Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebekler İçin Detaylı Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?

0 359

Aşı tablosu Sağlık Bakanlığı’nın bebeklik döneminde zorunlu kıldığı aşıların içinde bulunduğu tablodur.
Aşı; hastalıklara sebep olan mikrop, bakteri, virüs, mantar, parazit gibi tüm zararlı mikroorganizmaların zayıflatılarak vücuda enjekte edilmesidir. Aşılar çocukları tedavi edici bir özelliğe sahip değildir. Aşıların koruyucu etkilerinin olması ve etkili olabilmelileri için mutlaka bebeğin uygun yaşta ve uygun dozda uygulanacak aşılama sistemiyle gerçekleşecektir. Aşılama sayesinde bebeğin bağışıklık sistemi daha dış dünyanın tüm zararlı Bebekler İçin Detaylı Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?hastalığa sebep olacak mikroorganizmalarıyla tanışmadan aşılama sayesinde mikroorganizmalarla tanışarak vücudu ve bağışıklık sistemi direnç geliştirmiş olacaktır. Yapılan araştırmalarda aşılamalar sayesinde bebek ve çocuk hastalıklarında azama ve tamamen yok olan hastalıklar saptanmıştır.

Çiçek hastalığı, aşılama sayesinde artık yok olmuş çocuklar bu hastalıktan aşılama ile kurtulmuşlardır. Yeni doğan bebeklerin doğdukları anda başlayan aşılamaları çocuklarda 8 sınıfa kadar süren bir aşılama ile son bulmaktadır. Aşı takviminde aylara ve yaşa uyulmalıdır. Aşıların yan etkileri bebeklerin ve çocukların yaşayacakları hastalıklardan ve yaratacağı farklı hastalıklardan daha az belirti ve acı vermektedir. Bebeklik ve çocukluk dönemi, tüm gelişimlerinin bu dönemde olduğu düşünüldüğünde aşılarını aksatmamanız bebeğinizin ve çocuğunuzun yararına olacaktır. Bebeklik çağında aşıların yapılmadığı düşünüldüğünde bebek ve çocuk ölümlerinde yaşanan ölüm oranlarını bu aşı tablosu sayesinde bu oranlarda inanılmaz düşüşler yaşanmıştır.

Günümüzdeki hastalıklar bulaşıcıdır ve olumsuz sonuçlar doğurur. Yani bebeğinizin doğumun ardından sağlıklı bir şekilde dünyaya getirdiğiniz çocuğunuzun hastalık sebebiyle sakat ya da ölümcül hastalıklara yakalanmasını istemiyorsanız aşı yaptırmalısınız.

Bebeğinizin doğumuyla birlikte başladığı yapılması gereken aşı tablosu:

* Hep B: Hepatit B aşısı bebeğinizin ilk doğum anında ilk doz, 1 ayın sonunda 2 doz ve 6 aylık olduğunda 3 doz yapımıyla bitirilir.

*BCG Verem aşısı: Bebeğin 2. ayında yapılır ve tek doz yeterlidir.

Bebekler İçin Detaylı Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?*DaBT-IPA-Hib: Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus influenza tip B aşısı (Beşli Karma Aşı): Bebeğin 2. ayında il doz, 4. ayında 2 doz ve 6aylık olduğunda 3dozu yapılarak tamamlanır. Fakat bebeğin 18 aylık olduğunda duruma göre aşılama tekrar edilebilir.

*KPA; Konjuge Pnomokok aşısı: Bebek 2aylık olduğunda ilk doz, 4 aylık 2 doz, 6 aylık olduğunda 3 doz ve 12 aylık olduğunda aşı tekrar edilerek bitirilir.

*DaBT-lPA: Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktive Polio: Bebekten yapıldığı için sadece çoocuğuın okula başlamasıyla birlikte ilk yıl okulda yapılmaktadır.

*KKK; Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı: Bebek 12 aylık olduğunda yapılır ve çocuğun ilkokulda 1 sınıftayken tekrarı yapılarak aşılama gerçekleşir.

* OPA: Oral Polio aşısı: Bebeğin 6 aylık olmasıyla birlikte 1 doz uygulanır ardından 18 aylık olan bebekte 2 doz uygulanarak tamamlanır.

* Td: Erişkin Tipi Difteri-Tetanos aşısı: çocuğun okul döneminde yapılır. 8. Bebekler İçin Detaylı Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?sınıfta aşı uygulanır.

* Suçiçeği ve Pnömokok aşısı: Bebeğin 12 aylık olmasıyla tek toz şeklinde yapılmaktadır.

* Hepatit A aşısı: Bebeğin 18 aylık olmasıyla 1 doz 24 aylık olduğunda da 2 doz uygulanarak tamamlanır.

Aşılar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku