Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ultrason Görüntülemenin Doğum Anı ve Sonrasındaki Faydaları

0 333

Anne ölümlerinin çoğu doğum sancıları ve doğum sırasında meydana gelirken, perinatal ölümlerin çoğu doğum sancıları ve doğum sırasında meydana gelen olaylardan kaynaklanır. Bu aşamada anne ölümünün nedenleri arasında şunlar vardır: su ve elektrolit dengesizliği sekeliyle uzun süreli doğum, su ve elektrolit dengesizliği ve uterin rüptür sekeliyle tıkalı doğum, eklampsi, kanama ve tromboembolizm ve sezaryen için anestezi komplikasyonları; bunların hepsi perinatal ölüme de yol açabilir.Ultrason Görüntülemenin Doğum Anı ve Sonrasındaki Faydaları
Doğum sırasında perinatal ölüm, subgaleal kanama, subdural hematom, serebral infaksiyon, kafatası kırığı ve neonatal sarılığı içeren vakumlu doğum komplikasyonlarından da kaynaklanabilir. Omuz distosisi ve makat doğum sırasında meydana gelen doğum yaralanmalarının tümü perinatal ölümle sonuçlanabilir. Bunların neredeyse tamamı, uygun vaka seçimi ve partograf kullanımı dahil iyi iş gücü yönetimi ile önlenebilir. Ultrason görüntüleme, indüksiyon sırasında servikal uzunluğun değerlendirilmesi, doğum sırasında baş pozisyonunun ve inişin bilinmesi, sezaryen sonrası vajina doğum için vaka seçimi (VBAC), uterus rüptürünün tespiti, tıkalı doğumun önlenmesi, kanama ve fetal kalp izleme, intrapartum nedeninin belirlenmesi dahil olmak üzere doğum sürecinde faydalıdır.

İndüksiyon Uygulama Aralığı

Doğum indüksiyonunun başarısı, Bishop skoru ile gösterilen serviksin tercih edilebilirliği ile doğrudan ilişkilidir. Ultrason, uzun süreli doğum eyleminden kaçınmak için skoru belirlemeye yardımcı olmak için servikal uzunluğu ve dilatasyonu doğru bir şekilde ölçer. Servikal uzunluğun değerlendirilmesi ikinci trimesterde tarif edilmektedir. İkinci olarak, fetal başın perine mesafesine TVS ölçümü ve fetal baş pozisyonunun TAS ölçümü, doğum eyleminin başarılı indüksiyonunun en doğru tahminini sunar.

Bebeğin Baş- Popo Pozisyonu

Çalışmalar, baş pozisyonu ve inişinin sonografik ölçümünün dijital muayeneden daha doğru olduğunu göstermiştir. Daha yakın zamanlarda, fetal başın en alt noktasını pubik sempatizinin alt kenarına bağlayan bir çizginin oluşturduğu açının, translabial sonografi yaklaşımı kullanılarak inişi değerlendirmek için nesnel, doğru ve tekrarlanabilir bir yol sağladığı öne sürülmüştür. Yaklaşık 120 derece ya da daha fazla ilerleme açısında, ya spontan vajinal doğum ya da kolay ve başarılı bir vakum ekstraksiyonu olasılığı yüksektir. Ayrıca, doğum sırasında fetal baş pozisyonunu değerlendirmek için altın standart teknik, transabdominal suprapubik transvers ultrasondur. Bu nedenle, bu sonografik bulgunun partografik sunumu ile gösterildiği gibi ilerleme eksikliği, müdahaleye yol açar.

Sezaryen Sonrası

VBAC ile ilgili ana endişe, uterus skar rüptürüdür. Uterus rüptürünü önceden belirleyen faktörler arasında fetal boyut ve skar kalınlığı yer alır. Fetal boyut ve ağırlık tahmini vakaların seçimine yardımcı olur. Çalışmalar, antepartum uterin skar kalınlığının intrapartum uterus rüptürü riski ile ters orantılı olduğunu ve uterus skarının intrapartum değerlendirmesinin uterus rüptürünü yüksek derecede doğrulukla tahmin edebileceğini bulmuştur. Ultrason görüntülemenin uterus skar kalınlığının belirlenmesinde ve VBAC için vaka seçiminde yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır.

Uterus Rüptürünün Tespiti

Doğum sancıları ve doğum sırasında uterus rüptürü çoğunlukla klinik olarak teşhis edilir; bu nedenle klinik tanı netse, değerli zaman ultrason görüntülemede boşa harcanmamalıdır. Bununla birlikte, doğum öncesi sessiz rüptürde veya bazen özellikle epidural ile doğum eyleminde ortaya çıkabileceği gibi klinik özelliklerin açık olmadığı durumlarda, ultrason görüntülemesi rahim duvarındaki kirliliği gösterebilir.

Vakum İçin Baş Pozisyonu

Vakum dağıtımının başarısı, diğer koşulların yanı sıra, kapağın yerleştirildiği yere bağlıdır. Yanlış yerleştirme fetal başın yönünü değiştirebilir ve prosedürün başarısız olmasına neden olabilir. Başlık, tepe üzerindeki fleksiyon noktasına veya yakınına yerleştirilmelidir. Ultrason destekli muayenenin bu fleksiyon noktasını tek başına dijital muayeneden daha iyi tespit ettiği gösterilmiştir.

Kordon Tespiti

Bu durum, tespit edilmezse, fetal membranlar yırtıldığında göbek kordonu prolapsusuna yol açacaktır. Sunulan bir kordonu hissetmek zor olabilir. Renkli Doppler sonografi, fetal veya neonatal ölümü önlemek için uygun müdahaleyi yönlendirmek için bu kordonu açıkça tespit edebilir.

Sahte Doğum Sancıları

Fetal makrozomi, yanlış sunum ve anormal yalan, doğumun tıkanmasının nedenleridir. Makrozomi dışında, diğer tüm durumlar da kord prolapsusuna yatkınlık yaratır. Ultrason, fetal biyometri ve EFW ve prezentasyon / yalan değerlendirilerek obstrüksiyonu veya kordon sarkmasını önlemek için uygun müdahale için tüm bunları tespit etmede faydalıdır.

Fetal Kalp Atış Hızı Algılama

Bazen fetal kalp hızı Pinard fetal stetoskopla duyulmayabilir. Ultrason, özellikle düşük gelirli ülkelerde, sonicaid (ses Doppler) veya kardiyotokografi (CTG) makinesinden daha fazla kullanılabilir hale geldiğinden, ultrason, fetal durumu kontrol etmek için kullanılır ve fetüs canlı ve sıkıntı içindeyse sezaryen ile hızlı doğum veya vakum perinatal ölümü önleyecektir.

İkiz Doğumlar

İlk ikizin doğumundan sonra kordon kazaları, plasentanın erken ayrılması ve diğer faktörlere bağlı olarak, ikinci ikizle ilk ikizle karşılaştırıldığında artmış perinatal mortalite vardır. Bu nedenle, ikinci ikizin doğumunu olabildiğince erken hızlandırmaya ihtiyaç vardır. İlk ikizin doğumundan sonra, ikinci ikiz sefalik değilse, vajinal doğumu sağlamak için ultrason rehberliğinde harici sefalik versiyon (membranlar sağlamsa) veya internal podalik versiyon (membranlar sağlamsa veya sadece yırtılmışsa) yapılabilir.

Doğum Sonrası Komplikasyonlar

Ultrason Görüntülemenin Doğum Anı ve Sonrasındaki FaydalarıKanama ve şoka neden olan uterin inversiyon, kanama ve enfeksiyona yol açan gebe kalma ürünleri, puerperal sepsis, postpartum eklampsi ve tromboembolizm doğumdan sonra anne ölümünün başlıca nedenleridir. Ultrason görüntülemenin tromboembolizmi saptamadaki faydası ve görüntüleme tekniği daha önce tartışılmıştır. Klinik tanının açık olmadığı bazı uterus inversiyonu vakalarında, uygun yönetimi sağlamak için tanıyı ortaya çıkarmak için ultrason kullanılmıştır. Gebe kalma ürünlerinin alıkonması durumunda ultrason, tutulan ürünler ile endometriti ayırt edebilir. İlk trimester düşükte meydana gelen küçük tutulan gebelik ürünleri bile Doppler uygulamasıyla TVS tarafından doğru bir şekilde tespit edilir.

Uterus Rüptürünün Doğum Sonrası Tespiti

Bazen uterus rüptürü şüphesi doğum sonrasına kadar ortaya çıkmaz, özellikle de doğumun ikinci aşamasında ortaya çıkarsa. Ultrasonun doğumdan sonra sezaryen yara yırtığını ve hatta doğum sonrası yara izini tespit edebildiğine dair kanıtlar vardır . Diğerleri, alt segmentin balonlaşmasıyla ilişkili birleşik anterior uterin duvarı ve mesane kalınlığının (<3 mm) miyometriyumda bir kusuru gösterdiğini öne sürmüşlerdir.

Doğum sonrası Geniş Bağ Hematomunun Tespiti

Geniş bağ hematomu uterin rüptür olduğunda veya üst ekstansiyonla birlikte servikal yırtık olduğunda meydana gelebilir ve doğum sonrası dönemde orantısız olabilecek şoka neden olabilir. Ultrason görüntüleme, hematomun saptanmasına yardımcı olabilir.

Puerperal Sepsis

Ultrason, doğum sonrası endometrit tanısına yardımcı olmanın yanı sıra, hipoekoik veya karmaşık bir fokal koleksiyon olarak görünebilen pelvik apseyi doğru bir şekilde tespit eder.

Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5024966/
http://www.ogpnews.com/2008/09/the-use-of-ultrasound-on-the-labour-ward/378

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku