Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hamilelikte Risk Oluşturabilecek Hastalıklar

0 384

Bazı anne adayları için hamile kalmak oldukça riskli sonuçları da beraberinde getiriyor olabilir. Bunun için öncelikle risk teşkil eden hastalıkları ele alınmakta fayda vardır.

Hamileliğe Bağlı Diyabet

Hamileliğe bağlı diyabet, sık görülen ve oldukça da ciddi problemler yaşanmamasına yol açan bir hastalıktır. Bu hastalıktan anne ve bebek oldukça farklı ve kalıcı sorunlarla karı karşıya kalabilir. Hamilelerde bebeğin iri doğması, solum sıkıntısı, kan şekeri ve kalsiyum Hamilelikte Risk Oluşturabilecek Hastalıklarseviyesi düşmesi, sarılık, erken doğum, anne karnında ölüm doğumdan sonra ise obezite ve diyabetle yaşamları boyunca tanışma riskleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Hamilelik diyabetinde annelerde ise düşük yapma oranı oldukça yüksektir. Gebelik zehirlenmesi, enfeksiyon riski, zor doğum, doğum sonrası kanama gibi rahatsızlıklar meydana gelebiliyor.

Eğer diyabetli bir anne adayı iseniz hamile kamadan önce önlem almak bebeğinizin ve sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Şekerinizin kontrol altında tutularak yapılan hamileliklerde bu riskler oldukça azalıyor ve sorunsuz bir hamilelik yaşamanız mümkün kılınıyor. Bilinçli olmak gerekiyor farkında olun hasta iseniz tedavinizi yaptırın bebek sahibi olmak kolay, fakat bilinçli sağlıklı bir bebekten önce kendi sağlığınız sonrasında sağlıklı bir bebek kucağınızda olacaktır.

Gebelik Zehirlenmesi

Gebelikte yükselen tansiyonla beliren bir rahatsızlıktır. Gebelik zehirlenmesi yüksek tansiyon sonrasında el, ayak, yüzde aşırı şişme ve ödem idrarda yüksek miktarda protein atılımı ile gelişen kendini gösteren sadece hamilelikte yaşan bir hastalıktır.

Annede erken fark edilen hipertansiyon kontrol altına alınabilir, annenin yaşam şeklini değiştirmesi ve ilaç tedavisiyle anne ve bebek normal şartlarda hiç sorun çıkmadan anne bebeğine kavuşmuş olacak.

Yukarıda saydığım belirtiler ağır olmayan belirtileridir bu rahatsızlık fark Hamilelikte Risk Oluşturabilecek Hastalıklaredilmemiş ve geç kalınmışsa hamileliğin sonlandırılması gerekmektedir ya da iki ağır sonuçla karşılaşılabilir. Anne adayı eklampsi nöbeti adı verilen beyin ödeminin yani sara nöbeti tarzında bir kriz geçirebilir. Bu konuda hızlı bir yol izlenmezse anne adayı kalıcı beyin hasarı yaşayabilir.

Anne adayının yükselen tansiyonundan etkilenen plasenta rahim duvarından ayrılarak bulunduğu yerde kan biriktirmeye başlayacaktır. Bebeğe giden kan bu şekilde tamamen kesilecek bebek anne karının da ölecektir. Anne sağlığında yarattığı etkiler vardır. Bu bölümde hızla toplanan kan pıhtılaştırarak önlemek isteyen beden, bir süre sonra pıhtılaşma yetersizliğinden hızla kontrol edilemeyen kanamalar yaşanabilir.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku