Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tüp Bebek Sonrası Hamilelik

0 380

Tüp Bebek Sonrası HamilelikTüp bebek tedavisi ile hamilelik günümüzde çok yaygınlaşmıştır. Çünkü yaşam şartları, stres, sıkıntı, alkol, sigara, yiyeceklerde bulunan kimyasallar doğal yollarla hamile kalmayı zorlaştırmaktadır. 1 yıl boyunca normal şartlarda bebek sahibi olamayan çiftler doktora başvurmaktadır. Çeşitli tedaviler yapıldıktan ve aşılama yöntemi uygulandıktan sonra çift hâlâ bebek sahibi olamamışsa tüp bebek yöntemi uygulanır. Bu yöntemle % 100 başarı sağlanamayabilir ama başarı ihtimali yüksek bir yöntemdir.
Tüp bebek uygulamasında anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan spermler laboratuvar ortamında birleştirilir. Bu birleşme başarılı olduğunda embriyo anne rahmine yerleştirilir.
Tüp bebek uygulaması yapıldıktan sonra çift hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediğinin merak eder. Normal bir hamilelikle tüp bebek tedavisiyle gelişen hamilelik belirtileri genellikle aynıdır. Öncelikle embriyo anne rahmine yerleştirildikten 2 hafta sonra kan testi yapılır. İlk adet dönemi beklenmemelidir. Çünkü farklı sebeplerden dolayı kanama olabilir ve bu da yanıltıcı olabilir.
Hamileliğin anne adayı üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkileri vardır. İlk olarak göğüslerde hassasiyet oluşur. Bu durum üst değiştirme esnasında fark edilir. Ayrıca göğüsler irileşir. Vajinada akıntı miktarı artar. Halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı da en belirgin belirtilerdendir.

Hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, kusma çok olur. Özellikle ilk aylarda bu durum çok yoğundur. Sık sık idrara çıkılır. Bunun sebebi rahmin genişlemeye başlaması ve mesaneye baskı yapmasıdır. Bazen idrar yokken bile idrar varmış hissi yaşanabilir. Kasık bölgesinde ağrılar olabilir. Adet ağrısına benzer ağrılar ortaya çıkar.
Kabızlık da bir çok gebe de görülen ortak problemlerdendir. Kabızlık ile başa çıkılamaz ise mutlaka doktora baş vurulmalıdır. Çünkü hamile anneler ıkınmaktan korkarlar.
Ciltte bozulmalar olur. Sivilceler çıkabilir. Güneşe çıkıldığında cilt korunmadıysa güneş lekeleri ortaya çıkabilir.
Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olma sadece tıbbi yardımla gerçekleşen bir hamileliktir. Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan anne adayları normal yollarda hamile kadınlara göre belirtileri daha yoğun ve daha erken yaşayabilirler.
Ayrıca anne adayında psikolojik olarak daha hassastırlar. Çok çabuk ağlayabilir, olaylardan çok çabuk etkilenir. Yerli yersiz tepkiler verebilir.

Tüp Bebek Sonrası HamilelikTüm belirtileri anne adayları aynı ölçüde yaşamaz. Herkesin bünyesi ve hassasiyetleri birbirinden farklıdır.
Tüp bebek tedavisi ile oluşan hamileliklerde normal yollarla oluşan hamileliklere göre daha sık doktor kontrolü olmaktadır. Doğumlarda genellikle sezaryen yöntemi ile gerçekleşir.
Tüp bebek tedavisinde anneye yoğun bir ilaç tedavisi uygulanmakta ve anne adayı bundan vücut olarak çok etkilenmektedir. Ama yıllarca beklenen bebek kucağa alındığında tüm sıkıntılar unutulur.
Hamile kalındıktan sonra en küçük bir problem dahi görülürse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Göz ardı edilmesi farklı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden gebeliğin ilk gününden son gününe kadar dikkatli olunmalıdır. Tüm süreçte doktor tavsiyelerine göre hareket edilmelidir.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku