Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sağlıklı Yaşam Tarzı Nedir? Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?

0 1.179

Sağlıklı bir yaşam tarzı, kişisel sağlığın korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olacak bir yaşam stili geliştirmek demektir. Ve sağlıklı beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, sağlıklı kiloyu korumak ve stresi yönetmek gibi birçok farklı faktörlerle yönetilebilir. Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzı sadece sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ilgili değildir, aynı zamanda fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal iyiliğe bütünüyle bakmakla da ilgilidir. Ve bu, kişinin içten dışa kendisiyle ilgilenmesi anlamına gelir.

Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Nasıl Yaşanır?

Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamanın birçok yaygın yolu bulunmaktadır ve herkes için farklı şeyler ifade bir ifade etmektedir. Bu yaşam tarzını yaşamak için hangi yollar seçilirse seçilsin, sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak hastalık önleme, sağlık ve uzun ömür için anahtar bir bileşendir. Diyete, fiziksel aktiviteye ve stres seviyelerine dikkat etmek, yaşamın ve kişisel sağlığın her yönüyle tüm yönlerini etkin bir şekilde dengelenmesini sağlar. Aşağıda, sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak için yapabilecek 10 önemli adım bulunmaktadır: Sağlıklı Yaşam Tarzı Nedir? Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?
Daha fazla su tüketmeli: Çoğu kişi her gün yeterince su içmemektedir, oysa su vücudun çalışması için şarttır. İnsan vücudunun % 60’ından fazlası sudan oluşmaktadır. Vücut fonksiyonlarını yerine getirmek, atıkları gidermek, vücuda besin ve oksijen taşımak için suya ihtiyaç vardır. Her gün idrar, bağırsak hareketleri, terleme ve solunum yoluyla su kaybedildiğinden, su alımının sürekli yenilenmesi gerekmektedir. Yiyecek alımı, sıvı alımının yaklaşık% 20’sine katkıda bulunmaktadır ve su miktarının korunması için günde yaklaşık 8-10 bardak içilmesi gerekir. Suyun yeterli olup olmadığını anlamanın en basit yolu, idrarın renksiz veya hafif sarı olmasıdır. Şayet bu şekilde değilse bu yeterince su alınmadığını göstermektedir. Diğer işaretler şunlardır: Kuru dudaklar, kuru ağız ve az idrara çıkmadır.
Yeterince uyumalı: Uykusuzluk, obezite, diyabet ve hatta kalp hastalıkları gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Sürekli uyku eksikliği bağışıklık sistemini etkileyebilir, soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Dolayısıyla daha az korunma sağlar. Bu yüzden, iyi bir gece uykusu alınması çok önemlidir. Geceleri daha iyi uyumaya yardımcı olacak şeyler yapılabilir, yatmadan önce kafein ve nikotin gibi uyarıcı maddelerden kaçınılabilir. Alkol uykuya daha hızlı dalınmasına yardımcı olsa bile, yatmadan önce yüksek miktarlarda alkol alınması, vücudun alınan bu alkolü işlemeye başlamasından ötürü ilerleyen saatlerde uykuyu etkileyebilir. Geceleri daha iyi uyumaya yardımcı olacak bir çalışma da egzersiz yapmaktır. Yürüme veya bisiklete binme gibi 10 dakikalık aerobik egzersiz, gece uyku kalitesini önemli ölçüde artırabilir, ancak yatmadan önce yorucu egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.
Sık sık meditasyon yapmalı: Meditasyon zihni dinlendirir ve ruhu sakinleştirir. Ayrıca, kişinin hayatındaki stresi ele almaya ve yönetmeye yardımcı olabilir. Nasıl meditasyon Sağlıklı Yaşam Tarzı Nedir? Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?yapılacağı konusunda bilgisi olmayanlar, uzman birinden yardım alarak sağlıklı yaşam için meditasyonu yaşam tarzı haline getirebilirler.

Düzenli egzersiz yapmalı: Hareket, sağlıklı bir yaşam için anahtardır. Fakat haftada sadece birkaç kez değil, her gün egzersiz yapmak gerekir. Günlük egzersiz yapmak sağlığı birçok yönden iyileştirebilir. Yaşam süresini arttırmaya, hastalık riskini düşürmeye, daha yüksek kemik yoğunluğu geliştirmeye ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Yapabilecek basit bir şeyler arasında, özellikle de yakın mesafeler de yürüyüşe çıkmak, bisiklet sürmek veya bir şeyler taşımayı seçmektir. Ayrıca asansör kullanmak yerine merdivenleri çıkmak, evde veya dışarıda tadını çıkartarak egzersiz yapmanın kolay yollarını sunmaktadır. Kişi fiziksel aktivite yapmanın kolay ve keyifli yönlerini buldukça daha severek egzersiz yapmaya başlar. Egzersiz, sağlıklı olmak ve aynı zamanda eğlenceli bir aktivitedir.
Daha fazla meyve ve sebze tüketmeli: Meyvelerde bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Vitamin ve mineraller mümkün olduğu kadar günlük diyette tüketilmelidir. Şu sağlıklı meyveler mümkün olduğunca tüketilmeye çalışılmalıdır. Bu meyveler arasında karpuz, kayısı, avokado, elma, kavun, greyfurt, kivi, guava, papaya, çilek vb. bulunmaktadır.
Meyveler gibi sebzeler de sağlık için önemlidir. Uzmanlar günde 5-9 porsiyon meyve / sebze tüketimi önermektedir, ancak ne yazık ki bu miktarı tüketmek zaman zaman zor olabilir. Bununla birlikte, siyah fasulye, kuşkonmaz, uzun fasulye, yeşil fasulye ve havuç gibi yiyeceklerde diyete dahil edilmelidir. En sevilen sebzeleri ve her gün diyete eklemek ve daha fazlasını nasıl dahil edebileceğine dair yollar aranmalıdır. Seçim yaparken farklı renklerdeki meyve ve sebzeleri seçmeye gayret gösterilmelidir. Çünkü parlak ve farklı renklerdeki besinler sağlığa iyi gelir, vücuttaki hücrelere zarar veren maddeleri temizlerler. Yani farklı renkteki meyve / sebzeleri şunlardır: Beyaz (Muz, Mantar), Sarı (Ananas, Mango), Portakal (Turuncu, Papaya), Kırmızı (Elma, Çilek, Domates, Karpuz), Yeşil (Guava, Avokado), Salatalık, Marul, Kereviz), Mor/Mavi (Böğürtlen, Patlıcan, Kuru Erik).
İşlenmiş yiyecek tüketimi azaltılmalı: İşlenmiş gıdalar sağlık açısından iyi değildir, çünkü bu besinlerin yapımı esnasında besin değerlerinin büyük bir kısmı kaybedilir ve eklenen koruyucu maddeler zararlıdır. Ayrıca, işlenmiş gıdaların çoğu yüksek tansiyon ve Sağlıklı Yaşam Tarzı Nedir? Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?kalp hastalığına yol açan yüksek miktarda tuz içerir. İşlenmiş gıdalar çiğ formda olmayan yiyeceklerdir ve genel olarak, süpermarketlerdeki çoğu gıda işlenir. Etikette ne kadar fazla içerik varsa (özellikle ‘ite’ veya ‘yedik ile bitenler), o kadar fazla işlem görmüş demektir. İlk 5 malzemede tuz/şeker olanlara dikkat edilmeli ve mümkün olduğunca işlenmemiş yiyecekler seçilmelidir.
Derin ve doğru nefes almayı öğrenmeli: Oksijen hayati bir yaşam kaynağıdır. Herkes doğuştan nefes almayı bilse de doğru nefes almayı herkes beceremeyebilir ve birçoğumuz düzgün nefes alamayız. Sadece sığ nefesler alarak akciğer kapasitesinin 1/3’ünü kullanırız. Dolu bir nefes, ciğerlerin tamamen dolduğu, karnın genişlediği, omuzlarında minimum hareket ettiği bir nefestir. Stres ve kan basıncında azalma, karın ve bağırsak kaslarının güçlendirilmesi, genel vücut ağrıları ve ağrıları hafifletmeyi içeren derin nefes almanın birçok yararı vardır. Derin nefes alma ayrıca daha iyi kan akışına yardımcı olur, vücuttan toksinleri serbest bırakır ve daha iyi bir gece uykusu alınmasına yardımcı olur.
Kahverengi karbonhidratlara karşılık beyaz karbonhidrat tüketmeli: Beyaz karbonhidrat, beyaz pirinç, makarna, beyaz ekmek, kraker, erişte, ekmeği, beyaz un ve ekmek gibi bir şey gibi rafine tahıllardır. Üretim sürecinde besinler uzaklaştırılmış, kalori bakımından zengin fakat besin bakımından düşük kalmıştır. Ayrıca şeker seviyelerinde sağlıksız yükselmelere neden olurlar. Bunun yerine, kahverengi pirinç, tam tahıl, yulaf, yulaf ezmesi ve baklagiller gibi kahverengi karbonhidrat (rafine edilmemiş kompleks karbonhidrat) kullanılmalıdır. Bunlar, besinler ve vitaminler bozulmadan alınabilirler.

Yağlı ve şekerli yiyecekler, soda ve kafein tüketimi azaltılmalı: Mümkünse, fast food, patates kızartması, çörek, cips, kama ve derin yağda kızartılmış yiyecek alımı azaltılmalıdır. Bu yiyecekler sadece kilo aldırmakla kalmaz derin yağda kızartılmış gıdalar kansere neden olan potansiyel bir kimyasal olan akrilamid içerir. Izgara, buharda pişirme, yağsız kızartma veya hatta çiğ yiyecekler gibi daha iyi alternatifler vardır.
Şekerli yiyecekleri azaltmak, genel sağlık için de iyidir. Bu şekerli yiyecekler şeker çubukları, hamur işleri, çikolatalar, kurabiyeler, kekler ve jöleli çörekler gibi şeylerdir. Sadece kişiyi doldurmakla kalmazlar, aynı zamanda acele şekeri nedeniyle daha fazla yemek yeme isteğine neden olurlar. Bunlar yerine meyveler, salatalar, saf meyve suları ve işlenmemiş yiyecekler gibi sağlıklı atıştırmalıklar alınmalıdır.
Kafeinli içecekler idrar söktürücüdür, yani idrar üretim hızını arttırırlar. Bu, sadece kişinin vücudundaki suyu dışarı attırdığı anlamına gelmez bunun yanı sıra hidrate etmedikleri anlamına gelir. Ayrıca, soda sağlıksız, kilo alımına neden olur ve yapay bir uyarıcıdır. Soda yerine su veya sebze suları kullanılmalıdır.Sağlıklı Yaşam Tarzı Nedir? Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?
Sigarayı bırakılmalı: Sigara içmek, akciğer kanseri, böbrek kanseri, özofagus kanseri, kalp krizi ve diğer riskleri ciddi şekilde artırabilir. Hafif sigaralar da sigaranın sağlık risklerini azaltmaz. Sigara içiliyorsa, bırakılmalıdır. Ayrıca pasif içici olmakta, doğrudan sigara içmeyle aynı uzun süreli hastalıkların çoğuna neden olabilir. Risksiz pasif sigara içimi yoktur; kısa süreli maruz kalma bile sağlığa zararlı olabilir. Mümkünse, sigara içicilerden uzak durulmalı ve mümkün olduğunca sigara içmekten kaçınılmalıdır.

Kaynakıa:

apps.who.int<br />
jeanhailes.org.au <br />
livehealthyoc.me

Yazar: Özlem Güvenç Aðaoðlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku