Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Soğuk Algınlığı ve Sinüs Enfeksiyonu Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir?

0 490

Soğuk algınlığı ile sinüs enfeksiyonlarının belirtileri sıklıkla çakışır, bu nedenle sorunun ne olduğunu tanımak zor olabilir. Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve genel yorgunluk soğuk algınlığı belirtileridir. Soğuk algınlığı ile sinüs enfeksiyonu ya da sinüzit arasındaki en önemli fark belirtilerin süresidir. Çoğu insan soğuk algınlığından 5 ila 10 gün içinde iyileşir fakat belirtiler birkaç gün içinde kaybolmazsa veya sık sık tekrarlarsa, sinüslerde sorun olabilir. Sinüzit, kronik ise vücutta 4 hafta veya 3 aydan fazla kalabilir.

Soğuk Algınlığı

Soğuk Algınlığı ve Sinüs Enfeksiyonu Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir?Solunum sisteminin bir tür viral enfeksiyonu olan soğuk algınlığına ayıları 100’den fazla olan farklı virüsler neden olur. Virüs olan biri öksürdüğünde veya virüsü içeren damlacıkları havaya hapşırdığında soğuk algınlığı yayılır. Soğuk algınlığı olan bir kişi bir yüzeye hapşırdığında veya bir yüzeye dokunduğunda da virüs bulaşabilir ve virüs bu yollarla yeni bir konağa geçebilir. Soğuk algınlığı virüsü vücuda girmişse kişi kendini birkaç gün boyunca bir mendil kutusuna yakın bulabilir. Burnun arkasındaki hava dolu keselere sinüsler denir. Sinüsler şiştiğinde soğuk algınlığı sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir. Hava, mukus ve bakteriler şişmiş sinüslerde sıkışıp kalabilir ve daha fazla enfeksiyona neden olabilir.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Soğuk algınlığı gerçekten kişiyi yıpratabilecek kötü bir semptomlar karışımı oluşturabilir. Bu semptomlar şunları içerebilir:
-Boğaz ağrısı
-Öksürük
-Baş ağrısı
-Burun tıkanıklığı
-Mukus birikimi
-Hapşırma
-Yorgunluk
-Şişmiş sinüsler
-Ateş (genellikle yetişkinlerde düşük, çocuklarda daha yüksektir)
-Hafif vücut ağrıları
Bu belirtiler genellikle ilk 3 ila 5 günde zirve yapar ve daha sonra yavaş yavaş düzelir. Çoğu insanın belirtileri 10 gün ila 2 hafta arasında yok olur.
Soğuk Algınlığı Tedavisi
Soğuk algınlığının sebebi bir virüs olduğu için antibiyotikler tedaviye yardımcı olmaz ama reçetesiz satılan ilaçlar daha iyi hissedilmesini sağlayabilir. Seçilen ilaçlar baş ağrısı, tıkanıklık, ateş gibi belirli semptomları hedeflemelidir. Bol miktarda sıvı almak ve dinlenmek de iyi gelecektir. Kişiler geceleri uyurken zorlanabilir, çünkü burundan nefes alınamaz.

Sinüs Enfeksiyonu

Sinüzit, genellikle bir virüs veya bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan burun arkasındaki boşlukların yani sinüslerin iltihaplanmasıdır. Mantar bile buna neden olabilir. Sinüzit vakalarının çoğu akuttur yani aniden ortaya çıkarlar ve 8 haftadan daha uzun sürmezler. Eğer belirtiler 12 haftadan uzun sürerse durum kronikleşir. Kronik sinüzitin bir doktor tarafından teşhis edilmesi gerekir ve akut sinüzitten daha fazla tedavi gerektirebilir. Sinüzitten kurtulmak daha zordur. Soğuk algınlığı genellikle sinüs enfeksiyonlarına neden olmaz fakat bakteriler, virüsler için bir üreme alanı oluşturabilir. Hasta iken buruna çok fazla dokunulur ve sinüslere her defasında daha fazla bakteri getirilir. Sinüsler boşalamadığı için bakteriler orada kalır ve çoğalır.

Sinüs Enfeksiyonu Belirtileri

Sinüs enfeksiyonu belirtileri soğuk algınlığı belirtilerinden daha şiddetli olabilir ve 4 hafta Soğuk Algınlığı ve Sinüs Enfeksiyonu Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir?veya daha uzun sürebilir. Belirtiler şunları içerir:
-Gözlerin ve yanakların arkasındaki sinüs basıncı
-Bir haftadan fazla süren burun akıntısı, tıkalı burun
-Kötüleşen baş ağrısı
-Ateş
-Öksürük
-Ağız kokusu
-Burundan veya boğazın arkasından aşağı doğru akan kalın mukus (geniz akıntısı)
-Yorgunluk
-Azalan koku hissi
-Üst çenede ve dişlerde ağrı
Sinüzit tedavi olmadan temizlenebilir fakat soğuk algınlığından daha fazla tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar.

Çocuklarda Sinüs Enfeksiyonu Belirtileri

Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda sinüs enfeksiyonu belirtilerinin soğuk algınlığı ile karıştırılması kolaydır. Küçük çocukların, sarı-yeşil akıntılı tıkalı bir burun ve 10 ila 14 günden fazla devam eden hafif bir ateş de dahil olmak üzere soğuk algınlığı benzeri belirtiler gösterme olasılığı yüksektir. Ayrıca normalden daha sinirli olabilirler. Tıkanıklığa ek olarak, daha büyük çocuklar ve gençlerde şu belirtiler görülebilir:
-Geçmeyen bir öksürük
-Ağız kokusu
-Diş ağrısı
-Kulak ağrısı
-Yüz ağrısı
-Baş ağrısı
-Göz çevresinde şişlik
Soğuk Algınlığı ve Sinüs Enfeksiyonu Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir?Çocuk 14 gün sonra hala hastaysa veya asetaminofen tedavisine rağmen ateş 3 günden fazla devam ederse, bir çocuk doktoruna gösterilmelidir. Belirtiler aylarca hatta daha uzun devam ederse çocuktaki sorun kronik sinüzit olabilir. Kronik sinüzitli çocuklar, diğer tedavi seçenekleri hakkında bilgi edinmek için pediatrik bir Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) doktoru ziyaret edilmelidir.

Sinüs Enfeksiyonu Tedavisi

Sinüs enfeksiyonu olduğunu düşünülüyorsa bir doktorun görülmesi gerekebilir. Çoğu zaman bu akut enfeksiyonlar kendi başlarına veya basit bir antibiyotik tedavisinden sonra iyileşir. Sinüs enfeksiyonları için sinüsün yıkanması önerilir. Antibiyotiklerin işlerini yapması beklenirken belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Steroidler, dekonjestanlar ve reçetesiz mukus incelticiler de rahatsızlığı hafifletebilir. Sinüs enfeksiyonu bir veya iki antibiyotik küründen sonra geçmezse kulak, burun ve boğaz uzmanına danışılmalıdır. Bazı kişilerde sinüs enfeksiyonları tekrar tekrar görülür. Bilinen risk faktörleri alerjiler ve sigaradır. Nadir durumlarda akut enfeksiyon başarılı bir şekilde tedavi edilmezse kronik hale gelebilir. Kronik enfeksiyonlar varsa antibiyotikler ve diğer tedaviler yardımcı olmazsa, sinüs cerrahisine ihtiyaç duyulabilir. Doktor sinüslerin şişmiş, küçük veya iltihaplı açıklıklarını genişleterek, drenajlarına izin verir ve hastanın daha kolay nefes almasını sağlar.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

10 gün veya daha uzun süredir herhangi bir iyileşme olmuyorsa veya biraz daha iyi hissedilip daha sonra tekrar hastalanılırsa, muhtemelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Ne Soğuk Algınlığı ve Sinüs Enfeksiyonu Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir?olduğunun anlaşılması için ya bir aile hekimi ya da KBB doktoru görülmelidir. Bakteriyel sinüs enfeksiyonu varsa antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir. İlaç olmadan da iyileşebilir ancak antibiyotikler daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir. Eğer öksürükle renkli mukus çıkarılıyorsa veya boğazın arkasından mukusun boşaldığı hissediliyorsa bu bir sinüzit olabilir. Gerçekten sinüs enfeksiyonu olduğunda bu bir diş gibi düşünülebilir. Üst arka dişler sinüslere çok yakındır, bu nedenle diş ağrısı (ve yüz ağrısı) sinüs enfeksiyonunun çok yaygın bir belirtisidir. Emin olunamıyorsa bir doktora veya diş hekimine danışılmalıdır. Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahip olanlar ve reçetesiz tedavilerden fayda görmeyenler, nedeni ne olursa olsun, ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilecek aşağıdaki semptomlardan herhangi birinin geliştiğini fark edenler mutlaka bir doktor randevusu almalıdır:
-Kalıcı öksürük
-Yüksek ateş (38,5 santigradın üstü)
-Döküntü
-Nefes darlığı, hırıltılı solunum
-Kusma
-Şiddetli baş ağrısı
-Görme problemleri
-Boyun tutulması
-Şişmiş yüz
Muayene eden doktor kesin bir tanı koyduktan sonra, semptomları hafifletecek ve hatta tekrarlamalarını engelleyecek bir tedavi planına başlayabilir.

Kaynakça:
https://www.memorial.com.tr
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.webmd.com

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku