Hayat öngörülemez, telaşlı ve dağınık olabilir. Gerçekten yapmak istediğimiz şeyleri veya yapmamız gerektiğini bildiğimiz şeyleri yapmaya her zaman zamanımız olmuyor. Ancak gerçekten önemli olan şeylere öncelik vermek, her on yılda bir sevdiğiniz hayatı sürdürmenize yardımcı olacaktır. Yaşlanmak yaşamın bir parçasıdır ancak bu, sağlığınızın zamanla kaybolmasına izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Bedeninize ve zihninize iyi bakmak, hayatın getirebileceği fırsatlardan yararlanmaya devam etmenize yardımcı olabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzının önemini ve kendi sağlıklı yaşam tarzınızı gerçeğe dönüştürmek için atabileceğiniz adımları öğrenmek için okumaya devam edin.
Sağlıklı bir yaşam tarzı nedir?
Sağlıklı bir yaşam tarzı, fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak iyi hissetmenize yardımcı olan hayatınızı yaşamanın bir yoludur. Bu, pek çok farklı anlama gelebilir ve her benzersiz kişi için pek çok farklı şekilde görünebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzının sizin için nasıl görüneceğine siz karar verirsiniz, ancak onu sağlıklı kılmak için her yaşam tarzının bir parçası olması gereken birkaç şey vardır.Sağlıklı olmak herkes için farklı göründüğünden, bir kişinin sağlıklı olup olmadığını yalnızca fiziksel görünümüne bakarak her zaman anlayamazsınız.
Sağlıklı bir yaşam tarzı neden önemlidir?
Zihnimize ve bedenimize iyi baktığımız zaman elimizden gelenin en iyisini hissedebilir ve yaşamın olanaklarını yakalayabiliriz. Bazen kendi benzersiz “nedeninizi” tanımlamanıza yardımcı olur. İster bir maraton koşmak, ister mahallenin etrafında koşmak, çocuklarınıza ayak uydurmak veya sonraki yıllarınızda bağımsız kalmak istiyor olun, sağlıklı bir yaşam tarzı, bu “neden” sorusuna verdiğiniz yanıt ve bundan yola çıkarak belirlediğiniz hedefler üzerine kuruludur. Sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak için yapabileceğiniz her şeyi düşünürken, bunun arkasındaki nedenleri de düşünün. Sonunda bu, içsel motivasyonunuzu veya içinizden gelen şeyleri yapma, görme ve başarma dürtüsünü tanımlamanıza yardımcı olabilir. İçsel motivasyon daha uzun vadeli bağlılığa yol açar ve işler zorlaştığında devam etmenize yardımcı olabilir.
Sağlıklı bir yaşam tarzının faydaları
Sağlıklı bir yaşam tarzı, kısıtlayıcı gibi görünse de, ister 16 ister 60 yaşında olun, hayatınızı dolu dolu yaşamanıza yardımcı olabilir. Yaş gerçekten sadece bir sayıdır ve sağlıklı bir yaşam tarzının faydaları yaşlandıkça artmaya devam eder. Sağlıklı yaşam size şu konularda yardımcı olabilir:
• Enerji seviyenizi koruyun
• Hastalık ve ağrıdan kaçının
• İyi bir ruh hali koruyun
• Hayatı eğlenceli tutun
Sağlıklı bir yaşam tarzının nasıl yaşanacağına dair 9 ipucu
Aşağıda, sosyal ve zihinsel olduğu kadar fiziksel faktörleri de içeren bütünsel sağlığa katkıda bulunan yaşam alanlarında dokuz sağlıklı yaşam tarzı ipucu bulacaksınız:
- Sağlıklı yiyecek seçimleri yapın
Sağlık mutfakta ne yiyeceğimize dair yaptığımız seçimlerle başlar. İyi bir beslenmenin temeli meyve ve sebzelerdir. Her temel gibi, onu da doğru şekilde oluşturmak zaman ve sabır gerektirir, ancak beslenmenin zihinsel refahı ve uzun, sağlıklı bir yaşamı destekleme gücü vardır. Buradan giderek daha fazla sağlıklı yiyecek seçeneği ekleyebilirsiniz.
• Meyve ve sebze ye. Her gün yaklaşık beş porsiyon hedeflemeye çalışın. Her öğünde meyve ve sebzeler tabağınızın yarısını doldurmalıdır. Bu onları çiğ olarak yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Günlük porsiyon meyve ve sebzelerinizi pişirmenin ve tüketmenin pek çok lezzetli yolu vardır. Buharda pişirilir, haşlanır, sotelenir, zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılıp kavrulur; bunları nasıl en lezzetli bulduğunuzu keşfetmek için deneyler yapabilirsiniz.
• Tam tahıllara sadık kalın. Tam tahıllı ekmek, makarna, tortilla ve kahverengi pirinç gibi ilk bileşen olarak tam tahıllı karbonhidratları yiyin. Tam tahıllar besin açısından zengindir ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.
• Protein alımınızı çeşitlendirin. Diyetinizdeki protein bitkilerden ve hayvansal ürünlerden gelebilir. Fasulye, mercimek, soya peyniri ve fındıklar proteinle doludur ve çoğu kırmızı ete göre önemli ölçüde daha az zararlı yağ içerir. Hayvan bazlı protein yerine daha fazla bitki bazlı protein tüketmek, kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve felç gibi kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
• Gazoz gibi şekerli içeceklerden kaçının. Diyet gazlı içecekler iyi bir alternatif gibi görünse de genellikle şeker kadar zararlı olabilecek kimyasallarla doludur. Çoğunlukla su içmeyi ve ardından şekersiz kahve ve çay içmeyi tercih edin.
• 2. Hoşunuza giden hareketi bulun
Egzersizin fiziksel ve zihinsel faydaları çoktur. Herkes koşmayı sevmez; bunda sorun yok! Zevk almadığınız bir egzersizi yapmaya kendinizi zorlamayın, çünkü bu, onu bir angarya haline getirmenin kesin yoludur. Vücudunuzu hareket ettirmenin bisiklete binmek, yüzmek, dans etmek, ağırlık kaldırmak, yoga yapmak, tenis veya basketbol oynamak, kayak yapmak veya yürüyüş yapmak gibi pek çok yolu vardır. Sevdiğiniz birini bulana kadar farklı egzersizler deneyin. Çünkü eğer onu seviyorsan, ona bağlı kalmak isteyeceksin. [saglık.jpg]
Aktif bir yaşam tarzı sürdürmenin diğer yolları:
• Bir egzersiz arkadaşı seçin. Birisi egzersiz yapmak için spor salonunda ya da koşu için parkta onunla buluşacağınızı umuyorsa, onu hayal kırıklığına uğratmak yerine kararlılıkla hareket etme olasılığınız daha yüksektir.
• Spor salonu üyeliğinizden en iyi şekilde yararlanın. Yakınınızdaki spor salonunda fitness derslerine katılın veya kişisel bir antrenman programı olup olmadığına bakın. Başkalarının sağladığı arkadaşlık, çalışmayı daha keyifli hale getirebilir.
• İlk başta küçük adımlar atın. Makul ve hayatınız için anlamlı hedefler belirleyin. Daha önce hiç koşmadıysanız maratona katılmadan önce 5 kilometrelik bir yarışa kaydolabilirsiniz. Motivasyonunuzu korumak için bu küçük zaferleri ve başarıları kutlayın. - Yeterince (iyi) uyuyun
Önerilen yedi ila dokuz saatlik uykuyu almanıza rağmen kendinizi hala yorgun hissetmek sinir bozucu olabilir. Uykunuzun kalitesini artırmayı merak ettiyseniz “uyku hijyeni” terimini duymuş olabilirsiniz. Uyku hijyeni, uykunuzu olabildiğince dinlendirici hale getiren sağlıklı alışkanlıkları ifade eder. İyi bir uykunun fiziksel ve zihinsel sağlığınız üzerinde doğrudan, olumlu bir etkisi olabilir, ancak hızlı tempolu dünyamızda bu genellikle göz ardı edilir. En iyi dinlenmeyi elde etmek için yapabileceğiniz birkaç şey:
• Bir uyku programı belirleyin ve ona bağlı kalın. Her gece aynı saatte yattığınızda ve her sabah aynı saatte uyandığınızda vücudunuz bir rutine düşebilir. Planladığınız uyku saatinde doğal olarak kendinizi yorgun hissetmeye başlayabilir ve hatta sabah alarmın yardımı olmadan uyanabilirsiniz.
• Gündüz egzersiz yapın ve özellikle dışarıda aktifseniz geceleri yorulacaksınız. Aslına bakılırsa, doğa eksikliği bozukluğu fikri etrafında giderek artan sayıda kanıt, düzenli ve doğrudan doğaya maruz kalmanın sağlık açısından çeşitli faydalar sağlayabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, gündüz saatlerinde bol miktarda güneş ışığı almak, vücudunuzun doğal sirkadiyen ritmine veya uyanma ve uyku süremizin 24 saatlik döngüsüne uyum sağlamasına yardımcı olur.
• Yatak odanızı karanlık, sessiz ve serin tutun. Pencerenizde bir sokak lambası parlıyorsa, ışığı engellemek için panjurlarınızı, panjurlarınızı veya perdelerinizi kapatın veya uyurken takmak için bir göz maskesi satın alın. Ulusal Uyku Vakfı’na göre uyku için ideal sıcaklık 60-71 Fahrenheit derecedir. Beyaz gürültü makinesi rahatsız edici seslerin bastırılmasına yardımcı olabilir.
• Yatak odasında mavi ışığı yasaklayın. Elektronik cihazları yatak odanızdan çıkarın ve yatmadan önce telefonunuzda gezinmeye karşı koyun. Elektronik ekranlardan gelen mavi ışık zihninizi uyanık tutabilir ve uykuya dalmayı daha da zorlaştırabilir. Yatmadan en az bir saat önce okuma, günlük tutma veya meditasyon gibi ekranlara bağlı olmayan sakinleştirici faaliyetlerde bulunmaya çalışın. Ekran başında geçirdiğiniz süreyi uzatmak için mavi ışığı engelleyen gözlükler kullanmak cazip gelse de araştırmalar, bunların uykuya dalmayı kolaylaştıracak kadar etkili olduğunu henüz kanıtlamadı. - Stresi düşük tutmaya çalışın
Hayat streslidir ve bazen bundan kaçış yoktur. Ancak stresi yönetmenin sağlıklı ve sağlıksız yolları vardır . Aşağıdaki ipuçlarıyla stresi olumlu yollarla yönetin:
• Kendinizi fiziksel olarak sağlıklı tutun. Egzersiz, sağlıklı beslenme ve bol miktarda dinlendirici uyku, hayatın karşınıza çıkardığı zorluklarla başa çıkmanız için sizi en iyi konuma getirebilir.
• Haberlere biraz ara verin. Modern, 24 saatlik haber döngümüz bizi sürekli olarak rahatsız edici bir bilgi akışına maruz bırakıyor. Bir süreliğine fişinizi çekerek, daha önce gördüğünüz ve okuduğunuz hikâyeleri işlemek için kendinize zaman tanıyın.
• Yiyecek, uyuşturucu veya alkolle telafi etmeyin. Bu maddeler, başa çıkma mekanizması olarak kullanıldığında hızla sağlıksız hale gelebilir. Bunun yerine stresli hissettiğinizde meditasyon yapmayı, nefes egzersizlerini veya fiziksel aktiviteyi deneyin.
• Güvendiğiniz biriyle konuşun. İster bir aile üyesi, ister yakın bir arkadaş ya da bir akıl sağlığı uzmanı olsun, bazen sadece stresinizi yüksek sesle dile getirmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir ve size yalnız olmadığınızı hatırlatabilir. - Sağlıklı ilişkiler sürdürün
Birçoğumuz romantik ilişkilerle ilgili tavsiyelere aşinayız ancak güçlü arkadaşlıklar, yakın partnerlerimizle kurduğumuz bağ kadar önemlidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre yalnızlık, 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde kalp hastalığı, felç, depresyon ve demans dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık durumuna katkıda bulunan bir faktördür. Hayatımız boyunca büyük bir topluluğa sahip olmak, yalnızlıkla mücadele etmemize ve sağlıklı kalmamıza yardımcı olabilir. Ancak çoğu şey gibi bu da biraz pratik gerektirebilir.
• Arkadaşlarınıza ve ailenize ulaşın. Sosyal yaşamımızda aktif rol almayı bıraktığımızda kendimizi olduğumuzdan daha yalnız hissedebiliriz. İster kahve içmek için buluşmak, ister akşam yemeğine gitmek, yürüyüşe çıkmak veya sadece telefonda sohbet etmek olsun, her hafta en az bir sosyal buluşma planlamaya çalışın.
• Gönüllü olun, bir ders alın veya hobilerinize göre bir kulübe katılın. Bunlar yeni beceriler öğrenmenin ve ilgi alanlarınızı paylaşan insanlarla yeni bağlantılar kurmanın harika yollarıdır. Ayrıca sizi evden çıkaracak veya çevrimiçiyseniz başkalarıyla iletişim kurmanızı sağlayacak planlanmış zamanlar da yaratırlar.
• Bir evcil hayvan sahiplenin. Hayvanlar evde harika bir arkadaşlık sunar ve köpekler – düzenli yürüyüşlere ve egzersize ihtiyaç duydukları için – sizi mahallenizde gezdirir. Diğer köpek sahipleri ve hayvan severlerle tanışmak için harika fırsatlar yaratabilirler. - Ekran süresini, özellikle de sosyal medyayı sınırlayın
Teknoloji iş, eğitim ve oyun için inanılmaz bir araçtır. Ancak teknolojiyi kullandığımız tüm yollar günün büyük bir kısmını ekranlara bakmamızla sonuçlanabiliyor. Bu fiziksel ve zihinsel olarak zararlı olabilir; ekranın kendisi gözlerimizi yorar ve bilgisayar kullanmak duruşumuzu etkileyebilir ; çevrimiçi ortamda tükettiklerimiz ise kendimizi üzgün, yalnız ve kızgın hissetmemize neden olabilir.
• Çocuklarınızın ekran başında geçirdiği süreye net ve tutarlı sınırlar koyun. Çocuklar teknoloji aracılığıyla çok şey öğrenebilirler ancak çevrelerindeki dünyayla etkileşime girerek öğrenmeleri de gelişimleri açısından aynı derecede önemlidir. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun ekran başında kalma süresine ilişkin kuralları siz belirlersiniz . Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz herkesin izleyebileceği iyi bir kural, yemek zamanlarında ekranlardan uzak durmaktır.
• Ne zaman kaydırdığınızı fark edin. Sürekli olarak sosyal medyada gezinmek sağlıklı değildir, ancak sosyal medya uygulamaları ve web siteleri sizi tam da bunu yapmaya devam ettirmek için tasarlandı. Sosyal medya kullanımınıza zaman sınırlaması getiren uygulamaları ve tarayıcı uzantılarını indirebilir veya gün boyunca sosyal medyadan uzak bir zaman belirleyebilirsiniz. Sonra geri döndüğünüzde bunu bir ödül gibi düşünebilirsiniz.
• Gözlerinizi biraz dinlendirin. Ekranlar işinizin bir parçasıysa 20-20-20 kuralını izleyin: Her 20 dakikada bir, ekranınızdan en az 6 metre uzaktaki bir şeye bakın ve 20 saniye boyunca ona odaklanın. - Düzenli kontrol ve taramalar için doktor ve diş hekimini ziyaret edin
Bazen tıbbi randevulara yetişmek zor olsa da, yıllık muayeneleriniz, aşılarınız ve diş temizliğiniz sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Testler, aşılamalar ve eğitim yoluyla hastalıkların ve kronik sağlık durumlarının önlenmesine yardımcı olan koruyucu bakımın bir parçasıdırlar.
• Diş randevularınızı yılda en az bir kez planlayın. Ağız sağlığı başta kalbiniz olmak üzere tüm vücudunuzun sağlığına bağlıdır . Yani diş hekiminiz sadece dişlerinizi temizlemekle kalmaz, aynı zamanda iltihap, diş eti hastalığı , diş çürüğü , ağız kanseri ve daha fazlasının belirtilerini de arar .
• Doktorunuzla takipte kalın. Düzenli fizik muayene ve muayeneler gibi önleyici bakıma ayak uydurmak , mevcut ve gelecekteki sağlığınız için çok önemlidir. Doktorunuza düzenli olarak görünmek sağlığınızın yolunda gitmesini sağlar ve olası hastalıkları erken yakalama olasılığını artırır. - Sigara içmeyin ve ölçülü alkol tüketin
Sağlıklı bir yaşam sürmek, vücudunuza ne koyduğunuza dikkat etmek anlamına gelir. Buna alkol ve tütün de dahildir; her ikisi de rahatlatıcı ve eğlenceli olabilir ama aynı zamanda sağlığınıza da zarar verebilir.
• Tütün ve nikotinden kaçının. Konu tütüne gelince tek sağlıklı seçenek sigarayı bırakmaktır. Tütün ve nikotini bırakmak çok zor olabilir ama bunu yapmanıza yardımcı olacak pek çok kaynak var. Bir destek grubuna katılabilir, kendinizi aşırı istekten uzaklaştırmanın yollarını bulabilir ve sigaraya direnmek zorlaştığında kendinize sağlık yararlarını hatırlatabilirsiniz.
• Ölçülü olarak iç. Ara sıra alkol içilebilir. Sağlık camiası bunu, kadınlar için günde bir içki, erkekler için ise günde iki içki olan “ılımlı” alkol tüketimi olarak tanımlıyor.
Alkol bağımlılığının veya uyuşturucu kullanımının sizi sağlıklı bir yaşam tarzından alıkoyduğunu düşünüyorsanız yardım alabilirsiniz . - Kendinize karşı nazik olun ve sabırlı olun
Kendinizle her zaman nazik konuşmalısınız, özellikle de hayatınızda birçok büyük değişiklik yaparken. Sağlıklı yaşam sizin için büyük bir geçiş anlamına mı geliyor, yoksa yolda kalmak mı anlamına geliyorsa, sağlık için çabalarken kendinize karşı nazik olun. Sizin için en iyi neyin işe yaradığını bulmak için deneme yanılma söz konusudur.
Unutmayın, yaşam tarzınızı değiştirmek bir gecede olmaz. Kalıcı alışkanlıklar oluşturmak zaman alır.
Yazar: Funda ŞEN