Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Stresin Cilt Üzerindeki Etkileri

0 390

Çağımızın hastalıklarının en başında stres geliyor. Öyle ki stres kelimesi dilimizden hiç düşmüyor. Doktorlarımız neredeyse her hastalığın başlıca sebeplerinden birini stres olarak görüyor. Stres hayat kalitemizi düşürürken gündelik hayatımızı birçok yönden olumsuz olarak etkiliyor.

7648_stresin_cilt_uzerindeki_etkileriStres kişiden kişiye değişiklik gösteren farklı bir olgudur. Her insanın strese verdiği tepki farklıdır. Strese maruz kalan kimi insanın yüzü kızarırken daha çok yemek yerken, kimisi ise yüzü solarak, yemeden içmeden kesilir. Stres, vücudumuzu duygusal ve ruhsal yönden etkilediği gibi fiziksel yönden de etkiliyor. Stres kendisini en çok da cildimizde belli ediyor.

Stres sonucu en çok şikayet edilen cilt sorunlarının başında ciltte akne, ciltte kuruluk ve ciltte yağlanma geliyor. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki stres altında yaşayan insanların hücrelerinin biyolojik açıdan 10 yıl daha yaşlı göründüğü tespit edilmiştir.

Uzmanlara göre, vücutta salgılanan stres hormonu fazladan serbest radikallerin üretilmesine zemin hazırlıyor. Vücudumuzda fazladan üretilen bu serbest radikaller hücrelerin yapısını bozup, hücresel hasara neden oluyor.

Özellikle yoğun ve sürekli stresli bir hayat, kortizol denilen yaşlanmayla beraber vücutta çoğalan bu hormonun genç yaşlarda vücutta aşırı olarak salgılanmasına neden oluyor. Ayrıca bu hormon vücudun savunma sistemini zayıflattığı için hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Yoğun ve sürekli stresli hayat yaşayan kadınlara baktığımızda ise, kadınlık hormonu denilen östrojen hormonunun salınımı düzensizleşiyor. Bu da erken yaşlanmayı tetikliyor. Cildimiz bizim dış dünyaya açılan penceremizdir. Bu sebeple cildimize iyi bakmalı, cildimize zarar veren faktörlerden kendimizi korumalıyız.

Stresin Cilt Üzerindeki Etkileri Şu Şekilde Sıralanıyor

  • Cildi bozarak erken cilt yaşlanması ve ciltte kırışıklıklar meydana geliyor.
  • Cildin doğal dengesi bozularak yağ ve nem oranı dengesizleşiyor.
  • Göz ve ağız çevresinde kırışıklıklar gözle görülür bir şekilde artıyor.
  • Kan dolaşımı bozulduğu için, kılcal damar genişlemeleri ve varisler oluşuyor.
  • Dudaklarda uçuk çıkıyor.

Stresin Cilde Yansıması Nasıl Oluyor?

7648_stresin_zararlariStres, cilde birçok hastalık olarak yansıyabilir. Stresli bir cilt parlak ve yağlı görünür. Stresli iken beslenme kontrol altına alınamadığı için cips, kızartmalar, çikolatalar ve hamur işleri gibi cilde zarar veren şeyler daha çok tüketiliyor. Bu da ciltte aşırı yağlanmaya sebep oluyor. Bunun sonucu olarak da ciltte akne ve sivilceler oluşuyor.

Sedef, egzama, ürtiker, döküntülü deri hastalıklarının bir sebebi de stres olarak gösteriliyor. Hayatımızdan stresi tamamen çıkarmak belki mümkün değildir ancak stresle baş etme yollarını öğrendiği takdirde hayat kalitesi yükseltilmiş olur. Unutmayalım ki sürekli ve yoğun stres ciltte kalıcı hasarla bırakabilir. Cildi korumak adına stresten kurtulmak için şunları yapın.

Stresten Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Yorgun dahi olsanız cilt bakımınızı ihmal etmeyin. Her gün mutlaka cildinizi temizleyin, nemlendirin. Emek verdiğiniz her şeyin size meyve verir. İyi bir cilt demek iyi bir psikoloji demektir.

Günlük olarak mutlaka az da olsa egzersiz yapın. Egzersiz, kan dolaşımınızı hızlandırır. Hücrelerinizin nefes almasını sağlar.
Kendiniz için zaman ayırın. Sadece kendiniz için bir şeyler yapın. Sizi mutlu eden, size yaşadığınızı hissettiren yaptığınızda moralinizi ve enerji seviyenizi yükselten aktiviteler olabilir.

Banyo ve kişisel temizliğinize önem verin. Çünkü banyo yapmak insanı rahatlatır ve duygu durumunun değişmesine yardımcı olur.

Uykunuzu düzenleyin, akşam erken yatın. Gecenin karanlığından istifade edin. Özellikle zifiri karanlıkta uyumak beynimiz için son derece önemlidir. Sabah da erken uyanın. Unutmayın atalarımızın sözünü. “erken uyanan yol alır.”

Hayır diyebilmek sizin kendinize olan özgüveninizi gösterir. İstemediğiniz bir konuda hayır demesini bilin. Hayır demek sizi kötü bir insan yapmaz. Aksine sizin sınırlarınızın olduğunu gösterir.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku