Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Anne Karnındaki Bebek Dış Sesleri Ne Zaman Duymaya Başlar?

0 492

Ebeveynler; bebek sahibi olduğunu öğrendikten sonra, anne karnındaki bebekle ilgili pek çok konuyu merak etmeye başlarlar. Merak ettikleri konular arasında anne karnındaki bir bebeğin dışarıdaki sesleri duyup duymadığını konusudur. Birçok ebeveyn, gelişmekte olan bir fetüsle konuşur veya ona müzik dinletir. Yapılan araştırma kanıtları, işitsel sistemin gebeliğin 18. haftasında oluşmaya başladığını ve bebeğin 5-6 aylık yaşına gelene kadar gelişmeye devam ettiğini göstermektedir. Ve fetüsün duyduğu her şey bu sürece katkıda bulunmaktadır. Bu yazıda, bir fetüsün farklı gelişim aşamalarında ne duyabildiğine dair bilgiler bulunmaktadır.

Farklı Gelişim Aşamalarında İşitme Duyusu

Bir fetüs, rahim içindeyken duyma yeteneklerini geliştirir. Henüz mercimek boyutuna yakın olmasına rağmen, hamileliğin 2. ayında embriyonun kulakları gelişmeye başlamaktadır. Kulaklar, baş tarafındaki küçük cilt kıvrımları olarak başlar ve sekizinci haftadan sonra embriyo bir fetüs haline gelir. Mayo Clinic’e göre, kulaklar 18 haftada kafadan çıkmaya başlar ve fetus duyabilir. Bu aşamada, beyin koku, tat, görme, dokunma ve sesi yönetecek alanları belirlemeye başlar. 22 ila 24 haftaya kadar, fetüs bir mango büyüklüğünde olur ve rahim dışından düşük frekanslı sesler duymaya başlar. Anne Karnındaki Bebek Dış Sesleri Ne Zaman Duymaya Başlar?
Fetüs büyüdükçe ve duyma duyuları geliştikçe, artan sayıda farklı sesi ayırt edebilecek duruma gelmektedir. Araştırmalar, işitme gelişimi için en hayati zamanın 25 haftalık ile 5 ila 6 aylık hamilelikte olduğunu göstermektedir. Bebekler 6. Ayına geldiklerinde, bir ses kaynağına yönelebilirler veya gözlerini döndürebilir. Gelişmiş ülkelerde yeni doğanlar genellikle hastaneden ayrılmadan önce veya doğumdan sonraki 3 hafta içinde bir işitme testine tabi tutulurlar.

Fetüs Farklı Sesler Arasında Ayrım Yapabilir mi?

İlk başlarda fetüs farklı sesler arasında ayrım yapamamaktadır. Çünkü sese 22 ila 24 hafta arasında yanıt vermeye başlar, ancak sadece köpek havlaması veya çim biçme makinesi gibi düşük frekansları duyabilmektedir. Bebeklerde işitme sistemi ve beyin gelişmeye devam ettikçe, bu aralık artmaktadır. Ayrıca hamileliğin sonunda fetüs sesleri duyabilir ve aralarında ayrım yapabilmektedir.

Fetüs İçin Yüksek Sesler Zararlı mıdır?

Anne Karnındaki Bebek Dış Sesleri Ne Zaman Duymaya Başlar?Birçok kişi hamile iken konser gibi yüksek ses ortamlarına katılmanın veya gürültülü bir işte çalışmanın güvenli olup olmadığını merak etmektedirler. Yapılan araştırmaya göre, yüksek sesler duymak zararlı olmamakla birlikte, bazı durumlarda yüksek seslere uzun süre maruz kalmanın bebeklerde işitme kaybına neden olabileceğini keşfetmiştir. Bebeğe zararlı olabilecek düzeyde gürültülü olabilecek işlere örnekler şunlardır:
• Yüksek sesli müzik çalınan mekanlar
• Kalabalıklar
• Sirenler
• Kamyonlar
• Uçaklar
• Makinalar
• Silahlar
Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü’ne göre araştırmacılar, gelişmekte olan bir fetüs için hangi gürültü seviyelerinin güvenli olduğundan emin değillerdir. Bununla birlikte, sesin vücuttan nasıl geçtiğini göz önünde bulundurarak, hamile kadınların mümkün olduğu kadar 115 desibelden daha yüksek olan herhangi bir yüksek ses seviyesinden kaçınmasını önermektedir.

Fetüs Müziği Duyabilir mi?

Fetüs konuşma ve müziği duyabilmekte ve bunlardan etkilenebilmektedir. Fetüsün hamileliğin 23 haftadan itibaren duyduğu sesler gelecekteki dinlemeleri için hayati öneme sahiptir. İşitsel sistemin belirli bölümlerinin düzgün gelişmesi için bu seslere ihtiyacı vardır. Bu nedenle, bilim adamları fetüsün hem konuşmaya hem de müziğe açılmasını önermektedir. Birçok kişi büyüyen cenine klasik müzik çalmanın beynin gelişmesine ve IQ’yu artırmaya yardımcı olacağına inanmaktadır, ancak bu iddiayı destekleyen çok az kanıt bulunmaktadır.

Rahimdeki Ses Neye Benzemektedir?

Rahimin içi normalde gürültülüdür ve fetüsün işitme sistemi geliştikçe, kadının vücudundan gelen her türlü sesi duymaya başlar. Bu sesler arasında kalp atışı, ayrıca kan akışı ve sindirim sistemi sesleri bulunur. Yaklaşık hamileliğin 23. haftasında fetus da rahim dışarıdan sesler duyması mümkün olur ve bu seslere konuşma ve müzik de dahildir. Fetus geliştikçe, tüm sesler daha yüksek sesle ve daha belirgin hale gelecektir. Amniyotik sıvı, anne karnındaki büyüyen bebeği çevreler ve kadının vücut dokuları onları içine alır, böylece vücudun dışından gelen sesleri izole eder.
Bir fetüsün kulakları hamilelikte nispeten erken gelişmeye başlar. Bununla birlikte, işitme sistemi, beyin genellikle 22 ve 24 haftaları arasında meydana gelen işitsel uzantıları oluşmaya başlayana kadar işitme duyusu gelişmez. İşitsel sistemin, düzgün bir şekilde büyümesi için konuşma, müzik ve diğer sesler yoluyla stimülasyon gerekir. Ve bu şekilde fetüs daha fazla duyabilmektedir. Ve bir bebeğin işitme doğumdan sonra, yaklaşık 5 veya 6 aylık olana kadar gelişmeye devam eder.

Kaynakça:
whattoexpect.com
babycentre.co.uk
thesun.co.uk

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku