Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sosyal Medyanın Yan Etkileri-Zararları

3 769

Sosyal Medyanın Yan Etkileri-ZararlarıTeknolojinin gelişmesi ile birlikte, insanların hayata bakış açısı da değişiyor. Özellikle internet kullanımı, bilgiye kolay yoldan erişim şansı, insanların hayatlarını geliştirmekle birlikte bir o kadar da köreltiyor. Tek bir tuşla yapılan alışverişler, ödenen faturalar, verilen yemek siparişleri… İsteklerimiz, hayatımızın hep bir ‘tık’ önünde.

Tüm bu gelişmelerin ve kolaylaştırıcı etkilerin artışıyla, insan ilişkileri ciddi yaralar almakta. Özellikle günümüzün yaygın olarak kullanılan sosyal paylaşım siteleri sayesinde insanlar sosyalleştiğini düşünürken, aslında asosyalliğe doğru adım atıyorlar, farkında değiller. Gittikleri yerlerden, yanında bulunan kişilere, yedikleri yemeklerden, yaptıkları işlere kadar bir çok şeyi insanlarla paylaşma iç güdüsüyle hareket etmeye başladılar. İstemsiz bir şekilde, güncelledikleri durumların ‘beğen’ilme arzusuyla yanıp tutuştular. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki; sosyal paylaşım siteleri aslında insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. En iyi bildiğimiz bağımlılık yapan maddelerin başında gelen; sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerinin arasına, sosyal paylaşım sitelerine bağımlılık maddesi de ekleniyor haliyle. Yine yapılan araştırmaların sonucunda, internetten uzaklaştırılan insanların, tıpkı alkol, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddeleri bıraktıklarında vücutlarında meydana gelen tepkileri gösterdikleri gözlemliyorlar. Agresiflik, depresiflik, insanlarla iletişim kuramama vs.

Sosyal Medyanın Yan Etkileri-ZararlarıSosyalleştiğimizi düşünürken, aslında asosyalleşiyoruz. Dikdörtgen ekranın karşısında, oturduğumuz o koltuklarımızda rahatımızı düşünürken, bünyemiz bundan fazlasıyla olumsuz etkileniyor, ama farkedemiyoruz. İnsanlarla iletişimimiz sadece yazıdan ibaret olmaya başlıyor. Konuşma adına gösterdiğimiz çaba, devede kulak kalıyor. İnsanlar yüzyüze konuşmaya hasret kalıyoruz. Ve ne vakit insanlarla karşı karşıya gelsek, konuşamamaktan yakınıyoruz Çünkü hayatlarımız sadece internetten, sosyal ağlardan ibaretleşiyor. Önce hâl hatır faslıyla başlayıp ardından bir iki çeşit farklı konulardan bahseder olsak da, konular yine dönüp dolaşıp, aynı noktaya geliyor. Karşımızdakinin sosyal paylaşım sitelerindeki aktivitelerinden, gittiği yerlerden, yazdığı sözlerden paylaştığı videolara kadar didik didik konuşuluyor. Bu da yetmezmiş gibi, sanal dedikodular da birbirini takip ediyor. Beğendiği, hoşlandığı kişiyi gösterip, yazdıklarından ve yaptıklarından açıyorlar sohbetleri. Kısaca sohbetler bozuluyor, muhabbetler koyulaşmak yerine, açıklaşıyor, sıradanlaşıyor.
İnsanlar sosyalleşmekten uzaklaştıkça, uzaklaşıyor, ama kimse farketmiyor. Herkes birbirini uyarıyor ama dönüp de aynaya bakmıyor. Herkes dünyayı, sanal alemden kurtarıyor gerçek dünyadan koptukça kopuyor. Canı bile yansa, acısını önce sanal alemde paylaşıyor. Duygular köreliyor, duygular can çekişiyor.

Yazar: Ali MAZILIGÜNEY

Bunları da beğenebilirsin
3 Yorumlar
  1. Mezar Taşları diyor

    Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki Sosyal Medya hesabı olmayanları kınıyorlar. Her şey sanal olduğunda tüm gizlilikler ve mahremiyetler bir bir kalkacak. Geçenlerde şahit oldum dijital mezar taşları yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayacak. eskiden mezar taşlarında nadirde olsa ölen kişinin fotoğrafı olurdu şimdi onun yerini qr kodlar alacak…

  2. muzaffer çevik diyor

    Sosyal medyanın zararları olduğu kadar avantajları da var. Son günlerde sosyal medya dolandırıcılığında büyük artışlar başladı ve bir çok kişi bu konudan muzdarip. Bende sizin yazınıza ek olarak en çok yapılan sosyal medya dolandırıcılığı yazısını paylaşmak isterim. https://www.muzaffercevik.com/sosyal-medya-dolandiriciligi/

  3. Hacer diyor

    Dostluklar bitti, arkadaşlık yok oldu, duygulardan bahsetmiyorum bile. Sabun köpügü ilişkiler, başlamadan biten aşklar. Gercek hayat bitti malesef. Özgüveni varmıs gibi görünen fakat ardında yatan kendini gösterme çabası fotograflar.Doğa, Sanat, Aşk gibi kavramlar yok oldu. Kısacası bitti gerçeklik, daha da kötüye gidiyor.. Muhteşem bir yazı olmuş, emeginize, yüreginize sağlık.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku