Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Reflüye İyi Gelen Bitkisel Takviyeler ve Tıbbi Çaylar Nelerdir?

0 477

•Reflüye İyi Gelen Bitkisel Takviyeler ve Tıbbi Çaylar Nelerdir?Melatonin: Özellikle geceleri uykuya düzenlemeye yardımcıdır. Melatonin, L-triptofan, B6 ve B12 vitamini, folik asit, metionin ve betain içeren desteğin 20 mg omeprazol ile karşılaştırıldığı 351 hastalık randomize bir çalışmada 40 günlük tedavi sonunda melatonin içeren destek kolunda %100, omeprazol kolunda %65.7’lik başarı elde edilmiş ve melatonin içeren destek kolu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Fakat omeprazol, tek başına melatonin verilmesinden (gece yatmadan önce 3 mg dozunda) daha üstün olup beraber kullanılmaları yararlarını artırmaktadır.
• Kalsiyum karbonat: Kalsiyum, mide asidinin nötralize olmasını ve böylece kısa süreli de olsa rahatlamayı sağlar. 500 mg kalsiyum karbonatın yemeklerle birlikte ve yatmadan önce kullanılması önerilir.
• Sindirim enzimleri ve probiyotikler: Sindirimi kolaylaştıran ve reflü semptomlarını hafifleten lipaz, proteaz ve amilaz gibi enzimlerin kapsül içinde günde 1 kez yemeklerle birlikte alınması önerilir. Yararlı bakterilerden oluşan probiyotiklerin kapsül formunda, günde 2 kez alınması önerilir.

ÖNERİLEN BİTKİSEL İÇERİKLİ TAKVİYELER

• Deglisirinize meyan kökü (DGL): Meyan kökü, mukoz membranları kaplar ve bu tabakayı mide asidinden korur. Çiğnenebilir pastil veya tablet formunda DGL’nin günde 2-4 tane yemeklerden önce ve yatmadan önce alınması önerilir. Uyarı: Yüksek tansiyon hastalarının meyan kökü ve preparatlarını kullanımı önerilmez. Hipertansiyonda kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir. Uzun süreli ve 50 gramdan daha yüksek dozlarında kullanımında vücutta sodyum-potasyum dengesi bozulur, sodyum ve su tutulur, potasyum kaybı gelişebilir.
• Aloe vera öz suyu: Aloe vera, sarısabır bitkisi olarak bilinmektedir. Aloe vera özs uyu, asit salgılanmasını azaltarak mukoz membranları yumuşatır. Gün içinde 2-3 kez 1 tatlı kaşığı yutulması önerilir. Uyarı: Uzun süreli kullanımı ishale ve bağırsakta kanser öncüsü lezyonlara neden olabilir. Potasyum eksikliği oluşturması nedeniyle, kalp glikozitleri, idrar söktürücüler ve kortikosteroidler ile birlikte kullanılmamalıdır. Kas zayıflığı ve kalp fonksiyonlarında azalmaya neden olabilir. Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve bağırsak tıkanıklığında kontrendikedir.
• Hatmi: Çiçek, yaprak ve köleleri müsilaj taşıması nedeniyle solunum ve sindirim siteminde mukozada yumuşatıcı etki göstermektedir. %25 etanol ile hazırlanmış sıvı ekstresinden 2-5 ml önerilir. Tıbbi çay olarak da kullanılır.

Reflüye İyi Gelen Bitkisel Takviyeler ve Tıbbi Çaylar Nelerdir?TIBBİ ÇAYLAR

• Hatmi çayı: 2-5 gram drog (1-2 tatlı kaşığı), 150 ml soğuk su içinde sık sık çalkalanarak 1-2 saat bekletilir (masere edilir). Bekleme sonunda kısa bir süre ısıtılıp süzülür. Günde 3 kez 1 fincan içilmesi önerilir. Ağız-boğaz ile mide-bağırsak mukozası tahrişlerinde etkilidir. Uyarı: Kullanılan ilaçların emilimini dolayısıyla etkinliğini azaltabilir. İlaç alımı ile çay tüketimi arasında en az 2 saat ara olmalıdır.
• Rezene: 1 çay kaşığı rezene meyvesi 1 bardak kaynamış su içinde 5 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 kez 1 çay fincanı içilir.
• Kekik: 0.5-1 gram drog 1 çay fincanı kaynamış su içinde 5-10 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 kez 1 çay fincanı içilir.
• Kudretnarı: Olgun meyveler bitkisel yağ içinde güneşte bekletilir veya bal ile ezilir. Midevi ve yara iyileştirici olarak yararlanılır.
• Meyan kökü: Gastrit ve mide ülserinde 1.5 gram drog 1 bardak su içinde 10-15 dakika kaynatılır ve 15 dakika daha demlenip süzülür. Günde 3 kez 1 çay fincanı, yemeklerden sonra içilir.
• Zencefil: Gastrit ve hazımsızlık şikayetlerinde 1 gram drog 1 çay fincanı kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 5 dakika demlenip süzülür. Günde 1-2 çay fincanı içilir.
• Keten tohumu: Gastrit ve enteritin semptomatik tedavisinde 1-2 çay kaşığı keten tohumu, 1 gece 1 bardak su içinde bekletilip süzülür. Su veya meyve suyu ilave edilerek günde 3 kez içilir. Tedaviye 2-3 gün devam edilir.
• Rezene meyvesi, çemen otu meyvesi, nane yaprağı ve pelin otu bitkisinden oluşan sıvı ekstrenin damla olarak kullanılmasının, metoklopramid ilacına göre daha az yan etki ile mide yakınmalarını azaltmada daha yararlı olduğu gösterilmiştir.

Midevi, rahatlatıcı ve gaz söktürücü (karminatif) çay karışımı:
• Anason veya rezene meyvesi, 50 gram
• Çarkıfelek çiçek ve yaprakları, 10 gram
• Kedi otu kökü, 10 gram
• Alıç çiçeği ve yaprakları, 10 gram
1. Anason veya rezene meyveleri ezilip 150 ml kaynar su içine konur ve ağzı kapalı 10 dakika demlenip süzülür.
2. Karışım hazırlanırken kedi otu kökleri ince parçalar haline getirilir. Çiçek ve yaprak drogları da kabaca parçalanır ve homojen olarak karıştırılır. 2 tatlı kaşığı drog karışımı 90 ml kaynar su içine ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilip süzülür.
1. çaydan 150 ml alınır, üzerine 2. çay karışımından bir damlalık yardımıyla 50 damla ilave edilir. Gün içinde taze hazırlanmak şartıyla 1-3 fincan içilmesi önerilir.

Kaynakça:
http://www.mavikadin.com/refluye-iyi-gelen-bitkiler-bitki-caylari-en-etkili-dogal-tarifler

Yazar: Fatih Bolelli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku