Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ekolojik Dengesizlik: Biyosferdeki Nedenleri ve Etkileri

0 879

Ekosistem, canlıların yaşadığı ve mercan resifleri, orman, otlak, çiftlik vb. gibi abiyotik faktörler ve canlı olmayan şeyler ile etkileşime girdiği ortamdır. 1935’te, “ekosistem” kelimesi bir İngiliz ekolojist Sir Arthur George Tansley tarafından bulunmuştur. Doğal sistemi, biyotik ve abiyotik parçaları arasında “sürekli değiş tokuş” olarak tasvir etmişlerdir.
– Bitkiler, hayvanlar ve bakteriler gibi biyotik parçalar.
– Toprak, hava, su vb. gibi abiyotik parçalar.Ekolojik Dengesizlik: Biyosferdeki Nedenleri ve Etkileri
Ekoloji, bilim insanı tarafından biyoteknoloji ve abiyotik faktörler olan fiziksel çevreleri arasındaki ilişki hakkında çalışmayı kolaylaştırmak için geliştirilen bir bilim dalıdır ve ekosistem, doğanın düzenlenmiş bir görünümünde ekoloji kavramının bir parçasıdır. Biyosfer, dünyanın yaşam alanını destekleme kapasitesine sahip hava, su ve toprak bölgesidir. Bu bölge atmosfere yaklaşık 10 km ve en alt okyanus tabanına kadar ulaşır. Daha basit bir biçimde, biyosfer, yaşam ortamının ve organizmanın geliştiği yeryüzündeki hiyerarşinin yüzeyidir. Biyolojik olarak bilinen ve çöller, tropik yağmur ormanları ve çayırlar gibi aşırı ısınan bitki örtüsü ile tanımlanan çeşitli biyotik topluluk kategorilerin içerir. Biyomlar, çeşitli ekosistemlerden oluşmaktadır. Ekolojik dengeyi bozan unsurlar;
Sentetik Ürünlerin Tanıtılması
Sentetik ürünler, plastik torbalar, sandalyeler, oyuncaklar, vb. gibi kimyasal sentezlerle yapay olarak oluşturulan kimyasal işlemlerle üretilen malzemelerdir. Bu sentetik malzemeler yıllarca dayanabilir ve ayrıştırıcılar tarafından ayrıştırılamaz. Farklı plastik ürünler gibi bu sentetik ürünler plastikten oluşur; Bu insanın yaratılışı, biyosferdeki materyallerin akışını engeller. Uygun olmayan bertaraf, sentetik ürünlerin ekolojik dengesizliğin nedenleri ve sorunlarına neden olmasının sebeplerinden biridir. Ekosisteme zarar verir ve aynı zamanda yaşam dünyasında kirlilik gibi çeşitli sorunlara neden olur.
Zehirli Atıkların Atılması
Tarım arazilerinin sanayi sitelerine veya konut alt bölümlerine dönüştürülmesi nedeniyle, daha fazla zehirli atık insan tarafından yaratılmaktadır. Endüstriler ürünlerini üretirken kimyasallar kullanır ve bazı endüstriler atıklarını bertaraf etmekte çok sorumsuzdurlar. Bazıları deniz hayvanları ve mikroorganizmaların ölümüne yol açan nehirler ve göller gibi su kütlelerindeki zehirli atıkları bile serbest bırakırlar. Parçalayıcıların azalması, malzemelerin yaşamdan çevrilmeyen çevreye dönmesini geciktirebilir.
Yabancı Türlerin Bir Alana GirişiEkolojik Dengesizlik: Biyosferdeki Nedenleri ve Etkileri
İnsanın bir besin ağındaki etkileşimin dengesini etkilemesinin bir yolu, yabancı bir türün doğal düşman olmadıkları alanlara girmesidir. Bu doğal düşmanlar:
– Yırtıcılar
– Parazitler
Örneğin: Filipinler’de, su sümbülü, kurbağa ve altın salyangoz gibi bazı türler tanıtıldı, ancak doğal düşmanların yokluğu nedeniyle, orantılı bir haşere haline geldi ve kontrol edilemeyen sayılara ulaştılar.
Yırtıcı Türlerin Çıkarılması
Yırtıcıların ekosistemdeki kaldırılması gayet iyidir, ancak sayılarını çok düşük bir orana indirmek, bir gıda ağı içindeki etkileşim dengesini etkilemektedir. Biyotik toplumdaki yırtıcıların büyük oranda ortadan kaldırılması, yoğunluktaki dengesizliği arttırmak için av popülasyonunu rahatsız edebilir.
Örneğin:
Yılanların öldürülmesi, yılan popülasyonunun ve sıçanların diğer yırtıcılarının yok olmasından dolayı, sıçan popülasyonunun hızlı bir şekilde artmasına neden olabilir. Ormansızlaşma, aynı zamanda bir sıçan yırtıcı olan göçmen kuşağına neden olur; Bu bölgedeki sıçan nüfusunun dramatik yükselişine yol açacaktır.
Çevre sorunları
Ekolojik dengesizlik ile ilgili belirli sorunlar ve problemler vardır. Bunlar ekolojik dengenin bozulması nedeniyle evrimleşen problemlerdir. Muhtemelen, ekosistemdeki dengesizliklerin etkisini üç ana sorun vardır:
1. Küresel sorunlar; bunlar farklı milletleri etkileyen problemlerdir ve sadece etkilenen ulusun dayanışmasıyla çözülebilir. Bazı küresel sorunlar şunlardır:
– Küresel ısınma ya da sera etkisi
– Asit yağmuru
– Kirlilik (Hava ve Deniz Kirliliği)
– Atmosferdeki ozon tabakasının tükenmesi
– Nükleer savaş nedeniyle radyoaktif serpintiEkolojik Dengesizlik: Biyosferdeki Nedenleri ve Etkileri
2. Ulusal sorunlar; bunlar bir ülkeyi etkileyen ve sadece ülke içinde çözülebilen problemlerdir. Bu ulusal çevre sorunları şunlardır:
– Kirlilik (hava, su ve toprak)
– Toprak erozyonu, ormansızlaşma, vahşi yaşamın tükenmesi, enerji sıkıntısı, deniz ekosistemlerinin bozulması ve mineral kaynaklarının tükenmesi gibi doğal kaynakların bozulması
– Değişim ve tutarsız arazi, tarım arazilerinin sanayi bölgelerine dönüştürülmesi
3. Toplumsal sorunlar; bunlar belirli bir yerellik veya topluluklarda etki eden ve sadece o düzeyde çözülebilen problemlerdir.
– Kırık ve akan drenaj
– Stench sönümleme bölgesi (Kirlilik)
– Yörede epideminin yaygınlaşması

Kaynakça:
https://owlcation.com/stem/-Ecological-Imbalance-Its-Causes-and-Effects-in-the-Biosphere

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku