Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Et Yiyen Bakteri Enfeksiyonu Hakkında Genel Bilgiler

0 2.316

Et yiyen bakteri enfeksiyonu; vücuttaki dokulara hızlı bir şekilde yayılabilen ve dokuları tahrip eden çok ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Bazı vakalar 12-24 saat içerisinde ölümle sonuçlanmıştır. Bu enfeksiyon, enfekte ettiği 4 kişiden 1’ini öldürür.

Kişi bu enfeksiyona yakalanıp yakalanmadığını nasıl anlayabilir? Et yiyen bakteri enfeksiyonu küçük bir kesik ya da morarma ile başlayabilir. Bu durumu çiçek hastalığı takip edebilir. Bazı durumlarda da enfeksiyonun nasıl başladığı belirsizdir. Kas, deri ve yağ dokusunu hızlı bir şekilde yok etmeye başlar. Çoğunlukla aniden başlayan bir acı ve yara bölgesinde şişme ve kızarıklık ortaya çıkar. Hissedilen acı, bölgedeki yaranın normalde neden olabileceği acıdan oldukça farklıdır. Acı bazen ciltteki yaradan daha uzak bir bölgede ortaya çıkar. Bunlara ek olarak; ateş, mide bulantısı, halsizlik ve ishal gibi grip hastalığında görülen belirtiler ortaya çıkar. Kollara, bacaklara ve vücudun diğer bölgelerine hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu tür enfeksiyonlar kangrene (vücudun bir parçasında bulunan ölü doku) yol açabilir.

Et Yiyen Bakteri Enfeksiyonu Hakkında Genel Bilgiler Enfeksiyon bölgesinde olan dokunun ölümüne neden olur. Vücudun susuz kalması nedeniyle aşırı susuzluk görülür. Hastalık ilerlediğinde görülen belirtiler; enfeksiyon bölgesinin koyu renkli olması ve kangrene dönüşmesidir. Hastalığın 4. ve 5. günlerinde oraya çıkan kritik belirtiler ise; kan basıncında ciddi oranda düşüş, toksik şok ve bilinç kaybıdır.

Et yiyen bakteri enfeksiyonunun etkeni birkaç farklı bakteri olabilir. Fakat en yaygın nedeni, grup A streptococcus (GAS) bakterisidir. Bu bakteri sağlıklı insanların cildinde ya da boğazında ve burnunda bulunur. Çok sayıda insan bu bakteriyi taşır ama hasta olmaz. Bazı durumlarda bu bakteri, boğaz enfeksiyonuna, kızıl hastalığına, deri enfeksiyonlarına ve ateşli romatizmaya neden olabilir.

Et Yiyen Bakteri Enfeksiyonu Hakkında Genel Bilgiler GAS bakterisinin nadir durumlarda neden et yiyen bakteri enfeksiyonuna neden olduğu tam olarak anlaşılamamıştır. Buna rağmen bu bakteri, vücuttaki dokuları doğrudan yok edebilecek toksinler üretebilir ve bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokusunu yok etmesine neden olabilir.

Et yiyen bakteri enfeksiyonu nasıl bulaşır? GAS bakterisi, enfekte olmuş kişilerin salyasından diğer kişilere bulaşabilir. Enfekte olmuş kişi öksürdüğünde ya da hapşırdığında bakteri damlacıklar halinde havaya yayılır. Bu damlacıkları soluyan ya da damlacıkların kirlettiği objelere dokunan kişi hastalığa yakalanabilir. Bu nedenle enfekte olan kişiyle aynı evde yaşayan insanlar risk altındadır. Çocuklarda ise nadiren görülür.

Hastalığın Tanısı, Tedavisi ve Korunma Yolları

Vücuda çok hızlı yayılan bir hastalık olduğu için, tanısının acilen koyulması çok önemlidir. Tanı koyulurken derinin altındaki gaz kabarcıklarının varlığına bakılır. Hastalığa neden olan bakterinin varlığını tespit etmek için doku örnekleri laboratuvarda analiz edilir.

Grup A streptococcus kaynaklı enfeksiyonları önleyen herhangi bir aşı yoktur. Et yiyen bakteri enfeksiyonu geçiren kişiyle yakın teması olanların antibiyotik kullanması önerilir. Streptococcus enfeksiyonunun ciddi formu çok hızlı yayılabildiği için, yapılabilecek en iyi hareket belirtiler ortaya çıkar çıkmaz tıbbi yardım almaktır. En önemli ipucu, yara olan bölgede normalden fazla çok ciddi bir acı hissinin varlığıdır.

Et Yiyen Bakteri Enfeksiyonu Hakkında Genel BilgilerHastalığa yakalanmamak için alınabilecek en iyi önlem, küçük kesiklere her zaman iyi bakım yapılarak derinin altındaki dokuların enfekte olma riskini azaltmaktır. Bu nedenle küçük bir kesik ya da yaranın varlığında bölge sabunlu suyla yıkanmalıdır ve sürekli temiz tutulmalıdır.

Antibiyotikler, tedavinin en önemli parçasıdır. Fakat tek başına antibiyotik kullanımı genellikle yeterli değildir. Çünkü bu hastalık vücut dokularına kan akışını keser ve bu durumda antibiyoktiklerin enfekte olmuş bölgeye ulaşması zorlaşır. Cerrahi operasyonla birlikte antibiyotiklerin kullanılması daha yaygın bir tedavi yöntemidir. Bunlara ek olarak; kan basıncını yükseltmek için ilaçlar uygulanır. Kangren olan organ varsa kesilir. Hiperbarik oksijen terapisi sağlıklı dokuları korumak için uygulanabilir. Kan transfüzyonu ve bağışıklığı güçlendirmek için damardan antikor uygulaması yapılabilir.

Hangi kişiler et yiyen bakteri enfeksiyonu açısından risk altındadır? Herhangi birinin grup A streptococcustan kaynaklı et yiyen bakteri enfesiyonuna yakalanma ihtimali oldukça düşüktür. Genellikle yılda 1 milyon kişiden 2 ya da 3 kişide bu hastalık görülmektedir.

Bazı kişiler bu konuda diğerlerine göre daha fazla risk Et Yiyen Bakteri Enfeksiyonu Hakkında Genel Bilgileraltındadır. Enjekte edilen ilaçların kullanımı en büyük risk faktörüdür. Diğer risk faktörleri; ciltteki yaraların olması, bir hastalık ya da tıbbi tedavi nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, kronik hastalıkların varlığı, aşırı alkol kullanımı ya da diyabet sonucu ortaya çıkan komplikasyonlar, et yiyen bakteri enfeksiyonu taşıyan bir kişiyle yakın temas ve çiçek hastalığıdır.

Çiçek hastalığı enfeksiyonu, et yiyen bakteri enfeksiyonuna yakalanma riskini büyük oranda arttırır. Bu nedenle hayatında hiç çiçek hastalığına yakalanmamış ya da çiçek hastalığı aşısı yaptırmamış kişiler kesinlikle çiçek hastalığı aşısı yaptırmalıdır.

Kaynakça:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/necrotizing-fasciitis-flesh-eating-bacteria#2
https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/flesh-eating-disease

Yazar: Ayça Olcay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku