Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerde Zehirli İshal ve Tedavileri

0 5.028

Bebeklerde Zehirli İshal ve TedavileriYeni doğan bebekler çeşitli hastalıklarla karşılaşabilirler ve bunlardan en şiddetli ve tehlikeli olanlardan biri kanlı ishal’dir. Bilimsel adı, Rotavirüs olan kanlı ishal, çocuklarda genellikle beş yaşına kadar görülebilmektedir. Bu zehirli enfeksiyon, çocuklarda sulu ishal, gereğinden fazla gaz ve şişkinlik, vücudun susuz kalmasına ve dehidrasyona sebep olabilir.
Kolay fark edilmeyen kanlı ishal, genellikle normal ishal ile karıştırılmaktadır. Dünyada bebek ölümlerinin çoğu kanlı ishal nedeniyle olmakta olup, annelerin özellik uyanık ve titiz olmaları gerekmektedir.

Bebeklerde Zehirli İshal ve TedavileriKanlı İshal Nasıl Bulaşır?

– Bir virüs olan bu hastalık, tensel temasla bulaşabilir.
– Yiyecek, içecek, oyuncak gibi besin ve nesnelerden ağız yoluyla kolay şekilde bulaşabilir.
– Solunum yolu ile bulaşabilir.
Kanlı İshal Belirtileri
En önemli ve belirgin belirti sık bir şekilde neredeyse sadece sudan oluşan bir dışkıdır.
– Virüs bebeklerde ateşle kendini belli eder.
– İshalin beraberinde mide bulantısı ve kusma da gelir.
– Karın ve mide ağrısı
– Öksürük nöbetleri
– Vücudun susuz kalması ve üşüme hissi
– Çok dışkı ve az idrar
Hastalığın teşhisi için doktorunuza başvurun ve gaita testi yapılmasını isteyin. İshal genellikle 3 ila 8 gün sürmekte olup, hızlı kilo kaybına neden olmaktadır.

Bebeklerde Zehirli İshal ve TedavileriNasıl Tedavi Edilir?
İlacı olmayan bu hastalığın en önemli tedavisi, ishalle kaybedilen suyu vücuda kazandırmak olacaktır. Bu da hafif atlatan bebek ve çocuklarda ağız yoluyla bol sıvılı besin ile mümkün olup, ağır geçiren çocuklarda damar yoluyla sağlanmaktadır.
Anne sütü ile beslenen bebekler, sık olarak besinini anneden almalılar. Anne sütünde bulunan vitamin ve mineraller bebeğin hastalığı kolay atlamasını sağlar ayrıca vücudun su seviyesini dengeler.
Bu zehirli ishalden korunmanın yolları ise, öncellikle bebeğinizi ilk ay içerisinde aşı yaptırmanız gerekmektedir. İlk ayda aşı yaptırmayan anneler daha sonra yaptırmamasında yarar var, çünkü aşının bebeğe yan etkileri olabilir. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir, okul ve kreş gibi sosyal ortamlarda dikkatli olunması gerekir. Özellikle öğretmenler bu konuda detaylı bilgilendirilmelidir.

Kaynakça:
http://www.mavikadin.com/bebeklerde-rota-virusu-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi
http://www.ishal.gen.tr/zehirli-ishal.html

Yazar: Meltem Yıldırım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku