Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

SAP Nedir?

0 626

SAP, Systems Analysis and Program Development kelimelerinin baş harflerini yan yana getirmek suretiyle oluşturulan bir kısaltmadır. Bir yazılım şirketi olan SAP, 1973 senesinde IBM’den ayrılan 5 kişi tarafından kurulan Alman kökenli bir şirket.

SAP Nedir?Günümüzde şirket adını ifade etmekten ziyade bir şirketin herhangi bir bölümünün veya herhangi bir sürecinin bilgisayar ortamına dökülmüş halini tanımlamak amacıyla kullanılan SAP, iş dünyasında bir terim olarak kullanılıyor. Bahsedilen görevi yerine getiren yazılımları, programları anlatmak amacıyla kullanılan SAP, söz konusu olan şirket tarafından tasarlanan ve tüm dünyada, 190 ülkede 300 binden fazla şirket tarafından kullanılan yazılımları tanımlayan bir terim olarak kullanılıyor.

SAP Şirketinin Gelişimi ve SAP Yazılımları

İlk olarak şirketlerin finans bölümlerini bilgisayar ortamına geçirmelerini sağlayan bir program tasarlayan şirket, muhasebe çözümleri içeren programlar tasarlayarak yoluna devam etmiş.

İlk modülünü 1977 yılında devreye sokan şirket, kendi server’larıyla hizmet vermeye başlayarak gelişimini sürdürmüş. 1990’lı yıllara kadar yeni şubeler açmaya odaklanan ve ilk kurumsal binasını yapan şirket, çalışan sayısını da hızla artırmış. Kurumsallaşma sürecini o yıllarda tamamlayan şirket, dünya çapında hizmet veren dev şirketlere ve diğer şirketlere yazılımlar sağlayan çok önemli bir firma durumuna gelmiş.

Sap Yazılımları

Başlarda üretim alanına odaklanan şirketle aynı yolu takip eden SAP yazılımlarının atası, SD adı verilen ilk SAP modülünün aktifleştirilmesiyle birlikte hızlı bir şekilde gelişmeye başlamış. Modül terimi, SAP yazılımlarının şirketlerin bütün ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kendini ayırdığı bölümleri ifade etmek amacıyla kullanılıyor. Sale and distrubition modülü kısaca SD modülü olarak tanımlanıyor. Bu modül şirketin satış ve dağıtım işlevlerinden sorumlu olan bölüm olarak tanımlanabilir.

Yazılımın R2 versiyonu ve tasarlanan birçok modül, 1982 yılında hayata geçiriliyor. 1990’lı yıllarda kullanılmaya başlanan R3 versiyonuyla gelişimini sürdüren SAP yazılımları, 2015 yılından itibaren kullanılmaya başlanan S/4HANA teknolojisi ile zirveye ulaşıyor. Bu teknoloji tüm verilere tek bir veri tabanı üzerinden ulaşılmasını sağlıyor. Bu şekilde hızlı ve yüksek verimlilikle çalışan bir platform yaratılmasını sağlayan S/4HANA teknolojisi, SAP uygulamalarının/yazılımlarının kendi veri tabanı olan HANA üzerinden çalışmasını sağlayan bir teknoloji olarak açıklanabiliyor.

SAP Şirketi, Günümüzdeki Yazılımları ve Kullanıcıları

Söz konusu yazılımları üreten şirket, dünyanın hemen her ülkesinde yer alan ve birçoğu ülkelerinin ya da tüm dünyanın önde gelen şirketleri arasında bulunan 300 binden fazla müşteriye hizmet sağlıyor. Bu şirketler arasında milyar dolarlık bütçelere sahip olan çok sayıda şirket bulunduğu göz önüne alınırsa, dünya çapında SAP yazılımlarını kullanan şirketlerin toplam bütçelerinin yüz trilyon doların üzerine çıkabileceği tahmin edilebilir. Şuanda SAP Türkiye partneri olarak bilinen Detaysoft firması Türkiye’de SAP yazılımları konusunda geniş kapsamlı bilgiler veren sayılı şirketlerdendir.

Bu kadar önemli bir şirket olan SAP ve yazılımları, şirketlerdeki tüm süreçleri ve sistemleri bir araya toplayan, değerlendirmelerin (diğer alternatiflere göre) çok daha az teknik eleman aracılığıyla, hızlı ve doğru şekilde yapılmasını sağlayan yazılımlar olması sebebiyle tercih ediliyorlar. Bu durum şirketin operasyon maliyetlerini en düşük seviyeye indirirken, şirket içindeki uyumun artmasını ve yapılan işlerin kalitesinin yükselmesini sağlıyor. Şirket yöneticilerinin sert rekabet ortamında doğru kararlar almalarını sağlayan süreç, şirket karlılığının artmasını ve şirket değerinin yükselmesini sağlıyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku