Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Minik Bir Hobi Bahçesi; Terrarium Evde Nasıl Yapılır?

0 433

Terrarium genellikle cam malzemeden hazırlanmış fanuslar içerisinde bitkiler, böcekler ve bazı sürüngenleri yetiştirebilmek için hazırlanmış ekolojik ortamlardır. Doğadaki yaşam alanının taklit edilmesi ile oluşturulan terrariumlar, ev dekarasyonunda kullanılan, çok şık akvaryuma benzeyen objelerdir. Hediyelik eşya satan yerlerde veya hemen hemen her çiçekçinin vitrininde görebileceğiniz bu küçük yaşam alanları, son zamanların oldukça sevilen bir hobisi oldu. Sizler de isterseniz evde çok güzel terrariumlar yapabilir, yakınlarınıza arkadaşlarınıza, özel günlerinde hediye edebilir veya evinizin dekorasyonunda, ofisinizde bu minik bahçeleri kullanabilirsiniz.

Minik Bir Hobi Bahçesi; Terrarium Evde Nasıl Yapılır?Terrarium yapmak, bu yaşam alanlarının bakımını yapmak, içindeki ekolojik dengenin nasıl devam ettiğini gözlemlemek, çok keyif veren bir süreç. Bu nedenle eğer bugüne kadar yapmadıysanız veya bir terrariuma sahip değilseniz, hemen kolları sıvayın ve yazımızı okuyun. Terrarium yapımı için ihtiyaç duyulan malzemeler Cam bir kavanoz, akvaryum veya fanus: Terrarium yapımına uygum derin ve bombeli bir kavanoz olmalı. Evde kullanmadığınız ve boşta duran küçük akvaryumlar veya büyük geniş cam vazolar veya kavanozları kullanabilirsiniz. Üzerinde yapışık vaziyette etiket veya ambalaj varsa bunları önce bunları temizlemelisiniz. Bir çift eldiven: Eldiveni terrarium yapım aşamasında ellerinizi kirletmemek için kullanacaksınız. Çakıl taşları : Dere veya deniz kenarından topladığınız çakıl taşlarını kullanabilir veya bu iş için hazır olarak satılan taşlardan alabilirsiniz. Çakıl taşları terrariumun içerisinde drenajı sağlayabilmek amacıyla kullanılır. Bitki torfu: Terrarium içerisinde bitkilerin büyüyebileceği toprağa ihtiyaç vardır. Bu görevi görmesi için steril torf kullanılır. Aktif karbon: Terrarium için oluşabilecek zararlara ve zararlı maddelere engel olmak amacıyla kullanılan aktif karbon aslında mangal kömürüdür. Mangal kömürünü ufalayarak elde edebileceğiniz gibi, hazır ince çubuklar halinde de satın alabilirsiniz. Sfagnum yosunu: Turba yosunu olarak da bilinen, güney yarımkürede bulunan turbalıklardan toplanan bu yosun terrariumda nem oluşumunu ve nemin tutulmasını sağlar.

Minik Bir Hobi Bahçesi; Terrarium Evde Nasıl Yapılır?Yüksek miktarda su tutma kabiliyetine sahip olan turba yosunu aynı zamanda terrarium içerisinde büyüyecek bitkilerin köklerinin hava almasını da sağlar. Bu yosun türünü de çiçekçilerden veya internet üzerinden online satın alma yöntemi ile temin edebilirsiniz. Çeşitli bitkiler: Terrarium yüksek nem oranına sahip bir ekolojik ortamdır. Bu nedenle terrarium içerisinde yetişecek bitkilerin, nemi seven özellikte ve fazla büyümeyen bitkilerden oluşması gerekmektedir. Bunun için arap saçı, fetonya türü bitkiler, pilea türleri, küçük kaktüs ve sukulentler, minik aloa vera türleri gibi yaşamak için toprağa çok ihtiyaç duymayan veya az toprakta büyüyebilen bitkiler tercih edilmelidir. Zaten çiçekçiye terrarium yapımında kullanacağınızı söylediğinizde bitkiler konusunda size yardımcı olacaktır. Fırçalar, uzun cımbızlar: Terrariumun tasarım aşamasında fırçalar ile terrariumda istemediğiniz fazla toprağı süpürebilirsiniz. Bitkileri dikmek ve istediğiniz alana çekebilmek içinde uzun cımbızları kullanabilirsiniz.

Terrarium yapım aşaması İlk olarak terrarium olarak kullanacağınız kabın temiz olmasını sağlayın. Eldivenlerinizi elinize giyin. Drenajı sağlamak için çakıl taşlarını kavanozun dibine yavaşça bırakın. 2- 3 cm kalınlığında çakıl taşını, kavonozun dibine dizdikten sonra içerideki nemi tutması için turba yosunundan parçalar koparıp çakıl taşlarının üzerine yerleştirin. Turba yosununun da kalınlığı 2- 3 cm kadar olmalı. Aktif korbonu da turba yosunun üzerine ince bir tabaka halinde yaydıktan sonra eliniz ile bu malzemeleri kavanozun dibine doğru bastırarak biraz sıkıştırın. Sıra geldi, içinde bitkilerinizin büyüyeceği torfu, terrariuma eklemeye. Torf bitkilerin gövde ve yapraklarının çürümesiyle meydana gelen organik maddelerden oluşur ve bitkilerin büyüyebilmesi için içinde çok gerekli vitamin ve mineralleri barındırır ve özellikle saksı bitkilerinde tercih edilir. Terrariumun hemen hemen yarısına kadar torf ekleyin. Daha sonra bitkilerinizi nasıl yerleştireceğinizi ve terrariumun tasarımının nasıl olacağını kafanızda planlayın ve bu plana uygun bir şekilde bitkilerinizi saksılarından çıkarıp, terrarium içerisine uzun cımbız yardımıyla yerleştirin. Bunu farklı farklı kompozisyonlar hazırlayıp deneyerek yapabilirsiniz.

Minik Bir Hobi Bahçesi; Terrarium Evde Nasıl Yapılır?Hangi görünümde karar kıldıysanız bitkilerinizi uygun olarak torfun içerisine dikin. Terrarium içerisinde boy olarak en fazla büyüyebilecek bitkiyi terrariumun arka tarafına dikin. Arap saçı gibi yayılarak büyüyen bitkiler için terrarium içerisinde daha geniş bir alan bırakın. Kısa boylu veya büyüme özelliği olmayan taş çiçeği veya sukulent, küçük kaktüs gibi bitkileri ön tarafa dikmeye özen gösterin. Terrariumunuz hazır. Dilerseniz içerisine terrarium için hazırlanmış süslerden de ekleyebilirsiniz. Veya çakıl taşları ile küçük tepecikler hazırlayarak doğayı taklit edebilir ve süslemeler yapabilirsiniz. Fırça yardımı ile terrariumun kenarlarını, bitkilerin üzerindeki torfları süpürerek temizleyin. Son olarak da küçük bir sprey şişesine dinlenmiş musluk suyu koyup, terrarium içindeki bitkilerin yapraklarına ve köklerine sıkarak, bitkilerin nemlenmesini sağlayın. Bundan sonra yapmanız gereken şey ise terrariumun içindeki yaşamın nasıl geliştiğini gözlemlemektir.

Kaynakça:
uzmanasor.com

Yazar:Suna Korkmaz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku