Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pencere Camlarının Türleri ve Özellikleri

0 656

Büyük endüstriyel tasarımlardan temel ev pencerelerine kadar camların kullanım alanları son derece geniştir. Hızla ilerleyen bu dünyada her gün ve her sektörde yenilikler yaşanmaktadır. Evleri ve ofisleri şekillendirmek, mekânın görünümünü zenginleştirmek için camlar ayrılmaz bir parça haline gelmiştir. Camlar çeşitlerine göre kapılar, bölmeler, merdivenler, duşakabin gibi iç mekânlarda ve pencereler, bina cepheleri gibi dış mekânlarda kullanılabilir. Yeni bir pencere seçerken, birçok kişi pencere çerçevesinin stilini, rengini ve buna uygun donanımı düşünür. İnsanların genellikle düşünmediği şey, pencere camının türüdür. Aralarından seçim yapılabilecek çeşitli pencere camı türleri vardır ve hepsi kendine özgü özelliklere sahiptir.

Düz Cam

Düz cam (float cam) henüz işlenmemiş veya kesilmemiş bir cam tabakadır. Bu cam formunun rengi yoktur, düşük maliyetlidir fakat çok güçlü olduğu söylenemez. Daha yüksek kaliteli bir cam oluşturmak için düz camın geçebileceği bir dizi işlem vardır.
Düz cam, erimiş camın erimiş kalay üzerinde yüzdürülerek (yüzdürme tekniği )büyük plaka panellere dönüştürülmesi işlemiyle oluşturulur. Bu yolla çok düzgün, ince, büyük cam paneller elde edilir. Homojen bir kalınlığa sahiptir ve daha ileri işlemlerle daha gelişmiş cam türleri için temel oluşturur. Düz cam, ön camlar, pencereler, kapılar, paneller, otobüs durakları, elektronik cihazlar, ev aletleri gibi birçok ürün için yaygın ve uygun fiyatlı bir seçenektir. Düz cam, uzun, keskin parçalara ayrılma eğilimindedir ve daha fazla işlemden sonra çift camda yaygın olarak kullanılır.

Tavlanmış CamPencere Camlarının Türleri ve Özellikleri

Tavlanmış cam genellikle pencere ve kapılar için kullanılan temel bir şeffaf camdır. Erimiş cam, oda sıcaklığına ulaşana kadar kontrollü bir şekilde yavaşça soğumaya bırakılır ve camdaki herhangi bir iç gerilim giderilir. Bu kontrollü yavaş soğutma olmazsa cam nispeten küçük bir sıcaklık değişikliği veya hafif mekanik şok ile çatlayabilir. Bol miktarda ışığın içeri girmesine izin verir, şeffaf veya renkli olabilir. Genellikle daha teknik cam çeşitleri oluşturmak için yaygın olarak temel camı olarak kullanılır.

Isı ile Güçlendirilmiş Cam

Isı ile güçlendirilmiş cam, yarı temperli veya yarı sertleştirilmiş camdır. Isı ile güçlendirme işlemi, tavlanmış camın yaklaşık 650 ila 700 santigrat dereceye kadar ısıtılmasını ve ardından sertleştirilmiş cam kadar hızlı bir şekilde soğutulmasını içerir. Isı ile güçlendirme işlemi, tavlanmış camın mekanik ve termal mukavemetini artırır ve tavlanmış camdan iki kat daha sert hale getirir. Daha sert bir malzeme olmasına rağmen yine de kırılabilir ve genellikle dış pencerelerde kullanılmaz. Kırıldığında, parçalar tavlanmış cama benzer boyuttadır ancak bir arada kalma olasılığı daha yüksektir.

Temperli Cam

Temperli veya sertleştirilmiş cam streslere karşı koymak için özel bir soğutma tekniği kullanılarak oluşturulur ve tavlanmış cama göre dört kat daha mukavemetlidir. Temperli cam kesilemez, bu nedenle istenilen ebatta tamamlanır. Sertleştirilmiş cam, otomobillerde, cam mobilyalarda, cam raflarda, büyük cam paneller, banyolar, duş kapıları ve cephe pencereleri gibi yapısal dayanıklılık gerektiren alanlarda tavlanmış camın yerini almak için kullanılır. Kırılmalara karşı çok daha dayanıklıdır, kırılsa da küçük, kare şeklinde parçalara ayrılır ve yaralanma riskini azaltır.

Lamine Cam

Lamine cam, güvenlik camı olarak sınıflandırılır, darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Bu cam, iki veya daha fazla cam tabakanın esnek bir polivinil butiral (PVB) ara katmanı ile yapıştırılmasıyla üretilir. PVB ara katmanı, önemli miktarda görünür ışığın geçmesine izin verirken, UV ışınlarının %99’unu ortadan kaldırarak güneşi filtreler. Yüksek güvenliklidir. Kolay kırılmaz, kırılması durumunda, parçalar ara katmana yapışır. UV ışınlarına diğer cam türlerine göre daha yüksek direnç gösterir. Ses yalıtımı sağlar. Acil bir durumda kırılması zor olabilir. Uzun süre suya maruz kalırsa ara katmanı tehlikeye atabilir. Lamine cam, örneğin ön kapılar, mağaza vitrinleri veya araba ön camları için daha fazla güvenliğin gerekli olabileceği yerler için yaygın bir seçenektir.

Desenli Cam

Desenli cam, kumlanmış cam gibi çeşitli formlarda olabilir ancak genellikle düzgün bir desen oluşturmak için yüzey boyunca düzensiz ısı uygulanmasıyla oluşturulur. Desenli camlar genellikle ışığın gerekli olduğu ancak tam şeffaflığın gerekli olmadığı banyo pencereleri veya kapılarında mahremiyetin korunması gereken alanlarda kullanılır ancak dekoratif tesisler için de kullanılabilir. Desenli camın birçok uygulama için faydası, hem bariyer sağlamada pratik hem de estetik açıdan hoş olabilmesidir.

Renkli CamPencere Camlarının Türleri ve Özellikleri

Renkli cam, genellikle estetik amaçlarla cama renk eklenmesiyle oluşturulur. Renkli cam üretim sürecinde renklendirilir. Karakteristik koyu rengini vermek için cam bileşimine az miktarda metal oksit eklenir. Güneş ısısının %30 ila %45’ini emer ve enerji maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur. Gelen güneş ışığının miktarını azaltmak için veya bazı durumlarda UV ışınlarından korunmaya yardımcı olmak için kullanılır. Bu yönüyle çatı pencereleri veya dekoratif paneller için popüler bir seçimdir. UV ışınlarından dolayı mobilyaların solmasını azaltır. Gün içinde gizliliği en üst düzeye çıkarır. Mutfaklar, banyolar, oturma odaları ve ofislerdeki kapılar, dolap gibi yerlerde de kullanılabilir.

Kumlanmış Cam

Bu cam, benzersiz bir sis efekti yaratmak için yüksek basınçta aşındırıcı bir malzeme püskürtülmesi ile elde edilir. Buzlu görünüm, banyo pencerelerinin ve duş kapılarının mahremiyetini korumak için kullanılabilir ve ayrıca iç tasarımları geliştirmek amacıyla dekoratif cam bölmeler üretmek için zarif desenler haline getirilebilir. Kumlanmış veya buzlu cam, içinden geçen ışığı dağıtır, böylece diğer taraftaki görüntünün görünümünü bulanıklaştırır.

Akıllı Cam

Bu tip camlar bir anahtarın veya uzaktan kumandanın tek bir hareketiyle anında şeffaf veya yarı saydam hale gelebilen ışık geçirgenlik özelliklerini değiştirme yeteneğine sahiptir. Daha iyi mahremiyet ve estetik sağlayabilecek kapı, pencere, çatı pencereleri ve bölmelerde kullanılabilir.

Çift Cam

Çift camlar, hava veya argon gazı ile doldurulmuş ve daha sonra kapatılmış bir boşlukla ayrılan iki cam katmanından yapılır. İki cam panel arasındaki boşluk, camdan geçen ısı oranını ve ısı iletkenliğini büyük ölçüde azaltır. Camdan giren ve çıkan ısı miktarı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istenen alanlarda iyi bir seçenektir. Enerji maliyetlerini, yoğuşmayı, gürültüyü ve UV geçirgenliğini azaltır. Evlerde standart bir pencere için yalıtımlı çift camlar iyi bir seçimdir. Ev yalıtımını iyileştirmek için genellikle çift camlı pencerelerde kaplamalı camlar da kullanılabilir. Kaplamalı cam, yalıtkan ve kızıl ötesi ışınlara dirençli hale getirmek için belirli özellikler kazandırmak üzere modifiye edilmiş bir düz camdır. Cama böyle bir kaplama uygulamak, evin termal verimliliğini artırmaya ve enerji faturalarını düşürmeye yardımcı olabilir.

Aynalı CamPencere Camlarının Türleri ve Özellikleri

Mevcut birçok cam türünden biri de aynalı ya da reflektif (yansıtıcı) camdır. Aynalı cam oldukça basit bir aynadır ve küçük banyo aynalarından tam boy dolap kapaklarına kadar her boyutta üretilebilir. Camın bir tarafına genellikle gümüş, krom, altın veya alüminyumdan yapılmış bir metal kaplama uygulanarak yapılır. Bu tür camların dış pencerelerde kullanılması yaygın değildir ancak dekoratif bir seçenek olarak duvarlarda ve mobilyalarda kullanımı daha yaygındır.

Düşük Emisyonlu (Low-E) Cam

Isı ve güneş kontrol camı olan düşük emisyonlu camlar sıcak veya soğuğun camdan hareketini en aza indiren, evi daha enerji verimli hale getiren mikroskobik ve şeffaf bir metalik kaplamaya sahiptir. Hem lamine hem de çift cam ile kullanılabilir. Yalıtımı artırır. Sıcak havalarda ısıyı dışarıda tutar fakat daha soğuk havalarda ısıyı içeride tutar. Bu tür camın bir maliyeti vardır ancak termal radyasyonu yansıtma yeteneğinin bir sonucu olarak enerji faturalarını düşürür.

Telli Cam

Telli camlar camın içine takviye edilmiş tel örgüye sahiptir ve bir yangın çıkması durumunda camın düşmesini önlemek için onlarca yıldır önleyici bir önlem olarak kullanılmaktadır. Bir tür güvenlik camı olarak kabul edilen telli cam herhangi bir güvenlik amacı için kullanılmaz. Aslında yangına dayanıklı bir camdır. Teller, yüksek düzeyde ısı altındayken camı yerinde tutmak için hareket ederken, aynı zamanda bir hortum borusu kullanıldığında cam parçalarının kırılmasını da önler.
Telli camlar özellikle okullar ve hastaneler olmak üzere diğer devlet binalarında, sosyal veya ticari mülklerde yaygın olarak kullanılır ve normalde yangın kaçış yollarına, yangına dayanıklı kapılara ve çatı pencerelerine kurulur. Isıya son derece dayanıklıdır. Kırılmaları önler fakat kırılırsa keskin tel açığa çıkar ve yaralanmalara neden olabilir. Olumlu yönleri olsa da tellerin görüşü engellemesi, uzun süreli neme ve yağmura maruz kalması durumunda tellerin paslanması gibi olumsuz yanları da olabilir.

Kaynakça:
https://www.doubleglazingnetwork.com/blog/window-glass-types/
https://www.murrayglass.com/different-types-of-glass/<
https://www.sar-cam.com.tr/cam-cesitleri

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku