Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Neden Sürekli Acıkıyoruz?

0 559

4683_images“Sürekli yememe rağmen neden sürekli acıkıyorum?” sorusu sürekli aklınızı meşgul ediyorsa bu yazı tam sizin için! İnsanlar genellikle sorunları için hızlı ve basit bir çözümler ararlar. Burada bazı basit çözümler bulacaksınız. Aşırı açlığın sebepleri ve bazı çözüm yolları için okumaya devam edin. Patlayana kadar yeme gibi bir alışkanlığınız varsa, beyninizin sürekli bu şekilde yemeniz gerektiğini düşünmeye başladığını biliyor muydunuz?

Sürekli aç hissetmenize neden olan bu duruma polifaji veya hiperfaji denir. Bu durum altta yatan fiziksel ve ruhsal bir bozukluğun belirtisi olabilir. Her zaman aç hissetmek sağlıklı bir belirti değildir. Aşağıda aşırı yemeye sebep olabilecek sebepler açıklanmıştır. İştahsızlık, az yeme, aşırı yeme, aşırı açlık, tatlı krizleri günümüzün en yaygın sorunlarından bazılarıdır. Modern ama sedanter yaşam tarzı, sağlıksız gıdalar ve egzersiz eksikliği hormonal dengesizlik ve sindirim sistemi bozukluklarına yol açar. Aşırı yeme ve aşırı kilo alımı sonunda obezite ve kiloya bağlı kalp hastalıkları gibi hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıkların belirtilerini kontrol edip, hastalıkları erken dönemlerinde önlemek çok önemlidir. Çocuklar ve her yaştan yetişkinler yeme bozukluklarından muzdarip olabilir. Çoğu zaman bu sorunların nedenleri oldukça küçüktür ve diyet, yaşam tarzı değişikliği gibi basit önlemler ile ortadan kaldırılabilir.

Aşırı Açlığın Nedenleri:4683_images_(1)

Stres:

Hızlı tempolu modern yaşam, her alanda rekabet, ilişki sorunları, maddi sorunlar strese yol açabilir. Aşırı stres de aşırı yemeye yol açabilir. Aileniz ve arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirmeye çalışın. Hobiler edinin, spor aktivitelerine katılın, yoga ve meditasyon yapmayı deneyin, film izleyin. Bu uğraşlar sizi stresli ortamınızdan uzaklaştırıp aşırı yemenizi önleyecektir.

-Can Sıkıntısı:

Can sıkıntısı aşırı yemek yemenin sık rastlanan bir sebebidir. Bazen insanlar yapacak bir şey bulamayıp can sıkıntısından yemek yerler. Kendinizi müzik dinlemek, dans etmek, yeni bir yabancı dil öğrenmek ya da bir müzik aleti çalmak, kitap okumak, bisiklete binmek gibi heyecan verici ve eğlenceli şeylerle meşgul etmeye çalışın. Boş zamanlarınızı aileniz ve arkadaşlarınızla geçirmek, komşularınıza, yetimhanelerdeki ve hastanedeki çocuklara, yaşlılara yardım etmek size çok büyük tatmin duygusu yaşatacaktır. Can sıkıntısı aşırı yemeye neden olduğundan erken emeklilik hakkında düşüncesi olanlar, bu problemleri yaşamamak için emekli olduktan sonra yapmak istediklerini önceden planlamalıdır.

-Depresyon:

Depresyon sosyal geri çekilme, değişken ruh hali ve artan sinirliliğe neden olduğundan sizi daha fazla yemeye zorlayabilir. Böyle bir durumda çevrenizde mutlu ve pozitif insanlar olmasına dikkat edin. Bu probleminizi bir psikiyatriste danışın. Pozitif olmak sağlıklı ve aktif bir yaşamın sırrıdır.

-Yoksunluk Belirtileri:

Sigara, alkol ya da uyuşturucuyu bırakmak insanların daha fazla yemek yemelerine neden olabilir. Alkol veya uyuşturucu bırakmak çok iyi ve sağlıklı olmasına rağmen, bir çekilme belirtisi olarak açlık acısı ile karşılaşabilirsiniz. Aklınızı alkol, sigara ve yemeklerden uzaklaştırmaya çalışın. Bazı ilaçlarla yoksunluk belirtilerini azaltabilirsiniz. Bunun için doktorunuza danışmalısınız. Bazı ilaçlar da semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

-Bazı İlaçlar:

Bazı ilaçlar iştahınızı uyarabilir. Örneğin oral kortikosteroidler her zaman aç hissetmenize neden olur. Doktorunuza danışın ve yaşam tarzınız ve rutin kullandığınız ilaçlar hakkında onu bilgilendirin. Doktorunuz aşırı açlıktan sorumlu ilacınızı değiştirebilir.

-Hastalıklar:

4683_gebe (1)

Her zaman aç hissetme tanı konulmamış veya kötü kontrollü diyabet, bipolar hastalık, esrar zehirlenmesi, düşük kan şekeri, Graves hastalığı, tenya gibi hastalıklar durumunda görülebilir. Aşırı açlık yaşıyorsanız bir doktora başvurarak altta yatan bir hastalığınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Altta yatan hastalığın kesin nedenini bilmek tedavinin planlanmasına yardımcı olur. Erken tanı, hızlı iyileşmeyi teşvik etmektedir.

-Hamilelik:

Hamilelik sırasında aşırı aç olmak oldukça doğaldır. Eğer hamile iseniz, günde yaklaşık 300 ekstra kalori tüketmeniz gerekir. Doktorunuzun talimatlarını düzgünce uygulamalı ve gerekli protein, kalori, vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olmalısınız.

-Yeme Bozuklukları:

Bulimia nervosa kişinin çok miktarda yemek yemesi ve yediklerinden kusma, laksatif kullanımı, aşırı spor yapma ve aç kalma gibi sağlıksız yollarla kurtulmaya çalıştığı bir tür yeme bozukluğudur. Bu yeme bozukluğunun nedenini öğrenmek için bir doktora veya bir psikiyatriste başvurmalısınız. Verilen talimatları düzgünce uygulamalısınız. Sağlıklı yemek ve kilo vermek için bir diyetisyene başvurmalısınız.

-Hormonal Dengesizlik:

Bir bireyin yeme alışkanlıkları beyinde doğal olarak oluşan bir kimyasal olan serotoninden etkilenmektedir. Leptin ve ghrelin gibi hormonlar gıda alımını düzenler. Vücuttaki aşırı yağ bu hormon dengesini etkileyebilir. Hormonal dengeyi koruyabilmek için 2-3 büyük öğün yerine 5-6 küçük öğün yemelisiniz. Düzenli egzersiz yapmak hormonal dengenin korunmasını ve yağların yakılmasını sağlar. Ara öğünler iştahınızı bastırmanıza yardımcı olur.

-Metabolizma Hızı:

4683_tiroid

Metabolizması daha hızlı olanlar aşırı açlık sorunu yaşayabilirler. Tiroid bezi metabolizma hızını kontrol eder. Tiroid beziniz aşırı aktif ise, her zaman aç hissedebilirsiniz. Basit bir kan testi tiroid hormon seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Bu test sonucunda tiroidiniz fazla çalışıyorsa vücudunuzun sık sık kalori talep edebilir. Günde 6-8 kez düşük kalorili yemekler yiyebilirsiniz. Yediğiniz şeylerin sağlıklı olduklarından emin olun. Egzersiz ile yaktığınız kalori tüketilen kaloriden daha fazla ise o zaman fazla endişelenmenize gerek yok. Yürüyüş, koşma, yüzme gibi herhangi bir kardiyovasküler egzersiz kalori yakmanıza yardımcı olur. Bu tür egzersizler sonrasında vücudunuzun enerji talebi artar. Kilo alımını önlemek için bu egzersizlerden sonra bolca su içmelisiniz.

-Aşırı Diyet Yapmak:

Sürekli düşük yağlı gıdalar ya da sıfır kalorili gıdalar içeren bir diyet daima aç hissetmenize neden olacaktır. İstenilen kilo kaybı yerine diyet kilo almanızla sonuçlanabilir. Yağ olmadan karbonhidratlar çok yüksek glisemik indekse sahiptir. Bu tür gıdaların tüketimi anında kan şekeri düzeylerini yükseltir. Bu karbonhidratlar hızlıca yağa dönüştürülür böylece beyniniz ve vücudunuz enerji eksikliği yaşar. Her zaman sağlıklı diyetler seçmelisiniz. Kilo kaybında sadece diyet değil egzersiz de çok önemlidir.

-Yeme Alışkanlıkları:

Akşam yemeklerinizi 19.00’dan önce yiyorsanız ya da yeterli protein almıyorsanız tok hissetmeyebilirsiniz. Temel besinlerin eksikliği veya besinlerin kötü emilimi yemeklerden sonra bile aç hissetmenize neden olabilir. Bu durum “neden geceleri acıkıyorum?” ya da “neden akşamları çok yiyorum?” sorularınızın cevabı olabilir. Et, kümes hayvanları, ton balığı, yumurta, baklagiller, fındık, tohumlar, soya ürünleri gibi besinler aç hissetmenizi önler. Tam tahıllı gıdalar, yüksek lifli gıdalar tok hissetmenize neden olabilir. Erken bir akşam yemeğinden sonra düşük yağlı tatlılar, milkshake veya taze bir meyve hoş olabilir. Hiçbir şey işe yaramazsa aşırı açlık besinlerin kötü emiliminden kaynaklanan bazı gastrointestinal bozuklukların bir belirtisi olabilir, bu nedenle bir doktora danışmakta fayda vardır.

Umarım yukarıdaki nedenler aşırı açlığın nedenleri hakkında tatmin edici bir cevap sağlar. Bu konuda yapabileceğiniz bir diğer ipucu çok fazla acıkmadan ufak şeyler atıştırmanızdır böylece aşırı yemekten kurtulabilirsiniz.

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/why-am-i-always-hungry.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku