Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Neptün Gezegeni ve Özellikleri

0 1.213

5458_n1 Üzerinde yaşamış bulunduğumuz gezegen olan Dünya, evrende Samanyolu galaksisi içerisinde yer almaktadır. Dünya’nın konumu daha da daraltıldığında ise karşımıza Güneş sistemi çıkmaktadır.

Dünya, güneş sisteminin bir üyesi olmakla birlikte bu sistem içerisinde Dünya dışında yine birçok gezegen yer almaktadır. Neptün de, bu gezegenlerden birisidir. Neptün, sistemde yer alan dokuz büyük gezegenden birisidir. Güneşe uzaklık bakımından ise 8. sırada yer almaktadır. Neptün ile ilgili birçok bilimsel tespitlerde bulunulmuştur. Bu tespitlere göre, Neptün’ün Güneş’e olan uzaklığı 4 milyar 494 milyon km kadardır. Bu gezegen, Güneş çevresinde haraket etmekle birlikte gezegenin Güneşin çevresinde tam dönüşü, 164,79 yılda gerçekleşmektedir. Bu gezegen, Dünya’dan çıplak gözle görülememektedir. Bunun nedeni ise, gezegenin oldukça soluk olmasıdır. Eğer Neptün’e teleskop araılığıyla bakılırsa, ortaya yeşilimsi bir renge sahip disk biçiminde bir görüntü çıkmaktadır. Gezegenin şekli yuvarlak olmakla birlikte, gezegenin kenarları karanlıktır. Astronomi bilim adamları ise bu duruma ”kenar kararması” adı vermişlerdir.

5458_n2Neptün’ün mitolojik bir önemi de bulunmaktadır. Öyle ki, bu gezegene Poseidon da denilmektedir. Poseidon ise, Eski Yunanlılarda deniz ve de su tanrısı anlamına gelmektedir. Romalılar ise, deniz ve su tanrısına direkt olarak Neptün adı vermişlerdir. Neptün, oldukça büyük bir gezegendir. Bu bakımdan, büyüklük olarak Uranüs, Satürn ve de Jüpiter’e benzemektedir. Bilim adamlarınca Neptün ile Dünya’nın büyüklükleri karşılaştırılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlara göre Neptün, Dünya’dan tam 17 kat daha ağırdır. Yapılan araştırmalar sonucunda, bu gezegenin herhangi bir canlı yaşamına uygun olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Neptün’ün yaklaşık olarak 20 bin km çapında ve kayaç yapılı bir çekirdeği bulunmaktadır. Bu çekirdeğin çevresinde ise bir atmosfer tabakası bulunur ve bu tabakanın kalınlığı 15 km civarıdır. Bu atmosferin helyum ve hidrojen gazlarından meydana geldiği sanılmaktadır. Bu konuda tam olarak henüz kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır. Atmosferin en üst bölgesinde metan gazı olduğu anlaşılmıştır. Bu gaz, bulutlanarak kümelenmiştir. Güneş’ten gelen kırmızı renkli ışınlar bu bulutlar tarafından emilir ve dışarıya salınmaz. Yeşil ve de mavi güneş ışınları içinse aynı durum söz konusu değildir. Bu tür ışınlar, bulutlar tarafından yansıtılmaktadır. Neptün’ün mavimsi yeşil bir görüntüye sahip olmasının nedeni budur.

5458_n3Neptün’ün sahip olduğu atmosfer tabakasının en üst bölgeleri oldukça soğuktur ve bu bölgelerde sıcaklık -210 derece civarında seyretmektedir. Neptün, Güneş’e en uzak 8. gezegen olmasınaa rağmen, -210 derece sıcaklık oldukça yüksektir. Bu durum, bilim adamlarınca merak edilmiş ve açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırmalarla kesin bir sonuca ulaşılamamış fakat, bazı iddialar ortaya atılmıştır. Bu iddiaların başında ise, Neptün’ün atmosferinin en üst kısmında Güneş ısısını tutma özelliği olan özel bir katman bulunduğu gelmektedir. Bir diğer iddiaya göreyse, Neptün gezegeninde bir iç ısı kaynağı bulunduğudur. Neptün’ün 8 adet uydusu bulunmaktadır. Önceden iki uydusu var sanılırken, 1989 yılında gezegenin 6 adet daha uydusunun olduğu tespit edilmiştir.

Yazar:Erdoğan Gül

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku