Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yıllar Geçse de Değerini Kaybetmeyen 10 Bilim Kurgu Kitabı

0 377

Yıllar Geçse de Değerini Kaybetmeyen 10 Bilim Kurgu KitabıBazı bilim kurgu romanları var ki yazıldıkları yıllar göz önüne alındığında çağının çok ötesinde bir anlayışa sahip. Işın kılıçları ya da robotlarla okurun gözünü boyamadan, düşünmeye, sorgulamaya sevk eden romanlar. Burada yer alan romanların hepsi, bilim kurgunun yanı sıra felsefi ve psikolojik öğeler de barındırarak, okura yeni bir düşüncenin, yeni bir bakış açısının kapılarını açıyor.

1-Görünmez Adam / H. G. Wells

İngiliz yazar H. G. Wells’in 1897’de yazdığı “Görünmez Adam”, köye gelen tuhaf görünüşlü bir yabancının etkilerini anlatıyor. Wells’in muhteşem hayal gücü ve akıcı diliyle, bilim kurguyu psikolojik öğelerle süslediği bu kitap, size teknolojik gelişmelerin nelere sebep olabileceğini sorgulatacak. Tüm kitapları ayrı bir şaheser olan H. G. Wells, bu kitabının ön sözünde kendi kitaplarını okumaya yeni başlayanların “Görünmez Adam” ile başlamasını tavsiye ediyor.

2-Dünyaya Orman Denir / Ursula K. Le Guin

ABD’li yazar Ursula K. Le Guin alışıldık bilim kurgulardaki robotların dünyasında gezmek yerine, gerçek dünyada yaşanmış olaylara tepkisini kitaplarıyla gösteriyor. 1972’de yazdığı Dünyaya Orman Denir’de Arz’ın Athshe’ye uygarlık götürmesini anlatırken, Vietnam Savaşındaki politikaları nedeniyle ABD’yi eleştirir. Uygarlığı sorgulatması bakımından bugünden yüzlerce yıl sonra da geçerliliğini koruyacak olan kitap, akıcı bir anlatıma sahip.

3-Yenilmez / Stanislaw Lem

1964’de yazılan kitap, Polonyalı yazarın felsefi dokunuşlarıyla ve gerilim öğeleriyle türünün en iyi örneklerinden biri. Uzaya gönderildikten sonra haber alınamayan Kondor gemisi ve mürettebatını bulmak için aynı gezegene gönderilen Yenilmez’in bilinmeyen sebeplerle dünya ile bağlantısı kesilir. Kondor’dakilere ne olduğunu bulmak için araştırma yaparken bilinci olan bir gezegenle karşı karşıya gelen mürettebatın yaşadıklarını ve insanlıkla ilgili sorgulamalarını keyifle okuyacaksınız.

4-Vakıf / Isaac Asimov

Yahudi asıllı Amerikalı yazar Isaac Asimov, 7 kitaptan oluşan Vakıf serisini 1941 yılında daha 21 yaşındayken yazmaya başladı. Asimov o yıllarda okuduğu “Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi” isimli kitaptan esinlenerek Galaktik İmparatorluk üzerinden değerini hiç kaybetmeyecek bir bilim kurgu şaheseri ortaya çıkardı.

Yıllar Geçse de Değerini Kaybetmeyen 10 Bilim Kurgu Kitabı5-Biz / Yevgeni Zamyatin

Rus yazarın 1920’de kaleme aldığı “Biz” adlı distopyasının kendi ülkesinde asla yayımlanmasına izin verilmedi. George Orwell’ın 1984’ü, Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya’sı, Ursula K. Le Guin’in Mülksüzler’inden çok önce yazılan “Biz” bu kitaplara esin kaynağı olmuştur.

6-Çocukluğun Sonu/ Arthur C. Clarke

İngiliz yazar Sör Arthur C. Clarke’ın 1953’de yazdığı şaheseri, dünya devi ülkeler uzaya gitme yarışındayken uzaylıların dünyaya gelerek durumu bambaşka bir boyuta taşımalarını anlatıyor.

7-Yıkıma Giden Adam / Alfred Bester

Alfred Bester ilk romanı olan “Yıkıma Giden Adam” ile 1953 yılında verilmeye başlayan tarihteki ilk Hugo Ödülünü kazanmıştır. Bester’ın 24. Yüzyıldan, zihin okuyuculardan ve cinayetten bahsettiği, polisiye öğeler de içeren kitabı, zaman geçtikçe yazarın ön görülerinin ne kadar doğru çıktığını da gözler önüne seriyor.

8-Ubik / Philip K. Dick

Öldükten sonra değeri anlaşılan yazarlardan biri Philip K. Dick. 1969’da yazdığı Ubik ile klasik bilim kurgu algısını değiştiren Amerikalı yazar, şaşırtıcı sonuyla da okuyucuyu kendine hayran bırakıyor.

Yıllar Geçse de Değerini Kaybetmeyen 10 Bilim Kurgu Kitabı9-Kıyamete Bir Milyar Yıl / Arkadi ve Boris Strugatski

Sovyet bilim kurgusunun dahi yazarları Strugatski kardeşlerin 1977’de yayınlanan bu eseri, kendi ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkede sansürlenmiştir. Felsefe ağırlıklı bir bilim kurgu romanı olan “Kıyamete Bir Milyar Yıl” büyük keşifler peşinde olan beş bilim adamının başından geçen garip olayları açıklamaya çalışmalarını anlatıyor.

10-Işık tanrısı / Roger Zelazny

Bol ödüllü yazarlardan biri olan Roger Zelazny 1967’de yazdığı romanında Hint mitolojisi ile bilim kurguyu akıcı bir dille harmanlıyor.

Yazar:Gülşah Bayrak

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku