Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aloe Vera’nın Yan Etkileri Nelerdir?

3 8.560

5022_aloeeAloe vera bitkisinin kozmetik ve tıbbi amaçlarla kullanımı oldukça popülerdir; ancak bu bitki, bazı yan etkilere neden olabilir. Yan etkileri hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Aloe vera tüm dünyada çeşitli kullanımları olan, popüler bitkilerden biridir. Afrika kökenli olsa da, bu bitki artık dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilir. Tıbbi amaçlarının yanı sıra, kozmetik amaçlar için de kullanılır. Aloe vera yaygın olarak tıbbi amaçlarla kullanılsa ve güvenli olarak kabul edilse de, bu bitki bazı kullanıcılarda belirli olumsuz etkilere neden olabilir. Alerjik insanlar yan etkiler geliştirmeye eğilimli olsa da, bu tür reaksiyonlar bazen çok normal insanlarda meydana gelebilir. Yabancı maddeler ile karışık aloe vera ürünlerinin kullanımı da bu tür sorunlara neden olabilir. Aşırı yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanım, aloe vera yan etkilerin en sık nedenleri arasındadır.

5022_yanAloe Veranın Ağızdan Kullanımı ve Yan Etkileri:

Yukarıda belirtildiği gibi, aloe vera bölgesel olarak ya da ağızdan alınır. Topikal uygulama ile karşılaştırıldığında yan etkilerin olasılığı, ağızdan alım durumunda daha yüksektir.

-Alerjik reaksiyonlar, aloe vera kullanımının sık görülen yan etkileri arasında yer almaktadır. Bu durum, ağızdan alımın yanı sıra bölgesel kullanım için de geçerlidir. Bazı insanlar kaşıntı ve deri döküntüsü gibi küçük alerjik reaksiyonlar geliştirirken, diğerleri yüzde şişme, solunum sorunları ve göğüste sıkışma hissi gibi şiddetli belirtilerle karşılaşabilir. Şiddetli alerjik reaksiyonlar durumunda, derhal tıbbi yardım isteyin ve aloe vera kullanmayı bırakın.

-Müshil olarak aloe veranın oral alımı, karın krampları ve ishale neden olabilir. Bu tür durumlarda, aloe veranın uzun süreli kullanımı bağımlılığa neden olabilir ve kullanımı kesildikten sonra ciddi kabızlık oluşabilir. Hemoroidi olan kişiler belirtileri kötüleştirebileceğinden aloe vera kullanmamalıdır.

-Aloe vera’nın laksatif etkisi, kanda elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Bu durum kanda potasyum seviyesini düşürebilir ve düzensiz kalp atışları, halsizlik ve kasların yumuşamasıyla sonuçlanabilir. Aloe vera kullanımının bu yan etkileri diyabet, kalp hastalıkları veya böbrek hastalığı olan kişilerde belirgin bir şekilde görülür. Bu nedenle bu tür kişilerin aloe vera veya ürünlerinin kullanımından kaçınmaları gereklidir.

-Sıçanlarda yapılan çalışmalar aloe vera yapraklarından yapılan aloe özünün, kanserojen olabileceğini kanıtladı. Bu yüksek ihtimalle içerdiği aloin maddesinden kaynaklanmaktadır. Bazı aloe vera türleri daha yüksek düzeyde aloin içerir. İnsanlarda kanıtlanmış böyle bir durum söz konusu olmamasına rağmen, bu olasılık göz ardı edilemez. Bu nedenle aloin içermeyen aloe vera ürünlerinin güvenli olduğu söylenir. Ayrıca daha uzun süreler aloe vera kullanımının, kolorektal kanser riskini artırabileceği ileri sürülmektedir.

-Aloe veranın ağızdan kullanımı kan şekerini düşürebilir. Diyabet tedavisi gören veya hipoglisemisi olanlar aloe vera kullanmadan önce uzman tavsiyesi almalıdır. Tiroid bozuklukları olan kişiler de aloe vera alımından kaçınmalıdır.

-Aloe veranın sık kullanımı vücudun susuz kalmasına ve kırmızımsı idrara neden olabilir. Çok ciddi yan etkilere neden olabileceğinden aloe vera enjeksiyonlarından kesinlikle kaçınılması gerektiğine dikkat etmek de önemlidir.

5022_benefits-of-aloe-vera-gel-for-hairAloe Veranın Topikal Kullanımı ve Yan Etkileri:

Genellikle, aloe veranın topikal kullanımının ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak bazı kişilerde batma hissi, hafif kaşıntı veya aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir. Bu bitkinin ağızdan kullanım durumunda olduğu gibi, topikal uygulama da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sarımsak, soğan ve lale (Liliaceae familyasına ait olanlar) gibi bitkilere alerjisi olanlar aloe vera kullandıktan sonra alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Eğer kaktüs gibi bitkilere alerjiniz varsa, aloe vera bitkisine de alerji riskiniz artmıştır. Bazı insanların doğdukları zamandan beri aloe vera alerjisi olmakla birlikte, aynı zamanda düzenli olarak aloe vera kullananlar bir anda alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Bu semptomlara neden aloe vera ile reaksiyona giren toksin veya vücuttaki başka bir maddenin varlığı olabilir. Bu tür reaksiyonlara neden maddeleri bulmaya çalışın. Bu gibi durumlarda ya aloe vera kullanmaktan vazgeçmelisiniz ya da reaksiyonlara neden olan diğer maddelerden kaçınmalısınız. Doktorunuza ya da bitkisel bir uzmana danışabilirsiniz.

Ciddi yanıklar ve yaralar üzerinde aloe vera kullanmanın iyileşme sürecini geciktirebildiği söylenir. Aynısı cerrahi yaralar için de geçerlidir. Kızarıklık ve yanmaya neden olabileceğinden dermabrazyon sonrası yüzünüze aloe vera ürünleri uygulamayın. Güneşe çıkmadan önce cildinize aloe veralı ürünler sürmeyin çünkü uygulanan alanlarda döküntülere neden olabilir.

5022_aloeGebelik ve Emzirme Sırasında Aloe Vera Kullanımı:

Hamilelik ve emzirme sırasında aloe veranın ağızdan alımı tavsiye edilmez. Bu durum kramplar, bulantı, kusma, ishal ve rahim kasılmaları ile düşüklere neden olabilir. Emziren anneler de yenidoğanda sağlık sorunlarına neden olabilen, aloe vera ürünlerinin oral kullanımından kaçınmalıdır. Kurutulmuş aloe vera yapraklarının suyu bile tavsiye edilmez. Aloe veranın bölgesel uygulamasının yan etkilerden yoksun olduğu söylense de, her zaman kullanmadan önce doktorunuza danışın. Çocukların da aloe vera kullanmaması gereklidir.

İlaç Etkileşimleri:

-Ağızdan alındığında, aloe vera bazı reçeteli ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bunlardan birisi kan şekerini düşürmek için kullanılan diyabet ilaçlarıdır. Aloe veranın da kan şekeri düşürücü özelliklere sahip olduğu söylenir. Yani aloe vera kullanan diyabet hastalarının, ilaçlarının dozunu azaltmaları gerekebilir. Ayrıca kan şekeri düzeyleri dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. İdrar söktürücüler kandaki potasyum düzeylerini düşürür. Müshil etkisi nedeniyle aloe vera da aynı etkiye sahiptir. Yani her ikisinin aynı anda alınması tavsiye edilmez. Sevofluran, warfarin ve digoksin aloe vera ile alındığı takdirde, olumsuz etkilere neden olabilecek diğer ilaçlardır. Bu bitki ayrıca laksatif etkisi nedeni ile ilaçların emilimini olumsuz etkileyebilir.

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
3 Yorumlar
  1. Melek diyor

    Cildime aloe vera jel sürdüm 10 dakika bekletirken yanmaya başladı yüzüm gittim yıkadım yüzüm kızarmış kıp kırmızı gecer mi böyle mi kalır

  2. seyide diyor

    merhaba ,ben 4aylik hamileyim aloe vera acil durum spreyini kullanip gelmistim ,hamile icin zarari var mi ?satan kiz bana yok diye satmisti,uq ay oldu kullanmali ….tevsiyerinizi rica ediyorum ….

  3. Esma diyor

    Çok teşekkürler aydınlatıcı bir yazı olmuş elinize sağlık

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku