertenkele ve krizotil. Renk yeşil ila koyu yeşil veya kırmızımsı kahverengi ila siyah olabilmektedir. Çok ince tanelidir ve dokusu değişkendir, mimaride dekoratif bir taş olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ısıya dayanıklı özelliği nedeniyle baca yapmak için kullanılmıştır.
Sabun taşı
Ana Kaya: Peridotit
Bu kaya öncelikle talktan oluşmaktadır ve az miktarda klorit, mika ve amfibol içermektedir. Yer kabuğu yüksek ısı ve basınca maruz kaldığında oluşur. Sabuntaşı mutfaklarda tezgah üstü tezgahlarda, çanak ve tabak yapımında, elektrik panolarında, ayrıca duvar karolarında ve yer karolarında kullanılmaktadır.
Filit
Ana Kaya: Şeyl veya pelit
Ana kaya olan şeyl, kil minerallerinden oluşan ince taneli bir fillit haline dönüşmektedir. Bu kaya, arduvazdan daha fazla ısı ve basınca maruz kalmaktadır ve ayrıca daha büyük kristallere sahiptir. Filitin ana bileşimi kuvars, serisit mika ve kloritten oluşmaktadır.

Kaynakça:
https://www.scienceforkidsclub.com/metamorphic-rock.html
https://www.softschools.com/facts/rocks/metamorphic_rocks_facts/366/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku