Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ağız Kokusu ve Hayat Kalitesine Olumsuz Etkileri

0 454

Ağız kokusu, bazı kişilerde zaman zaman ortaya çıkan ya da sürekli devam eden bir şikâyet olarak görülmektedir. Ağız kokusu nedenlerine göre değişik türlerde karşımıza çıkmaktadır. Bazı türlerinde, örneğin sabah oluşan ağız kokusu bir sağlık problemi olarak görülmez. Bunun nedeni, gün içinde ağzımızda salgılanan bazı salgılar yediğimiz yiyecekleri ve kötü kokuları yok etmekle görevli olup bu salgıları gece uyurken salgılanmaması sabahları ağız kokusuna neden olabilmektedir.

Ağız Kokusuna Çözüm

Ağız Kokusu ve Hayat Kalitesine Olumsuz EtkileriÇoğu zaman ağız kokusunu kendilerinden daha önce çevresindeki insanların fark etmesi durumuyla karşılaşmaktayız. Ağız kokusunu tespit ederken işi başkalarına bırakmadan, ellerinizi ağzınıza götürüp avucunuzun içine nefesinizi verip koklayarak, ağız kokusu sorununu kolayca tespit etmeniz mümkündür. Sorunu tespit ettikten sonra yapılması gereken ilk iş, ağız kokusunun neden oluştuğunu doğru bir şekilde tespit etmek ve bu tipide nasıl bir çözüm getirebiliriz bunu vakit kaybetmeden araştırmaktır.

Ağız Kokusu Neden Oluşur?

Bu sorunun cevabı; ağız ve diş temizliği, beslenme biçimi, açlık ve diyet, ağız kuruluğu, alkol ve sigara, ilaçlar vs. gibi birçok cevabı olabilmektedir. Bu yazımızda, insanların en yaygın olarak karşılaştığı ağız kokusu nedeni olan ağız ve diş temizliği-beslenmeden kaynaklanan ağız kokusunun nedenlerini ve bu sorunu nasıl önleyebileceklerini kısaca anlatmak istedik.
Ağız ve Diş Temizliği
Ağız kokusunun nedenleri arasında, ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi büyük önem taşımaktadır. Ağzımızda çok sayıda bakteri bulunmakta ve her geçen dakika bu bakteriler dişlerin arasına, boğaza, dilaltına saklanıp çok sayıda üremektedir. Eğer kısa süre içinde bu bakterilerden arındırmazsak, diş çürümesine neden olur. Diş çürümesi başlı başına ağız kokusuna sebep olmaktadır. Yemek yedikten sonra ağzımızda kalan kırıntılar, bakteriler tarafından parçalanmaktadır. Yemek kırıntılarının parçalanması sırasında, ortaya kötü kokulu gazlar çıkar. Yediklerimizi yuttuktan sonra, dişimizde sıkışan artıkları kısa sürede temizleyip arındırmazsak dişimizin arasında bozulmaya devam eder ve bozulan artıkları bakteriler parçalamaya devam eder. Eğer kısa sürede temizlemezsek bakterilerin yemekleri parçalarken, ortaya çıkan kötü gazlar sürekli çıkmaya devam eder ve ağzımızda kötü kokuların oluşmasına sebep olmaktadır.

Ağız ve Diş Temizliğinden Kaynaklanan Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ağız kokusu oluşumunuzun, ağız ve diş temizliğinden dolayı olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken şeyler çok basittir. Düzenli olarak sabah kalktığınızda gün içinde her yemekten sonra ve gece yatmadan önce dişlerinizi fırçalayan, diş ipi kullanan, ağız gargarası kullanan insanların bu sorundan kolayca kurtuldukları görülmektedir.

Beslenme Biçimi

Dişlerinizi ve dilinizi her gün düzenli olarak fırçalamanıza, diş ipi kullanmanıza, naneli gargaralar ile her fırçalama sonrası titiz bir şekilde ağız temizliğinizi yapıyor olmanıza rağmen, ağız kokusu devam ediyorsa, sorun gün içerisinde tükettiğiniz yiyeceklerde olabilme ihtimali yüksektir. Gün içerisinde tükettiğinin soğan, sarımsak, pastırma ve çeşitli baharatlar ağız kokusuna yol açmaktadır. Bu yiyeceklerin koku yapmasının nedeni, keskin koku yağlarının vücudumuzda taşınan damarlar yoluyla akciğere ulaşmasıdır. Nefes alma Ağız Kokusu ve Hayat Kalitesine Olumsuz Etkileriesnasında biz akciğerden hava verdikçe kötü yağların kötü kokuları da ağız kokusu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Beslenme Biçiminden Kaynaklanan Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ağız kokusu sorunu beslenme biçiminden kaynaklanan insanların, yapması gereken şey çok basittir. Günlük hayatlarında yemek seçimi yaparken daha az yağlı, az baharatlı yemekleri tercih etmek yerine daha sağlıklı sebzelerden oluşan, doğal gıdaları tercih ettiklerinde hem ağız kokusundan kurtulup hem de kaliteli ve sağlıklı bir hayatları olması mümkündür.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku