Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Volkanik Kil Antibiyotiklerin Yerine Geçecek mi?

0 408

Volkanik Kil Antibiyotiklerin Yerine Geçecek mi?Doktorlar giderek daha yaygın olarak, antibiyotiklerin hedef aldıkları enfeksiyonları etkilemediğini görüyorlar. Oysa jeologlar, çözümün üstüne bastıkları toprakta olabileceğini düşünüyor. Bizi hasta eden birçok bakteri antibiyotik ilaçlara direnç kazanmaya başladı. Mikropların genleri nesilden nesile değişiyor ve bu değişiklikler onları öldürmek için kullanılan ilaçlara karşı bağışıklığın oluşmasına yol açıyor.

Volkanik Kil Türleri:

Tempe’deki Arizona Eyalet Üniversitesi’nin jeologlarından Lynda Williams, kilin bu mikropları öldürebileceğini, ama herhangi bir kilin değil, volkanların patlamasından sonra oluşan kilin en iyi sonuçları verdiğini belirtiyor. Yanardağın ısıttığı su volkanik kül yatakları boyunca akarken, kilin kimyasını da değiştirmekte ve bazı özellikler kazandırmakta. Williams ve ekibi, Oregon Krater Gölü yakınındaki bir bölgede, volkanik kül birikintileriyle oluşmuş kil üzerinde çalıştı.

Jeologlar, sahadaki farklı alanlardan, mavi, beyaz ve kırmızı renklerde farklı örnekler topladılar. Araştırmacılar, kil örneklerini tamamen kuruttuktan sonra, steril su ile ıslattılar. Daha sonra da hastalıklara neden olan iki tür bakteriyi eklediler. Bunlar, ciddi mide kramplarına, diyare ve kusmaya yol açan, bazı suşları böbrek yetmezliğine ve ölüme neden olan “escherichia coli” (koli basili) ve deri enfeksiyonları yapan “staphylococcus epidermidis”ti.

Williams ve ekibi her kil, su ve bakteri karışımını vücut sıcaklığında ısıtılmış ayrı fırınlara yerleştirdi. Karışımlar bir gece bekletildikten sonra, ertesi sabah her karışımın içine besin maddeleri de ekledi. Bakteriler kırmızı kilden hiç etkilenmedi. Buna karşılık, mavi kil ile inkübe edilmiş tüm koli basili ve s.epidermidis mikropları öldü. Beyaz kil içindeki koli basilinin yarısından fazlası ve s.epidermidisin yaklaşık yüzde 30’u ölmüştü.

Mavi Kilin Antimikrobiyal Etkisi:

Üç kil de yüksek seviyede demir içeriyorlardı. Bakteriler hayatta kalmak için bu minerale ihtiyaç duyarlar. Ancak, eğer çok hızlı çok fazla tüketirlerse, bu onları öldürebilir.
Kırmızı kil örneği toprak yüzeyinin yakınından alınmıştı ve havadaki oksijenle temas halinde olduğundan, kildeki demir oksitlenmişti. Bir şey okside olduğunda, elektron kaybederek kimyasal olarak çok reaktif bir hale gelir. Paslanma, demirin oksidasyonunun örneğidir.

Beyaz kil, kırmızı kilin altındaki tabakadan alınmıştı ve demirinin sadece bir kısmı okside olmuştu. Mavi kil en alttaki tabakadan kazılarak çıkarılmıştı. Tamamen gömülü ve herhangi bir hava temasından uzakta olduğundan, demiri hiç okside olmamıştı. Williams ve ekibi, oksitlenmiş demirin, kil-su karışımında farklı davrandığını keşfetti. Oksitlenmiş demir karışıma daha az “besin” kattığından, bunun bakterilerin doz aşımını önlediği görülmekteydi. Buna karşın, mavi kil ile karıştırılan bakteriler, çözeltiden kolayca ve fazlasıyla demir almışlardı. En çok istedikleri şey onları öldürmüştü.

Volkanik Kil Antibiyotiklerin Yerine Geçecek mi?Bakterilerin mavi kile direnç geliştirmesi pek olası değil. Mavi kil demirini çok hızlı bir şekilde bırakmakta ve bakterilerin kendilerine bağışıklık sağlayacak genleri geliştirecek zamanı yok. Kil, standart antibiyotiklere dirençli hale gelen bakterilere karşı verilen savaşta yeni bir silah olabilir. Yine de, hastalıklarla savaşmada kili kullanmak uzun bir yolun kat edilmesini gerektiriyor. Kil, birçok bulaşıcı hastalığı iyileştirme kabiliyetine sahip olsa da, hangi hastalığın ne kadar kile gerek göstereceği veya hekimin bunu nasıl kullanması gerektiğini belirlemek için çok daha fazla test gerekmekte.

Ohio’daki Cincinnati Üniversitesi’nde çalışan jeolog Warren Huff, tarih boyunca dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan insanların çeşitli hastalıkların tedavisi için kil kullandıklarını, Williams’ın araştırmasının gösterdiği gibi, asıl problemin “doğru kili bulmak” olduğunu belirtiyor: Hem bütün killer aynı özelliklere sahip değil, hem de kili etkili bir antibakteriyel madde haline getirecek doğru kimyasal bileşimi bulabilmek çok önemli. Kil gibi doğal ürünlerin kimyası bir kürektan diğerine değişmekte ve tıbbi kullanım için test edilip onaylanmadıkça, bu amaçla herhangi bir kili kullanmak güvenli değil.

Volkanik Kil Antibiyotiklerin Yerine Geçecek mi?Kil Bir Antibiyotik mi?

İlk antibiyotik olan penisilin küften üretildi. 1920’lerden 1940’lara kadar, kimyagerler, yeni antibiyotik formüllerini, küflerin ve diğer mikropların kendilerini tehlikeli bakterilerden korumak için ürettikleri doğal zehirler üzerine temellendirdi. Zamanla, canlı organizmalarla ilgisi olmayan, laboratuvarlarda yaratılmış sentetik kimyasalların, bulaşıcı bakterilerin çoğalmasını durdurabildiği veya onları öldürebildiği keşfedildi. Günümüzde pek çok ilaç tasarımcısı hem doğal hem de sentetik bileşiklere atıf yapmak için “antimikrobiyal” terimini kullanmayı tercih etmekte. Yine de, insanlar “antibiyotik” kelimesini her ikisine de atıf yapmak için kullanmayı sürdürüyor. Killer, bir dizi mineralden başka bir şey değiller ve antimikrobiyal tanımına daha uygunlar.

Kaynakça:
-Lynda B.Williams, Keith D.Morrison, Jennifer C.Underwood, David W.Metge, Dennis D.Eberl,
“Mineralogical variables that control the antibacterial effectiveness of a natural clay deposit”, Environmental Geochemistry and Health, Vol.36, I.4.
-Sandra Carolina Londono, Lynda B. Williams,”Unraveling the antibacterial mode of action of a clay from the Colombian Amazon”, Environmental Geochemistry and Health, Vol.38, I.2.

Yazar: Oben Güney Saraçoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku