Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?

0 429

Kadınların, ayın belli dönemlerde adet kanaması olur. Bu kanama sayesinde kadınlar vücutlarındaki pis kanı dışarı atar ve temizlenerek doğurganlıklarını arttırırlar. Belli dönemlerde ise adet gecikmesi olabilmektedir. Genellikle adetin gecikmesi hamileliğe yorulabilir. Ancak belli dönemlerde kısa süreli gecikmeler veya adet dönemlerinin erken başlaması gibi düzensizlikler olabilmektedir. Peki, adet en fazla kaç gün gecikir, adet gecikmesi kaç gün normaldir? Hanımların en çok merak ettiği bu soruların cevaplarına gelin hep birlikte bakalım.

Uzmanlar adetin 7 gün yani bir hafta gecikmesinin veya bir hafta önce başlamasının bir sakıncası olmadığını ve bu gecikme süresinin normal süre olduğunu belirtiyor. Adet dönemlerinin gecikmesi sadece hamilelik dönemlerinde değildir. Birçok farklı nedenden dolayı adet gecikmesi yaşanabilir. Adet gecikmesine neden olan en önemli faktörler arasında; biyolojik ve sinirsel hastalıklar, stres, düzenli ilaç kullanımı, aşırı kilo ve tabi ki menopoz dönemlerindeki hormon değişimleri adetin geç kalmasına neden olur.

Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?Adet dönemlerinin düzensiz olmasının en önemli sebebi ise hormonların düzensiz bir şekilde alçalıp yükselmesidir. 12 – 16 yaşlarında başlayan adet, yumurtalama döneminin bitmesi yani menopoz süresine kadar devam eder. Menopoz döneminde kademeli olarak kesilen adet dönemleri artık rahmin işlevselliğini kaybettiğini ve doğurganlığın bittiğini gösterecektir. Adet gecikmelerinin yaşanmasının yol açtığı sebeplerin başında ise hamile kalınamaması gelir. Düzenli ve sağlıklı hayat adet dönemlerini düzene sokacak ve daha çabuk halime kalınmasını sağlayacaktır. Adet en fazla kaç gün gecikir soruna verilecek en iyi yanıt 7 gün olacaktır. Bu sürenin dışındaki gecikmelerde hamilelik testi uygulayabilirsiniz. Eğer hamilelik belirtisi yoksa da uzman bir doktora görünmenizde fayda var.

Adet Gecikme Sebepleri Nelerdir?

Stres başlı başına bir neden olmakla birlikte, vücuttaki hormon seviyesini düşürür ve yumurtlamayı geciktirir. Modern insanın en büyük sorunlarından olan stres ve kaygı direkt olarak vücut yapısını ve dengesini bozacaktır.

Uzun süreli, birden bire ortaya çıkan veya ani ve hemen geçen birçok hastalık adetin gecikmesinde etkilidir.
Vücut ritminin bozulması, yani biyolojik saatte yaşanan tutarsızlıklar vücut dengesinin bozulmasına ve buna bağlı olarak da adet gecikmesine neden olacaktır.

Düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin kullandıkları ilaçları birden bire kesmeleri veya ilaç değişimleri yapmaları da adet gecikmesine diğer bir sebep olarak gösterilebilir.

Kilo fazlalığı hormon yapısını etkileyecek ve hormon dengelerini bozacaktır. Kilo vermek adet dönemlerinin düzene girmesini sağlayacaktır.
Aşırı kilolar kadar aşırı zayıflık da vücut hormonlarının bozulmasına neden olacağından adet gecikmesini tetikleyebilir.

Adet Gecikmesi Tedavi Edilir mi?

Adet gecikmesi sorunlarıyla sık sık karşılaşan kişiler için tedavi kaçınılmazdır. Ancak belli dönemlerde yaşanan adet gecikmesi için uzmana görünebilirsiniz. Uzun aralarla yaşanan adet gecikmeleri tamamen biyolojik ritme bağlı olduğu için herhangi bir tıbbi müdahale uygulanmaz. Stresten, kaygıdan ve vücudu etkileyen diğer çevresel koşullardan soyutlanmak yetecektir. Ancak adet gecikmesi uzun dönemlerdir devam eden kişiler için ise ilaç tedavisi veya daha ileri boyutlarda olan hastalar için ise cerrahi müdahaleler uygulanır. Jinekoloji uzmanları tarafından uygulanacak adet gecikmesi tedavisi öncelikle hastaya östrojen ve progesteron ilaçlarının verilmesiyle başlayacaktır. Ayrıca doğum kontrol ilaçları da adet dönemlerini düzenlemek amacıyla kullanılabilir. Uzun aralıklarda adet gecikmesi sorunlarıyla karşılaşıyorsanız da evde uygulayacağınız bitkilerle vücudunuzu normal seyrine döndürebilirsiniz. Adet gecikmesini önlemek için ne yapabilirim diyorsanız. Uzmanlar, adaçayı, maydanoz suyu, kereviz, anason, nane, defne yaprağı, aspir otu, kimyon gibi aktarlarda kolayca bulabileceğiniz şifalı otları öneriyor.

Kaynakça:

www.yeditepehastanesi.com.tr
https://www.sabah.com.tr
https://www.anneysen.com
https://www.buyutec.net
https://www.jinekoloji.net

Yazar: Muhammet İkbal Yıldız

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku