Alnımızda, gözümüzün her iki kısmında iç taraflarda, burun çevresinde ve burun arkasındaki sinüzit boşluklarının iltihaplanması sonucu meydana gelen hastalık türüne Sinüzit adı verilmiştir. Sık sık tekrarlayan ve üst solunum enfeksiyonundan sonra oluşmaya başlayan bir hastalık türüdür.
Çocuklarda özellikle zayıf bünyelerinden dolayı gribal enfeksiyonlardan hemen sonra görülür. Boşluklar, mukoza denilen bir tabaka ile örtülüdür. Bu tabakanın iltihaplanmasına ve zehirlenmesi Sinüzit’in başlangıcıdır. Sinüzit boşlukları burun içerisine bir kapı ile açılırlar ve belli yollarla bağlanırlar.
Yaklaşık 1-2 mm’ lik açıklığı olan bir kapıdır. Kapının tıkanması ya da tahriş olması veya iltihaplanması da sinüzit oluşumuna neden olur. Sinüsler içinde barındırdığı hava boşluğu nedeniyle kafa tasının ağırlığını hafifletirler. Burada yer alan boşluklar beyindeki dokuları darbelerden ve dış etkilerden korur. Sinüsler’in görevi alınan havanın nemlenmesini sağlamaktır. Konuşma durumunda sesin rezonansını sağlarlar. Alınan havanın ısıtılmasında büyük pay sahibidirler. Sinüzitler genel anlamda akut ve kronik sinüzitler olmak üzere ikiye ayrılır.
Bir hastalığın başlangıcında 15-25 güne kadar devam eden sinüzitler akut sinüzitler olarak adlandırılır. 15 ile 3 aya kadar devam eden sinüzitler ise Subakut yani yarı taze sinüzitler olarak adlandırılır. 3 aydan sonra devam eden sinüzitler ise Kronik sinüzit denir.
Akut Sinüzit’in Belirtileri Nelerdir?
Ateş yükselmesi diğer hastalıklarda olduğu gibi sinüzit’in de belirtileri arasında yer alıyor. Halsizlik, baş ağrısı, üst yolunum enfeksiyonu belirtileri yüksek ateş’in akabinde takip eden belirtiler arasında… Zaman zaman burunda kanamalar, geniz akıntısı, çabuk yorulma, çocuklarda öksürük ve buna bağlı olarak vücuttaki halsizlik durumları Akut Sinüzit’in öne çıkan belirtileri arasında yer alıyor.
Kronik Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?
Baş ağrısı ilk etapta hemen hissedilmez, hastalığın ilerleyen dönemlerinde şiddetli olarak meydana gelir. İltihaplı akıntı, ağız kokusu, burundan kanlı akıntı, çabuk yorulma, gün içi yorgunluk Kronik Sinüzit’i, Akut Sinüzit’ten ayıran farklardır. Aşırı yorgunluk ve halsizlik sonucu teşhis hemen konulamaz fakat yukarıda bahsettiğim belirtiler Kronik Sinüzit’in sembolleri niteliğindedir.
Akut ya da kronik olmasına bağlı olarak hareket edilir. Akut tedavisinde genel olarak medikal tedavi kesin bir sonuç ortaya koymaktadır. Medikal tedavide özellikle antibiyotikler, buruna sıktığımız lokal dekonjestanlar, sistemik dekonjestanlar, antihistaminik ilaçlar ve benzer fayda sağlayan ilaç türleri burun yollarını açan ve hava almasını sağlayan türdeki ilaç türleridir. Bunların yanı sıra balgam söktürücü ilaçlarla ve öksürük kesici ilaçlarla tedavi sonlandırılır.
Akut sinüzitte dikkat edilmesi gereken en önemli kural, özellikle çocuklarda tedaviyi kısa kesmemek ve yarıda bırakmamak, uygun vakalarda 4-6 hafta arası antibiyotik tedavisine belirli periyotlarla devam etmektir. Eğer 3 aydan uzun kronik sinüzit ise ilk olarak medikal tedavi uygun görülür. Bilgisayarlı tomografi daima yol gösterici rol oynar. Tomografi sonucu hangi anatomik bozukluğa sahip olunduğunu, nerede sorun olduğunu açıkça ortaya koyar. Diğer dokulara zarar vermeden sadece sinüslere ve sinüs kapaklarına yönelik tedavi gerçekleştirilir. Kronik sinüzit’te tedavi ameliyat ile mümkündür böylece hastalık tam anlamıyla iyileştirilir ve tekrarlama dönemi yok edilir.
Evde uygulanabilecek tedaviler arasında bolca su tüketmek ya da sıvı tüketmek, ek olarak tuzlu su ile burun içlerine pansuman yapmak yer alıyor.
Sinüzit’ten Korunmak İçin Neler Yapılabilir? Neler Yapılmamalıdır?
Sinüzitin en önemli sebeplerinden birisi soğuk algınlığı ve soğuk havalardır. Basit bir nezle hastalığı bile uzun sürdüğü takdirde sinüzite yol açabilir. Saçları ıslatıp soğuk havaya çıkmak, özellikle havanın rüzgarlı olması nedeniyle üst solunum yollarında enfeksiyon sonucu sinüzit’e sebebiyet verebilir. Bu konuya özellikle benim gibi genç arkadaşlarımın dikkat etmesi gerekli diye düşünüyorum. Havanın kirli, dumanlı olması, klimalı ortamlarda ve klima çevresinde uzun süre bulunmak, özellikle sıcak havalarda aşırı terledikten hemen sonra vantilatörün önüne geçmek ve uzun süre kalmak sinüzit’e davetiye çıkarabilecek eylemlerden bazılarıdır.
Kaynakça:
http://saglikveinsan.net/sinuzit-belirtileri-tedavisi-ilaclari/
http://www.uludaglar.com/saglik/sinuzit/snedir.html
Yazar:Ali Ersoy
Yazınız özenle hazırlanmış çok ayrıntılı. Gerçekten çok kaliteli bir siteniz var.