Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sabun Nedir? Zararları Nelerdir?

0 2.201

sa5

Sabunlar; günlük hayatımızda temizliğin büyük bir parçası olan kimyasal ürünlerdir. En basit terim anlamıyla, bir asit ile (yağ asidi) bir bazın (alkali) reaksiyonu sonucu oluşan tuza verilen addır. Sabun üretiminde kullanılan yağ miktarı ile baz miktarının iyi ayarlanması gerekmektedir. Aksi takdirde cilde zarar vererek tahrişe neden olabilirler.

Piyasada birçok çeşidi bulunan sabun; marka, şekil, renk, koku ve ambalaj ile birbirinden ayrılmaktadır. Gelişen teknoloji ile bitkisel sabunlar ve antibakretiyel sabunlar da hayatımıza girmiştir

Sabun kullanımı temizlik açısından kaçınılmaz olup kullanıldıktan sonra cildi kurutma özelliği olduğundan nemlendirici kullanılması önerilmektedir.

Sıvı sabunlar daha az mikrop yaydığı düşüncesiyle daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Ege Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre sıvı sabunun elimizdeki açık yaralara temas etmesi durumunda cilt kanseri riskini artırmaktadır ve hatta Ankara Onkoloji Hastanesi’ne yapılan başvurularda son 4 yılda Cilt Kanseri hastalarının %94 oranında arttığı bildirilmiştir.

Antibakteriyel Sabun
Son yıllarda kuru ve sıvı sabunların yerini almaya başlayan antibakteriyel sabunlar piyasaya sürüldü. Mikroba karşı savaşmada daha güçlü olduğu düşüncesiyle alıp kullandığımız bu sabun acaba gerçekten de mikroplarla savaşarak sağlığımıza katkıda bulunuyor mu?

Mikrop bulaşmasını ya da çoğalmasını önlemek için antibakteriyel sabunlarda triklosan diye bir madde kullanılmaktadır. Bu kimyasal maddenin kas ve iskelet sistemini bozduğu ortaya çıkmıştır.

sa

Triklosan Nedir?
Antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, traş losyonları, kozmetikler gibi birçok üründe kullanılan bir maddedir. Yaklaşık olarak 40 yıldır bilerek veya bilmeyerek kullandığımız bu maddenin zararları ise 2000’li yıllarda yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Zararları;

*Klorla birleştiğinde kloroform gibi kanserojen madde oluşumuna neden olmaktadır.

*Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep oluyor böylece tedavi süreci uzayabiliyor.

*Hormonları olumsuz yönde etkiliyor.

*Vücuttan uzun sürede atılmalarının yanı sıra doğada da kolay çözülmeyip zarar verebiliyor.

*Çocuklarda alerji ve egzamaya neden olabilir.

sa2

Proceedings of the National Academy of Sciences isimli tıp dergisinin son sayısında yayımlanan araştırmada fare ve balıklar üzerinde triklosan maddenin etkileri test edilmiş ve bu maddeye maruz kalan farelerde kalp fonksiyonlarında 20 dakika içinde % 25, kol kavrama kuvvetinde ise 1 saat içinde % 18 azalma olduğu belirlenmiştir. Balıklar üzerinde yapılan testte ise balıklar 7 gün süre ile triklosan bulunan suda bekletilmiştir. Sonuç olarak ise yüzme aktivitelerinde ve yırtıcı hayvanlardan kaçma durumlarında trikloson bulunmayan suya oranla yavaşlama olduğu gözlenmiştir. (Vatan Gazetesi)

Cildimiz için kullandığımız ürünlerin içeriğini, yararlı veya zararlı yönlerini bilmek aslında en güzeli. Bunun içinde çok araştırmak gerek doğru ama gelişen teknoloji ile hepimizin elinin altında internet var. Sadece sosyal paylaşım sitelerini kullanmak yerine biraz da sağlığımız ve gelecek nesillerimiz için yatırım yapmak zor olmasa gerek.

Sabun kendini kurutur cildi nasıl kurutmasın..

Yazar:Sündüz Uslu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku