Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Konjestif Kalp Yetmezliğini Önlemenin 6 Yolu

0 401

Konjestif kalp yetmezliği, hem erkekler hem de kadınlar için önde gelen ölüm nedenidir. Ancak korunmada yardımcı olabilecek birkaç strateji vardır. Yapısal kusurlar veya kalp krizinden kaynaklanan hasarlar gibi, konjestif kalp yetmezliğine neden olabilecek bazı önceden var olan koşullar olsa da, fazla kilolu olmak, sigara içmek, alkol içmek ve egzersizinizi artırabilecek egzersiz eksikliği gibi diğer değiştirilebilir yaşam tarzı faktörleri vardır. Bu faktörler kalp hastalığı riski ve ilerlemesini hızlandırmaktadır. Konjestif kalp yetmezliği ile mücadele için bu alışkanlıklar gözden geçirilerek riski azaltmaya yardımcı olacak bu altı ipucundan faydalanılabilir:

1. Kronik Koşulları Yönetmek

Konjestif Kalp Yetmezliğini Önlemenin 6 YoluKalp yetmezliğinin en yaygın iki sebebi olan yüksek tansiyon veya koroner arter hastalığı varsa kontrol altına almak için bir doktorun gözetimi altında olmak önemlidir. Birinci basamak bir hekimle temel kan ve lipid panelleri ve diğer biyobelirteçler taban çizgisini oluşturmak, olası herhangi bir riskin erken tespitinde yardımcı olabilir. Konjestif kalp yetmezliğine katkıda bulunabilecek diğer kronik hastalıklar, diyabet, yüksek kolesterol ve tiroid bozukluklarını içerir. Bir diyet ve yaşam tarzı değişikliği, kronik durumların yönetilmesinde yardımcı olabilir, örneğin, DASH diyeti (Hipertansiyonu Durdurmak İçin Diyet Yaklaşımları), yüksek tansiyonu azaltmanın araştırma destekli ve etkili bir yöntemidir. Yeni diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini dâhil etmek için bir eylem planı oluşturmak için bir doktor veya bir beslenme uzmanı ile işbirliği yapılması hastalığın yönetilmesinde etkili bir sonuca götürür.

2. Sigarayı Bırakmak

Sigarada bulunan kimyasallar, konjestif kalp yetmezliğine yol açabilecek arteriyel hasara doğrudan katkıda bulunur, ancak karbon monoksit kandaki oksijenin yerini alabilmesi için kalbin daha sert pompalanması gerektiğinden, ikinci el dumanı kadar zararlı olabilir. Vücut sistemine hayati oksijen sağlamak için sigara içmekten kaçınılmalı ve sigara içenler sigarayı bırakmak için kendilerine özel bir program geliştirmeleri gerekmektedir. Sigarayı Konjestif Kalp Yetmezliğini Önlemenin 6 Yolubırakmak için irade gücünü kullanmak ve sigara alışkanlığının bırakılmasına yardımcı olacak bazı bırakma ürünlerini kullanmak gibi tekniklerle acil olarak sigara yaşam koşulları arasından çıkarılmalıdır.

3. Alkolü Sınırlamak

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, aşırı alkolün artmış kardiyovasküler riske yol açabileceğini, geri dönüşümlü hipertansiyon ve atriyal fibrilasyonun en sık nedenlerinden biri olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, erkekler için günde iki kadeh içki, kadınlar için günde bir kadeh içki olarak tanımlanan hafif-orta dereceli içki, düşük ölüm riskine neden olmaktadır. Tanımlanan hafif içme aralığında tutmak, kalp yetmezliği riskini önlemede bir faktör olarak görünmektedir. Bununla birlikte, alkol bilinen bir kanserojendir, bu nedenle günlük bir içki bile kanser riskini artırabilir.

4. Sodyumu Azaltmak

Sodyum yüklü bir diyet vücutta sıvı birikmesine neden olur ve kardiyovasküler sisteme stres ekler. Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği için birincil risk faktörü varsa, sofra tuzu, işlenmiş gıdalar, pastırma, jambon, cips gibi yüksek sodyumlu gıdaların alımını azaltmak gerekebilir. Konserve çorbalarda ve konserve sebzelerde de gizli sodyum olabilir, bu yüzden düşük sodyum çeşitleri araştırılmalıdır. Diyete bol miktarda taze meyve ve sebze, yağsız protein, fasulye ve yulaf gibi yüksek lifli gıdalar ve zeytinyağı, somon ve avokado gibi sağlıklı yağlar gibi kalp sağlığına uygun gıdalara odaklanılmalıdır.

5. Egzersizi Arttırmak

Fiziksel aktivite, yalnızca konjestif kalp yetmezliği için değil, diğer birçok kronik hastalık için de güçlü bir önleme aracıdır ve kardiyovasküler sağlığı desteklemek için mükemmeldir. HIIT (yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman) gibi özellikle kalp atış hızını artıran aerobik egzersizlerin kalbin güçlendirilmesine ve dolaşımın artırılmasıyla işlevselliğin iyileştirilmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. AHA (Amerikan Kalp Birliği), günde en az 30 dakika (haftada 150 dakika) bahçe, hızlı yürüyüş, dans etme veya iki katına çıkma tenis gibi ya da günde 15 dakika (haftada 75 dakika) gibi orta şiddette bir egzersiz önermektedir. Yapılacak egzersizler arasında koşma, yüzme turları, yokuş yukarı yürüyüş veya tekli tenis gibi güçlü egzersizler olabilir. Bu 30 dakikalık seansların, üç 10 dakikalık seansa veya iki 15 dakikalık seansa Konjestif Kalp Yetmezliğini Önlemenin 6 Yolubölünebileceğini unutmamak önemlidir ve kondisyonu yoğun bir programa sıkıştırmayı kolaylaştırabilir. Kişiye uygun olan bir egzersiz programı belirlemek için birinci basamak bir hekimle veya sertifikalı kişisel bir eğitmenle birlikte çalışılması başarılı bir sonuç elde etmek için güçlü bir etmendir.

6. Sağlıklı Kiloyu Korumak

Fazladan vücut ağırlığı taşımak kan dolaşımını zorlaştırabilir, kalp üzerinde baskı ve strese neden olabilir. Birkaç kilo vermek, kalp yetmezliğini önlemede ve genel kalp sağlığını geliştirmede büyük bir fark yaratabilir. Hedef belirleme ve günlük alım günlüğünü kaydetmek için bir yiyecek günlüğü kullanma gibi bazı kilo verme araçlarını kullanmak, düzenli olarak tüketilen bazı bölümleri ve yiyecek türlerini göz önünde bulundurulmasına yardımcı olabilir. Kilo vermek için ideal günlük kalori alımını hesaplamak ve kişiselleştirilmiş kilo hedefini bulmak için hazırlanmış hesaplama programlarından faydalanmak mümkündür.
Yapılan araştırmalara göre mevcut pek çok hastalığın önlenmesinde ve riskinin azaltılmasında yaşam koşullarının iyileştirilmesi önemli rol oynamaktadır. Konjestif kalp yetmezliğini riskini de yukarıda belirtilen yaşam koşulları iyileştirme çalışmaları ile yönetmek mümkündür. Bunu yaparken bir hekim, diyetisyen ya da egzersiz uzmanından yardım almanın her zaman daha başarılı sonuçlar almada etkili bir
yaklaşım olduğu unutulmamalıdır.

Kaynakça:
hopkinsmedicine.org
mayoclinic.org
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku