Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Virüs Nedir ? Bulaşma Şekilleri ve Korunma Yolları

0 488

58753606Virüslerle başı belaya girmeyen bilgisayar kullanıcısı yoktur eminim, bulaştığında bize eşsiz çileler çektiren uğruna bir sürü anti-virüs yazılımları icad edilen, edilmeye devam eden bu illet nedir diye merak edenleriniz olabilir. Bu yazıda virüs hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Dilerseniz hemen başlayalım.

Programdan bir başka programa bulaşabilen ve bu bulaşma işlemini kendini bir başka programa veya programlara kopyalayarak yapan ve genellikle bulaştıkları sisteme zarar veren bilgisayar programlarına VİRÜS diyoruz.

Bilgisayarlarda virüsler, boot sektör virüsleri ve program virüsleri olmak üzere iki tipte oluşur. Boot sektör virüsü, disketin boot sektörüne bulaşır. Normalde boot sektör, işletim sistemi kütüklerini yükleyen kodları içerir. Boot sektör virüsleri orjinal boot sektörünü kendisiyle değiştirir ve orjinal boot sektörünüde disketin bir başka yerine kopyalar.

Bilgisayara virüslü bir cd takıldığında virüs RAM belleğe geçer ve her yazım korumasız (protect’siz) diskete bulaşır. Bir boot sektör virüsü genellikle belleğin en üstünde saklanır, böylece bellekte az da olsa bir azalma gözlenebilir. Bazı boot sektör virüsleri hard disklerede bulaşabilir.

Program virüsleri ise çoğunlukla sistem düzeyinde çalıştırılabilen (uzantısı .com yahut .exe olan) kütüklere bulaşır. Bu tür virüsler kendilerini kütüklerin sonuna veya başına eklerler. Virüslü bir program çalıştırıldığında, içindeki virüs belleğe geçer. Daha sonrasında ise çalıştırılan her programa virüs bulaşır.

Virüslerin biz bilgisayar kullanıcılarına verdiği zararları başlıklar halinde yazacak olursak;

  • Bütün virüsler programları bozmaz, bazıları sadece ekrana görüntü ve ses verirler. Bu virüsleri temizlemesi kolaydır.
  • Virüslerde bir programdır ve bilgisayar programcıları tarafından yazılırlar.
  • Virüsler programları bozabildiği gibi donanımsal arızalara da sebebiyet verebilirler.
  • Yazım korumalı bir diskete virüs bulaşamaz.
  • Virüsler veri kütüklerine bulaşamazlar.

virus1Gördüğünüz gibi virüsler birileri tarafından yazılıyor, sonra çoğalarak bilgisayarımıza zarar veren bir zararlı program haline geliyor. Tabi virüsleri üreten biz insanlar yani programcılar olduğuna göre bundan korunma yollarını da yine programcılar sayesinde başarabiliyoruz. Aslında virüs bir sektör halini aldı diye düşünüyorum. Sinemalarda izlediğimiz o filmler gibi silah satabilmek için savaş çıkaran adamlar ! Anti- virüs olmayan bilgisayar yok buna karşın virüste alabildiğine çok !Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Neyse konuyu bulandırmadan devam edelim.

Virüsten korunma yollarından bahsedecek olursak şöyle sıralayabiliriz.

  1. Mutlaka Anti-virüs Programımız olmalı.
  2. Harddisk’e cd, flashdisk vb. gibi şeylerle bilgi yüklemeden önce anti- virüs programları ile taramalıyız.
  3. İçerisine kayıt yapılmayacak ise disk mutlaka yazım korumasına alınmalıdır.

Virüslerden korunmak için bir çok anti-virüs programı bulunmaktadır. Bunlardan göze çarpan bir kaçını paylaşalım belki virüslerle başı belada olan birileri vardır.

AVAST, NOD32, KASPERSKY, PANDA VE SYMANTEC ..

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku