Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Perinatal Depresyonun Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yolları

0 469

Perinatal depresyon, yedi kadından birini etkileyen hamilelik ve doğum sonrası dönemde en sık karşılaşılan tıbbi komplikasyonlardan biridir. Gebelik ve doğumdan hemen sonraki haftalar fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak genellikle zordur. Bu süreçlerde sevinç, mutluluk, üzüntü, yorgunluk ve artmış endişe duygularının aynı anda yaşandığı karışık bir ruh hali nadir değildir. Bu duygular hamilelik ve doğum sonrası beklenen ruh hali dalgalanmalarını yansıtsa da, ruh halindeki bu değişikliklerin daha ciddi bir durumu yansıttığı dönemler olabilir. Gebelik sırasında veya doğum sonrası depresif duygulara yol açan duygu durum bozukluklarını tanımlamak için kullanılan, doğum sonrası depresyon, maternal depresyon, doğum öncesi depresyon ve doğum sonrası depresyon dahil olmak üzere birçok terim bulunmaktadır. Perinatal depresyon doğumdan sonraki ilk 12 ay boyunca hamilelik süresini kapsamaktadır.

Belirtiler

Perinatal Depresyonun Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi YollarıHamilelik ve doğum sonrası dönemde duygusal iniş ve çıkışlar yaşamak doğaldır; Hamilelik sırasında hafif ruh hali değişiklikleri sık görülür. Bununla birlikte bu duygu durum karışıklığı devam ederse veya kötüye giderlerse, doktorla görüşmek gerekir. Perinatal depresyon belirtileri şunlardır:
• Kalıcı üzüntü
• Boşluk hisleri
• Umutsuzluk duyguları
• Sık ağlama
• Düşünme veya konsantre olma yeteneğini azaltma
• Uyku problemi
• Yorgunluk veya düşük enerji
• Sinirlilik
• Artan endişe ve endişe duyguları
• Kendine veya çocuğa bakma konusundaki ilgi kaybı
• Bir zamanlar keyif alınan aktivitelere ilgi kaybı
• Bebekle arasında olan zayıf bağ
• İştah ve kilo değişimleri
• Ölüm veya intihar düşünceleri
Genel olarak, eğer depresyon veya endişe duyguları birkaç hafta devam ederse veya günlük aktiviteleri etkilerse, bir uzmandan yardım isteme zamanıdır.

Nedenleri

Perinatal Depresyonun Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi YollarıPerinatal depresyonun nedenleri çeşitli tıbbi, sosyal ve psikiyatrik zayıflıklar arasındadır. Bununla birlikte, depresyon kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve iki kat fazla kadın etkilenir. Semptomların başlangıçtaki sıklığı doğurganlık yıllarında doruğa ulaşır ve bu da perinatal depresyonun nedenlerinden biri olarak hormonal aktiviteye işaret ermektedir. Hamilelikte ve doğum sonrası dönemde hormonları değiştirmek depresyon belirtilerinde rol oynayabilir. Aşağıdakiler dahil perinatal depresyon için çeşitli risk faktörleri vardır:
• Kişisel veya aile depresyon öyküsü
• Anne kaygısı
• Hayat stresi
• Sosyal destek eksikliği
• İstenmeyen gebelik
• Sigara içmek
• Kötü ilişki kalitesi
• Fiziksel veya cinsel istismarın tarihi
• Hamilelik komplikasyonları
Hamile kalan depresyonu veya kaygısı olan kadınlar hamilelik sırasında ve doğum sonrası dönemde yakından izlenmelidir.

Teşhis

Perinatal depresyonun teşhisi, diğer depresyon biçimlerinin teşhisi ile aynı kuralların bazılarını izler, ancak doktor peripartum başlangıcı, genellikle Peripartum Onset ile Majör Depresif Bozukluk (MDB) tanısı ile sonuçlanan önemli bir belirleyici olarak değerlendirecektir. Bununla birlikte, DSM-5 ile Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji (ACOG) gibi diğer kuruluşlar arasında perinatal depresyonun zaman çerçevesinde bazı hafif farklılıklar olduğunu söylemektedir. DSM-5, hamilelik sırasında veya doğumdan sonraki dört hafta içinde herhangi bir zamanda meydana gelen semptomları belirtir, ancak ACOG dahil olmak üzere birçok profesyonel kuruluş, doğumdan sonra 12 aya kadar perinatal depresyon semptomlarının ortaya çıkabileceğini kabul etmektedir.
ACOG, kadınları depresyon ve anksiyete belirtileri için perinatal dönemde en az bir kez taramasını ve doğum sonrası kapsamlı ziyaret sırasında izlemenin yapılmasını önerir. ACOG ve Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), annenin tamamladığı basit, 10 soruluk bir ekran olan Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EPDS) gibi onaylanmış bir araçla tarama yapılmasını önerir. Cevaplara bağlı olarak, doktor kişiyi tedavi edebilir veya ek zihinsel sağlık hizmetleri için sizi yönlendirebilir.

Tedavi

Perinatal Depresyonun Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi YollarıGünlük belirtiler zaman zaman çok zor ve kalıcı hissedebilse de perinatal depresyon tedavi edilebilir. Farklı tedaviler, ilaçlar ve kişisel bakımın bir araya gelmesi ile daha iyi hissetmeye başlanabilir. Perinatal depresyon, depresif bozukluklar listesinde olduğu için, depresyonu tedavi etmek için kanıtlanmış terapötik seçeneklere bağlı kalınmalıdır. Bununla birlikte, hamile ve emzirme döneminde antidepresan ilaçlara özel önem verilmelidir.
Psikoterapi perinatal depresyon tedavisinde sıklıkla ilk savunma hattıdır. Terapi sırasında, tanı konusu ve kişinin yaşamını nasıl etkilediğini anlamaya çalışabilir. Bir terapist, semptomların şiddetini azaltan stratejiler geliştirmek için sizinle birlikte çalışmaktadır. Birkaç psikoterapi şekli vardır, ancak özellikle ikisi perinatal depresyon tedavisinde incelenmiştir. Bilişsel-davranışçı terapi (CBT) düşünce ve duygular arasındaki bağı vurgulamaktadır. Psikolojik danışma oturumları sayesinde, olumsuz düşünme kalıplarını pozitif düşüncelere dönüştürmek ve yeniden çerçevelemek için çalışırlar. Bu, düşünceleri, duyguları nasıl etkilediğinin anlaşılmasına yardımcı olabilir.
Kişilerarası terapi kullanımı, perinatal depresyon tedavisinde de başarılı olmuştur. Bu terapi türü, sosyal uyum ve diğer insanlarla ilişkileri geliştirmek amacıyla depresyonun gelişimine katkıda bulunduğu düşünülen kişilerarası sorunları tedavi etmeye odaklanmaktadır. Doktor ayrıca depresyon tedavisi için sıkça reçete edilen bir grup ilaç olan antidepresanlar önerebilir. Beyindeki, ruh halini düzenleyen nörotransmiterler (öncelikle serotonin, norepinefrin ve dopamin) olarak adlandırılan bir grup kimyasal madde düzeyini artırarak çalışır. Gebelikte antidepresanların kullanımı konusunda farklı görüşler varken, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar), gebelikte ve doğum sonrası dönemde en sık reçete edilen antidepresanlardır. Hamilelik sırasında ilaç almakla ilişkili risklerin yanı sıra tedavi edilmeyen depresyonla ilişkili riskler hakkında doktorla konuşulmalıdır. Bu kişi için neyin en iyi olduğuna karar verilmesine yardımcı olabilirler. Ek olarak, hamilelik sırasında akupunktur, depresyon semptomlarının tedavisinde yardımcı bir müdahale olabilir.

Perinatal Depresyon Başa Çıkma

Hamile iken depresyon semptomlarını idare etmek ve yeni doğmuş bir çocuğa bakmak zaman zaman çok zor olabilir. Terapi veya ilacı içeren herhangi bir tedavi planına ek olarak, semptomların bir kısmını hafifletmek için denenebilecek bazı kişisel bakım ve başa çıkma ipuçları da vardır. Bunlar stresle baş etmeye yardımcı olur ve maternal depresyon belirtilerini azaltır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:Perinatal Depresyonun Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yolları
Egzersiz ve fiziksel aktivite: Fiziksel olarak aktif kalmak ve sevilen egzersizlere katılmak sadece kişisel sağlığa fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda depresyon belirtilerini de azaltabilir. Haftanın çoğu günü bir miktar egzersiz yapmayı denenmeli ve belirli bu egzersizin güvenliğinden emin olmak için bir uzmanla görüşülmelidir.
Yeterli dinlenme: Hamilelik ve doğum sonrası dönemde kaliteli uyku ve dinlenme, depresyon belirtileri ve bebeğin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Yetersiz uyku, yaşam stresleriyle baş etmeyi daha zor hale getirebilir. Gece boyunca uyanmak çok yaygın olsa da, yetişkinler için önerilen miktar olan her gece yedi veya daha fazla saattir.
Sağlıklı beslenme: Vücut hamile ve emzirirken ek kalorilere ve besinlere ihtiyaç duyar. Genel sağlığı desteklemek için taze meyveler, sebzeler, sağlıklı yağlar, kompleks karbonhidratlar ve yağsız protein içeren bir diyete odaklanılmalıdır.
Destek gruplarına katılmak: Bazı stres ve yalnızlık duygularını hafifletmeye yardımcı olmanın bir yolu bir toplulukta yer almaktır. Bu topluluk arkadaş, aynı problemi yaşayan başka kişiler, aile üyeleri ya da bir terapist tarafından yürütülen bir destek grubu olabilir. Bu deneyimi başkalarıyla paylaşmak, kişinin kendine destek bulmasına ve bu problemle başa çıkmanın yeni yollarını bulmasına yardımcı olabilir. Hamilelik ve annelik, büyük heyecan, üzüntü, yalnızlık ve boşluk duyguları kadar bir dizi farklı duygularda üretebilir. Bazı kadınlar için, bu inişler ve çıkışlar geçicidir, ancak diğerleri için zaman geçtikçe bu duygular devam eder veya yoğunluğu artar.
Herhangi bir perinatal depresyon belirtisi yaşıyorsa, hatırlanması gereken en önemli şey yalnız olunmadığıdır. Depresyon belirtilerini tedavi etmenin güvenli ve etkili yolları vardır. Bu yüzden derhal bir uzman doktorla görüşülmesi gerekir. Yardım istemek, daha iyi hissetmenin yollarını bulmak için ilk adımdır, böylece kişi hayatındaki muhteşem annelik duygusunun tadını çıkarabilir.

Kaynakça:
acog.org
ncbi.nlm.nih.gov
jamanetwork.com
nami.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku