Milongalar, şarkılar eşliğinde tangonun yapıldığı, genellikle tango müziklerinin çalındığı dans geceleridir. Milongalar, geçmiş dönemden gelen gelenek ve görenekler ile örf ve adetleri de halen bünyesinde barındıran, belli kuralları olan bir etkinliktir. Özellikle de dans pistinde yapılması ve yapılmaması gereken hareketler bulundurmaktadır.
Dans pistine çıkmadan önce, çiftler birbiri ile dans etmek istediğine dair işaretleşirler. Bu işaretleşmede de genellikle erkekler davetkar olmaktadır, ancak bu demek değil ki kadınlar da dansa davet edemezler. Eskiden günümüze kadar olan süreçte dansa davetin yolu, bakışları dans etmek istenen kişiye çevirmek ve göz göze gelmeyi beklemektir. Göz göze gelen kişiler arasında artık bir dansa davet olmuştur ve kabulün olduğunu gülümseme ya da baş eğme hareketi gösterir. Bunun akabinde erkek kadının oturduğu yere doğru yürüyerek dansa davet ettiği kişiyi piste almak için gider. Kadın da partnerini beklemek için ayağa kalıp dans pistinin kenarına gelir. Dans müziği başladığında da her dans hareketinin başlamasından önce olduğu gibi çiftler tam karşı karşıya gelecek şekilde karşılıklı durup, ardından dansa başlanır.
Dans başladıktan sonra, saat yönünün tersi yönde ronda döner. Hem milongalarda hem de valste, dans pistindeki dansın akışı saat yönünün tersinedir. Buradaki esas konu, dans pistinde akışı bozmayacak şekilde dansı sürdürmektir. Her figür milongada yapılamayabilir. Bu nedenle, dansta yaratıcılık ortaya konulup farklı ve özgün figürler yapılmak istenirken, insanların rahatsız olmamasına özen gösterilmelidir.
Dans pisti çok kalabalık olabilir. Hatta rondanın dönüşü kalabalıktan dolayı sıkıntıya girme riski taşıyorsa, bazı mekanlarda dans pistinin çevresine de bir halka oluşturulup ronda döndürülmeye başlanabilir. Bu tür çemberler daha az risklidir. Çünkü dans eden çiftlere çarpabilecek tek bir yön bulunur ve dans pistinde daha hızlı dönen çembere göre daha uzun bir çemberde dans edilmektedir. Bu da, buranın daha çok tercih edilmesine yol açmaktadır. Dış çember üzerinde dans ediliyorsa, çemberi bozmamak ve yer kaybetmemek için dans hızı ayarlanmalıdır.
Dans pisti kalabalık olsa da, çiftlerin birbirine çarpmaması gerekir. Bunu sağlamak için tangoyu emin adımlarla ilerletmek gerekir. Eğer ki çarpışma gibi bir durum söz konusuysa, dansı yönlendiren ve etrafı kadının omzu üzerinden kontrol eden erkek olduğu için, erkekler hem partnerinin hem de kendisinin yönünü uygun bit figür ile birlikte birleştirerek yumuşak bir geçişle yönünü değiştirmelidir. Bunun yanında, hareketleri kısaltmak ve çok dağınık hareketler yapmamak da uygun bir davranıştır.
Milongo kültürü zaman içerisinde oturan bir alışkanlıktır. Eğer ki ilk başlarda bir çekince varsa, pistte dans edenleri izlemek en doğru adım olacaktır. Bu şekilde hem dans figürleri hem de milonga kültürü adına çok şey öğrenilebilecektir. Bu aşamada, dans edenlerin hareketleri gözlenebilir ve çiftlerin hangi tür müziğe nasıl ayak uydurduğu ve kendi yorumlarını nasıl kattıklarından çıkarımlar yapılabilir.
Kaynakça:
meleklermekani.com/threads/tangonun-evrimi-ve-arjantin-tango-tarihcesi.127393
Yazar:Gökçe Cömert