Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Soğuk Aşı Saklama ve Sıcaklık İzleme Ekipmanları

0 439

Aşı ile ilgili bir tesisin doğru kurulmuş olması yanında uygun şekilde bakımının yapılması, uygun depolama ve izleme ekipmanına sahip olması önemlidir. Bu ekipman, hastaları yanlışlıkla riskli aşı almaktan korur ve tesisleri hastaları yeniden aşılama, pahalı aşıların yerini alma ve hasta güvenini kaybetme maliyetlerine karşı korur. Aşı saklama ve sıcaklık ekipmanları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

Soğuk Aşı Saklama ve Sıcaklık İzleme EkipmanlarıBuzdolapları ve Dondurucular

CDC tarafından önerine buzdolabı ve dondurucu türleri vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Aşılar dâhil olmak üzere biyolojik maddeleri soğutmak veya dondurmak için tasarlanmış amaca yönelik veya farmasötik sınıf birimler tercih edilir. Bu birimler kompakt, tezgâh altı stilde veya büyük birimler olabilir.
• Amaca yönelik veya farmasötik dereceli bir ünite mevcut değilse, bazı uygulama ortamlarında bağımsız, ev tipi bir ünite kabul edilebilir bir seçenek olabilir. Ev tipi bir buzdolabı veya dondurucu kombinasyonu kullanılması gerekiyorsa, yalnızca buzdolabı bölmesi kullanılmalıdır. Bu tip ünitenin dondurucu bölmesi aşıların saklanması için tavsiye edilmemektedir ve soğutulmuş bölmede kullanılmaması gereken alanlar olabilir. Bu ünitelerde soğuk noktalar ve sıcaklık dalgalanmaları vardır ve dondurucudan dolaşan hava, soğutulmuş aşıları donma sıcaklıklarına maruz bırakabilir. Donmuş aşıyı saklamak için ayrı bir dondurucu ünitesi gereklidir.
Bununla birlikte tüm birimler, örneğin grip mevsimi gibi yılın en yoğun noktasında beklenen en büyük envanteri kalabalık olmadan depolamak için yeterli alana sahip olmalıdır. Hiçbir aşıyı yatakhane tarzı veya bar tarzı kombine ünitede saklanmamalıdır. Bu üniteler genellikle tek bir dış kapıya ve genellikle bir buz yapıcı veya dondurucu bölmesinde bulunan bir buharlaştırıcı plaka ve soğutma serpantine sahiptir. Bu birimler, geçici depolama için kullanılsa bile aşıların donması açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.

Sıcaklık İzleme Cihazları (TMD’ler)

Her aşı saklama birimi güvenilir bir TMD’ye sahip olmalıdır. CDC, en az 30 dakikada bir kayıt aralıklarında ayarlanmış dijital veri kaydedici (DDL) adı verilen sürekli bir izleme ve kayıt cihazının kullanılmasını önermektedir. Çoğu DDL, tamponlu bir sıcaklık probu kullanılır. Tamponlu bir probla ölçülen sıcaklıklar, aşı sıcaklıklarını standart termometrelerle ölçülenlerden daha yakından eşleştirir, bunun yerine hava sıcaklığını yansıtır. DDL’ler, bir ünitenin önerilen sıcaklık aralığı (bir sıcaklık gezintisi) dışında ne kadar süredir çalıştığına dair ayrıntılar sağlar. Cihazın Soğuk Aşı Saklama ve Sıcaklık İzleme Ekipmanlarıdoğruluğunu sağlamak için her DDL, güncel ve geçerli bir Kalibrasyon Testi Sertifikasına, Kalibrasyon Raporu olarak da bilinir sahip olmalıdır. Bazı özelliklere sahip DDL’leri önerilmektedir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Aşı sıcaklıklarını en iyi yansıtan çıkarılabilir prob, örneğin glikol, cam boncuklar, kum veya Teflon ile tamponlanmış prob,
• Aralık dışı sıcaklıklar için alarm
• Düşük pil göstergesi
• Mevcut, minimum ve maksimum sıcaklık göstergesi
• +/- 0,5 ° C (+/- 1 ° F) için önerilen belirsizlik
• Kullanıcı tarafından en az 30 dakikada bir sıcaklıkları ölçmek ve kaydetmek için programlanabilen kayıt aralığı veya okuma hızı
Bir DDL’den alınan sıcaklık verileri, özel bir yazılım kullanılarak bir bilgisayara indirilebilir veya aşı güvenliğini sağlamak için kritik olan kullanıcı incelemesi için bir web sitesinden alınabilir. Yazılım veya web sitesi, kullanıcının sıcaklık okumalarının sıklığını ayarlamasına da izin verebilmektedir. Her tesis özellikleri olan bir TMD’ye sahip olmalıdır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Her aşıyı saklama ünitesi
• Her acil durum taşıma birimi
• Birincil cihazın arızalanması veya kalibrasyon testi için çıkması durumunda yedekleme
Kalibrasyon testi, her bir ila iki yılda bir veya üreticinin önerdiği zaman çizelgesine göre yapılmalıdır. DDL’nin mevcut ve geçerli Kalibrasyon Test Sertifikasının (Kalibrasyon Raporu) içermesi gereken özellikler vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Model / cihaz adı veya numarası
• Seri numarası
• Kalibrasyon tarihi, rapor veya düzenleme tarihi
• Cihazın testi geçtiğine dair onay veya tolerans dâhilinde cihaz
• +/- 0,5 ° C (+/- 1 ° F) veya daha az önerilen belirsizlik

Depolama Biriminin Kurulumu

Depolama ünitelerini iyi havalandırılan bir odaya, ünite, tavan ve herhangi bir duvar arasında boşluk bırakarak yerleştirilmelidir. Motor bölmesinin kapağını hiçbir şey engellememelidir. Ünite, alt kısmı zeminden yukarıda olacak şekilde sağlam ve düz olmalıdır. Ünite kapısının düzgün bir şekilde açılıp kapandığından ve ünitenin gövdesine tam olarak oturduğundan emin olunmalıdır. Çalışmalar çoğu ünitenin, genellikle 20 ° C ile 25 ° C (68 ° F ile 77 ° F) arasında kabul edilen standart iç oda sıcaklıklarına sahip bir alana yerleştirildiğinde en iyi şekilde çalıştığını bulmuştur.

Sabitleyici Sıcaklıklar

Yeni kurulan veya onarılan bir buzdolabında sıcaklığın dengelenmesi iki ila yedi gün ve bir dondurucu için iki ila üç gün sürebilir. Aşının depolanması için bir ünite kullanılmadan önce, iki ila yedi gün boyunca her iş günü minimum ve maksimum sıcaklıkları kontrol edilip kaydedilmelidir. Sıcaklık dijital olarak kaydedilemezse, sıcaklıkları her iş günü en az iki kez kontrol edilerek kaydedilmelidir. Önerilen aralıkta art arda iki gün boyunca kaydedilen sıcaklıklara sahip olduğunda, ünite stabildir ve kullanıma hazırdır.

Güç Kaynağı

Depolama biriminin güç kaynağını koruması için alınması gereken bazı önlemler vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Her elektrik prizine yalnızca bir saklama birimi takılmalıdır.
• Ünitenin fişinin çekilmesini önlemek için bir güvenlik kilidi fişi veya bir priz kapağı kullanılmalıdır
• Personeli, bakıcıları, elektrikçileri ve diğer çalışanları üniteleri fişten çekmemeleri konusunda uyarmak için prizlere ve depolama ünitelerine fişi çekmeyin uyarı işaretleri asılmalıdır.
• İnsanları depolama birimlerine giden gücü kapatmamaları konusunda uyarmak için sigortaları ve devre kesiciler etiketlenmelidir
• Açılabilen veya kapatılabilen elektrik prizleri kullanılırken dikkatli olunmalıdır ve yerleşik devre anahtarları (sıfırlama düğmelerine sahip olabilecek), bir duvar anahtarıyla etkinleştirilen prizler ve çoklu prizler kullanılmaktan kaçınılmalıdır.

Soğuk Aşı Saklama ve Sıcaklık İzleme EkipmanlarıEkipman Bakımı

Depolama üniteleri ve sıcaklık izleme cihazları, ekipmanın düzgün çalışmasını sağlamak, gerekli sıcaklıkları korumak ve ekipmanın kullanım ömrünü uzatmak için düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Bu ekipmanların bakımı için öneriler aşağıdaki gibidir:
• Depolama ünitesi kapı contaları, aşınma ve yıpranma belirtileri açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir
• Kapı menteşeleri kontrol edilmeli, kapının düzgün bir şekilde açılıp kapanması ve ünitenin gövdesine kare şeklinde oturması için ayarlanmalıdır. Kapının açık bırakılması termostatın daha yüksek oda sıcaklıklarına tepki vermesine neden olabilir ve ünite içerideki doğru sıcaklığı korumak için daha çok çalışır. Ünitenin bazı kısımlarında sıcaklık çok düşük olabilir, bu yüzden açık kapı alarmı veya kendi kendine kapanan bir kapı kullanmak bu probleme yardımcı olabilir.
• Üreticinin talimatlarına göre ünite bobinleri ve motor temizlenmelidir.
• Bakteri ve mantar oluşumunu engellemek için ünitelerin içi temizlenmelidir. Sıcaklık aralığının dışına çıkma riskini en aza indirmek için temizlik hızlı bir şekilde yapılmalıdır.
• Manuel buz çözme dondurucularının buzunu, don 1 cm. aştığında veya üreticinin önerildiği sınıra göre çözünmelidir. Üreticinin talimatları izlenmelidir ve çözülürken aşılar uygun dondurucu sıcaklıklarına sahip başka bir ünitede geçici olarak saklanmalıdır.
• Sıcaklık izleme cihazları, doğruluğu etkileyen zaman içinde sapma yaşar. Kalibrasyon testi, cihazın artık +/- 5 ° C (+/- 1 ° F) içinde doğru olmadığını gösteriyorsa değiştirilmelidir ve doğruluk için ayarlamalar tavsiye edilmemektedir.
• Depolama birimi sıcaklıklarının zamanla ayarlanması gerekebilir ve bu sıcaklık ayarlamaları yalnızca bir aşı koordinatörü tarafından yapılmalıdır, iş gününün yoğun bir bölümünde kapı sık sık açıldığında yapılmamalıdır. Koordinatör, sıcaklıkta herhangi bir ayarlama yapmadan önce başka bir sorunun olmadığını örneğin, ünitenin fişinin çekilmesi, kapı açık kalması, bozuk TMD vb. teyit etmelidir.
• TMD ile ilgili bir sorun olabileceğine inanılıyorsa, herhangi bir ayarlama yapılmadan önce sıcaklığı onaylamak için yedek TMD kullanılmalıdır.
Ayrıca tesisin bir yedek jeneratörü varsa, üç ayda bir test ettirmeli ve yıllık olarak bakımını yaptırmalıdır.

Kaynakça:
cdc.gov/vaccines/hcp/admin/storage/index.html
cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/general-recs/downloads/general-recs.pdf
fda.gov/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedProducts/ucm093833.htm
immunize.org/clinic/storage-handling.asp

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku