Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sedef Hastalığında (Psoriasisli) Saçları Boyamak

0 2.678

Bazı sert veya aşındırıcı maddeler tahrişe neden olabileceğinden, sedef hastalığı olan kişilerin derileriyle temas eden kimyasalların farkında olmaları gerekir. Ayrıca bazı durumlar alevlenmeyi tetikleyebilir. Kafa derisi sedef hastalığı bu durumun en sık görülen alt türlerinden biridir ve kafa derisinde küçük, ince ölçeklendirme veya kabuklu plakların gelişmesine neden olabilir. Saç derisi sedef hastalığı kepekten farklıdır, ancak bazı şampuanlar her ikisini de tedavi etmek için formüle edilmiştir. Bu hastalık hayat boyu sürse de, yaşamı sınırlayıcı bir durum olması gerekmez. Sedef hastalığı olan kişi yeni ve canlı bir saç rengini kullanmak, beyazlayan saçlarından kurtulmak istiyorsa, sedef hastalığı yüzünden bu isteklerinden vazgeçmek zorunda değildir.
Ancak ciltte tahriş oluşmamasını sağlamak için göz önünde bulundurması gereken bazı önlemlere dikkat etmesi gerekir. Ve sedef hastalığı olmayan bir kişi gibi rastgele bir boyayı seçip uygulama yapamaz. Çünkü boyadaki bazı maddeler kafa derisiyle veya cildin, boyun, omuzlar ve yüz gibi diğer bölgeleriyle temas ettiğinde kötü reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Kökler iyi bir boya işinin başladığı yer olduğundan, sedef hastalığı olan kişilerin saçlarını boyamadan önce birkaç ek önlem almaları gerekir. Bu sorunlardan kurtulmaya yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıdaki gibidir:

1. Kuaföre Bildirmek

Kişinin saçı profesyonel biri tarafından boyanacaksa, durumunu önceden bilmelerini sağlanmalıdır. Şayet sedef hastalığı ile ilgili bilgileri yoksa kafa derisiyle ilgili hususları daha iyi anlayabilmeleri ve boya prosedürlerini ona göre uygulayabilmeleri için kendilerine kaynaklar gösterilmelidir.

2. Bir Yama Testi Yapılmalı

Sedef Hastalığında (Psoriasisli) Saçları BoyamakGüvenlik ve doğruluk açısından en iyi yaklaşım, hepsini yapmadan önce boya veya beyazlatıcıyı saçın küçük bir kısmı üzerinde test etmektir. Bu boyun arkasındaki saç parçasında denenmelidir. Çünkü bu alan daha hassastır ve muhtemelen ters reaksiyonlarla karşılaşılacağı yerlerdir. 24 saat sonra herhangi bir problem yaşanmazsa, tedavinin geri kalanına devam etmek iyi olacaktır. Ürün talimatlarını dikkatlice takip edildiğinden emin olunmalıdır.

3. Yüzün Çevresinde Daha Dikkatli Olunmalı

Alın da dâhil olmak üzere yüzle temas eden saç boyası cildi boyayabilir ve bu durumu daha da kötüleştirebilir. Bazı uzmanlar kulaklar, boyun ve diğer hassas yerlerin etrafına koruyucu bir petrol jölesi bariyeri uygulanması gerektiğini tavsiye etmişlerdir.

4. Sedef Hastalığı Alevlendiği Dönemde Boyanmamalı

Sedef Hastalığında (Psoriasisli) Saçları BoyamakEğer kafa derisindeki sedef hastalığı özellikle kötüyse, sedef hastalığı kontrol altına alınana kadar saç boyanmamalıdır. Saç boyasının topaklanmasına neden olarak, daha az muhtemel bir boya işi elde etmenin yanı sıra, boyanın olumsuz bir reaksiyona girmesi ve kişinin durumunun kötüleştirmesi olasılığını da arttırır.

5. Doğal Ürünler Her Zaman Güvenli Anlamına Gelmez

Pek çok güzellik ürünü kendilerini doğal olarak pazarlamaktadır. Bu durumda, kişi tıpkı nemlendiricilerde olduğu gibi, endişe verici malzemeler için kendi önlemini kendisi yapması gerekecektir. Cildi daha da kurutabileceklerinden alkol oranı yüksek ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır.

6. Parafenilendiamin Dikkat Edilmeli

Özellikle çok hassas cilde sahip kişiler için, bileşen parafenilendiamin (PPD) olarak listelenen p-fenilendiamin molekülü, saç boyasıyla meydana gelebilecek çoğu alerjik reaksiyonun sebebi olan maddedir. Ayrıca araştırmalar bazı solunum sıkıntısı da dahil olmak üzere ölümcül komplikasyonlara yol açabileceğini göstermiştir. Kişi bir reaksiyon hakkında endişeleniyorsa, bu içeriği listeleyen ürünlerden kaçınmalıdır. Ayrıca kahverengi veya siyah saç boyaları genellikle onu içerir.

7. Kına Denenmeli Ancak Siyah Kınadan Uzak Durulmalı

Sedef Hastalığında (Psoriasisli) Saçları BoyamakKırmızımsı veya kızılımsı saçları kahverengiye döndürmek isteniyorsa kına denenmelidir. Bu bazıları için daha yumuşak bir yaklaşımdır. Ancak bu, tüm kınaların güvenli olduğu anlamına gelmez. Koyu kahverengi veya siyah kınadan kaçınılmalıdır çünkü PPD’de genellikle yüksek olur, bu da ters reaksiyona neden olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

8. Sedef Hastalığı Sonrası Bakıma Dikkat Edilmeli

Kafa derisi sedef hastalığını tedavi eden bazı ürünler renkli veya boyalı saçlar için uygun değildir. Kimyasallar arasındaki etkileşimler istenmeyen yan etkiler yaratabilir. En yaygın renk değişimi, ancak alerjik reaksiyonlar mümkündür.

9. Alerjik Reaksiyonlara Dikkat Edilmeli

Genellikle PPD ile ilgili olan bazı alerjik reaksiyonlar, saç boyası ile ortaya çıkabilir. Alerjik bir reaksiyonun belirtileri, kızarık hale gelen, olası yanma veya sıcaklık hisleri ile şişen cildi içerir. Bu semptomlar genellikle kafa derisi, yüz veya göz kapakları üzerinde 48 saat tedaviden sonra ortaya çıkar, ancak vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir. Aşırı ağrı, şişme veya kabarma yaşanırsa, bunlar şiddetli bir reaksiyon belirtisi olduğu için hemen bir doktora danışılmalıdır.

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku