Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yeni Doğan Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

0 375

Yeni doğmuş bebeğin cildine nasıl bakılacağı, kızarıklıklardan ve cilt hastalıklarından nasıl koruyacağı korunacağı konusu anneler için çok hassas bir konudur. Yeni doğan cildi özellikle çok hassas olduğundan dolayı cilt bakımında ne yapılacağı veya yapılmayacağını bilmek gerekir. Bu yazıda yeni doğan bebeklerin ipeksi cildinin korunması ve bakımında dikkat edilmesi gerekenler üzerine bilgiler mevcuttur.

Bebeklerde Banyo Zamanı

Bebeklerin temiz kalabilmeleri için haftada iki ila üç kez ılık suyla yıkanması gerekir. Harika bir bebek banyosunun ilk adımı, mükemmel sıcaklığı bulmak ve ardından küveti 2-3 inçten fazla su ile doldurmamaktır. Bebeği yıkarken üşümesini önlemek için, küçük omuzlarına düzenli olarak su dökülmesi gerekir. Bebekler için hazırlanmış sabunla hazırlanmış suya yumuşak bir bez batırılmalı ve cildine nazikçe sürülmelidir. Sonrasında bebek şampuanı ile Bebeğin saç derisini nazikçe yıkanması gerekir. Yüzünü temizlemek için bir pamuk topunu nemlendirilerek nazikçe sürülmelidir.
Yeni Doğan Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi GerekenlerBebeği küvetten çıkarmak için, bir elle başını destekleyecek şekilde boynunun altından tutmalı ve diğer elin parmakları bir uyluğun etrafına gelecek şekilde alttan desteklenmelidir. Kapüşonlu bir bornoza sarılmalı ve kuruduktan sonra, cildin kurumasını önlemek için hemen bebek losyonu uygulanmalıdır.

Bebek Bezinin Değişimi

Bez değiştirme rutini anneler için bir kabus, bebek için acı verici bir deneyime dönüşmesine izin verilmemelidir. Bazı basit ipuçlarına sadık kalarak sorunsuz olarak bez değiştirilebilir. Bebeğin bezi sık sık değiştirilmeli, değiştirme işlemi yavaşça yapılmalı ve her seferinde ıslak mendillerle iyice temizlenmelidir. Kullanılan ıslak mendillerin bebek cildi için hazırlanmış özel olmasına dikkat edilmelidir. Bebek bezi bağlanmadan önce kremi sürülerek hafif cildinin emmesi beklenmelidir. Havayla kuruması için birkaç dakika beklenmesi tahriş edici bir pişik oluşmasına engel olacaktır. Çok sıkı olacak ve sürtünmeye neden olmayan bir boyutta, kokusuz kaliteli bir çocuk bezi satın aldığından emin olunmalıdır.

Kullanılan Bakım Ürünlere Dikkat Etmek

Kokusuz ve göz yakmayan şampuanlar, banyo jelleri ve losyonlar gibi özellikle bebekler için üretilmiş cilt bakım ürünlerini kullanmak en iyisidir. Kullanılan herhangi bir ürünün alerjik olması durumunda bebek tepki verecektir ve olağandşı bir tepki var mı dikkatlice izlenmelidir. Bebeğin cildini nemli tutmak önemlidir, bu nedenle her zaman bir miktar losyon kullanılması tavsiye edilmektedir. Daha kalın bir kıvama sahip olan merhemler, bebeğin cildini yumuşak tutmada daha da iyidir. Yaygın inanışın aksine, bebeğin cildinin kuruması için biraz zaman tanınırsa, bebek pudraları kullanmaya gerek kalmaz. Yine de kullanmak isteniyorsa, bebeğin alt kısmına hafifçe bir miktar pudra serpilebilir. Parfümlü, antibakteriyel ve deodorantlı sabunlardan kaçınılmalıdır.

Hava Durumuna Dikkat Etmek

Bebekler 6 aylık olduklarında güneş ışığına maruz kalabilir, ancak maruz kalan cildin tamamına minimum SPF 30 ile güneş kremi uygulanmalıdır. En iyi koruma için güneş kremini dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce uygulanması gerekir. Çünkü ter bezleri ile gelişmemeiş olduklarından bebekler kızarıklığa çok duyarlıdır. Bunu önlemek için bol giysiler ve güneşi koruyacak bir şapka giydirilmelidir.
Kış havası kuru hava olduğundan bebeğin cildine zarar verebilir, bu nedenle havayı nemli tutmak için bir nemlendirici kullanılmalıdır. Ayrıca bebeğinize soğuk ve kuru aylarda sulu kalması için bol bol su verilmelidir. Bebeği yıl boyunca kat kat giydirmek iyi bir fikirdir, böylece onu güneş ışığından, sıcaktan veya soğuktan korumak için uygun olan giysi kolayca değiştirilebilir. Ancak cildini tahriş edebilecek kokulu çamaşır deterjanı kullanmamaya dikkat edilmelidir.

Kışın Bebeğin Cildi Nasıl Korunur?

Yeni Doğan Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi GerekenlerHafif soğuk bile bebek cildini kırmızı ve hassas hale getirir. Bebeklerin açıkta kalan deri, parmaklar ve ayak parmakları özellikle hassastır. Bebekler üşüdüğünde, hayati organlarını sıcak tutmak için vücudunun ekstremitelerine daha az kan göndermesi doğal bir tepkidir. Bu yüzden bebeğe eldiven, şapka veya başlık giydirilmeli ve dışarıda çok fazla kalınmamalıdır. Rüzgarı engellemek için pusetin üzerindeki rüzgarlık indirilmelidir. Eğer bebeğinizin cildi kırmızı görünüyorsa, ılık bir banyo yaptırılmalı ve birkaç saat içinde ten rengi normal değilse doktora müracaat edilmelidir. Bunlar haricinde şu noktalara dikkat edilmelidir:

Çatlamış Dudaklar

Bebeklerin dudak kenarları salya akması, dudak yalama ve damlayan burunlar sayesinde daima ıslaktır ve bu nem, cildin koruyucu üst katmanını parçalayabilir. Uzmanlara göre bu durum dudakları soğuk ve rüzgârlı havaya karşı savunmasız bırakmaktadır. Bu yüzden dudaklarda bu elementlere karşı bir bariyer oluşturulmalı ve dudakları çatlarsa nemlendirmek için ince bir tabaka vazelin veya dudak kremi uygulanmalıdır.

İsilik

Kızarıklık sadece yazlık bir olay değildir. Bebek şayet gereksiz yere kalın giydirilirse veya sarılırsa kışın da aşırı ısınabilir. Küçük ter bezleri tıkandığında kaşıntılı kırmızı yumrular ortaya çıkar. Bu yüzden nefes alabilen katmanlar halinde giydirilmeli ve sıcaksa bir katı çıkarılmalıdır. Kaşıntıya yardımcı olması için yüzde 1 hidrokortizon preparatı kullanıldığında kızarıklık birkaç gün sonra kendiliğinden geçecektir.

Cilt Çatlaması

Kızarık, çatlamış cilt, bileklerdeki kıvrımlar gibi genellikle yüze, tabana veya cildin sürtündüğü noktalara vurur. Çatlamış cilt temelde iltihaplı hale gelen kuru cilttir ve pek çok faktörden kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında rüzgar, giysilerden sürtünme, çenede salya, burun akıntısı veya ıslak bebek bezi yer alır. Bebeğinizin yanaklarında (veya diğer sorunlu bölgelerde) vazelin gibi kalın bir nemlendirici kullanmak, onun doğal bariyerini artıracak ve çatlamış cildinin tedavisine yardımcı olacaktır.

Pul Pul Döküntü

Yeni Doğan Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi GerekenlerBebeğin vücudunun herhangi bir yerinde, özellikle yüzünde kırmızı, pul pul bir cilt görüntüsü oluşabilir. Bu durum soğuk hava, sıcak hava kadar nem taşımadığı için özellikle kış aylarında yaygındır. En iyi çözüm bebeği her gün çok ılık su kullanarak yıkamaktır. Koku veya alkol içeren sabun veya şampuandan kaçınılmalıdır. Parfüm içermeyen bir nemlendiriciyi banyosundan sonraki iki dakika içinde cildine uygulamak da etkili bir çözümdür.

Egzama

Son derece kuru, kaşıntılı cilt genellikle aile öyküsü olan bebeklerde görülür. Egzamalı bebeklerin ciltlerinde nemi içeride ve tahriş edici maddeleri dışarıda tutmak için yetersiz bir bariyer vardır. Alışılmış kuru ciltler gibi, egzama da kış aylarında alevlenme eğilimindedir. Bebeğin cildini günde iki kez suya maruz bırakmak, nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Onu yıkarken sadece koltuk altı, sırt, kasık ve ayaklarında sabun içermeyen bir temizleyici kullanılmalı ve vücudunun geri kalanını yıkamak için su kullanılmalıdır. Küvetten çıkardıktan sonra iki dakika içinde, nemlendirici krem veya merhem sürülmelidir. Eğer egzama iyileşmezse, doktoru tarafından reçeteli anti-inflamatuar krem verilebilir.

Konak

Konak, kafa derisindeki yağ bezleri aşırı hızlanmaya başladığında ortaya çıkan çok yaygın bir durumdur. Yağlı sarımsı pullar kafa derisine, saç çizgisine ve kulak arkasındaki cilde yapışabilir. Konak zararsızdır ve bebek 6 ila 8 aylık olduğunda kendiliğinden kaybolacaktır. Anne bu durumdan rahatsız ise konağı gevşetmek için bebeği veya zeytinyağını saç derisine sürürüp, ardından şampuandan önce dikkatlice yumuşak bir bez veya fırça ile fırçalanabilir. Ayrıca konak için hazırlanmış özel formüllü şampuanlardan kullanmakta fayda sağlayabilir.

Güneş Yanığı

Kışın güneş kremi kullanma unutulmamalıdır çünkü UV ışınları hala güçlüdür. SPF 30 veya üzeri geniş spektrumlu bir güneş kremi seçilmelidir. Bu güneş kreminin ilk altı ayda çinko oksit ve titanyum dioksit gibi fiziksel engelleyiciler içeren olmasına dikkat edilmelidir.

Yaz Aylarında Bebeğin Cildi Nasıl Korunur?

Yeni doğan bebeğin cildinin yaz aylarında nasıl korunacağına dair şu noktalara dikkat etmek faydalı olabilir.
• Güneş Kremi: Küçük bebeklerde bile güneş kremi kullanılmalıdır. Amerikan Pediatri Akademisi, 6 aylık ve daha küçük bebekler için güneş kremini onaylamıştır. Dışarıya çıkmadan 20 dakika önce bebeğin yüzüne ve vücuduna güneş kremi sürülmelidir.
• Dikkatli Olma: Bebek çok küçük olduğu için güneşten etkilendiğini söyleme fırsatı yoktur ve küçük güneş yanıklarından bile kaçınmak gerekir. Derisi kırmızı görünüyorsa, çoktan yanmış olabilir ve hemen içeriye götürülmelidir.
• Gölgede Durma: Bebeğin dışarıda durmasına izin verilebilir, ancak güneşe doğrudan maruz kalması sınırlandırılmalıdır. Plaja, parka veya havuza bir şemsiye veya çadır götürülmeli ve bunların UV ışınlarını filtrelemek için özel olarak tasarlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğin geniş kenarlı bir şapka, sıkı dokunmuş tam boy giysiler ve güneş gözlükleri ile korunmasına dikkat edilmeli ve gün ortasında kesinlikle dışarıda durulmamaya özen gösterilmelidir. Yeni Doğan Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Alerji Testi Yapmak: Bebeğin alerjisi olup olmadığını anlamak için önce bebeğin cildine az miktarda losyon sürülmelidir. Para-aminobenzoik (PABA), alerjik reaksiyonlarla en sık bağlantılı bileşendir. Ayrıca sinamatlar, benzofenonlar ve antranilatlar için de bir test yapılabilir. Bebeğin cildi tahriş olursa, başka içerikler içeren bir ürün tercih edilmelidir.
• Yüksek Faktörlü Güneş Kremi Seçmek: 15’in altında SPF’ye sahip ürünler, UV ışınlarına aşırı maruz kalmayı engellemez. En iyi koruma için, dışarıdayken her iki saatte bir yüksek SPF’li ürünle bebek yağlanmalıdır. Bebeğiniz terliyorsa veya denize sokuluyorsa, her 40 dakikada bir tekrar uygulanmalıdır. Kulakların, dizlerin ve ellerin arkasını kesinlikle örtülmelidir, bulutlu ve serin günlerde bile güneş kremi kullanma unutulmamalıdır.

Kaynakça:
https://www.parents.com/baby/care/skin/save-your-babys-skin/
https://www.webmd.com/parenting/baby/ss/slideshow-baby-skin-care
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=bathing-and-skin-care-for-the-newborn-90-P02628

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku