Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Grip Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

0 424

Grip ve soğuk algınlığı birbirine benzer hastalıklardır. Her ikisi de benzer belirtilere neden olabilir ancak farklı virüslerden kaynaklanır. Hissedilen belirtiler ikisinin arasındaki farkın anlaşılmasını sağlar. Grip ve soğuk algınlığı olan kişiler genellikle aşağıdaki gibi belirtilerle karşı karşıya kalır:
*Hapşırma
*Burun akıntısı veya tıkalı burun
*Genel yorgunluk
*Genel vücut ağrıları
Ortak belirtiler görülse de grip belirtileri daha şiddetli olabilir ve daha ciddidir. Soğuk algınlığının kulak ve sinüs enfeksiyonları, sepsis ve zatürre gibi farklı sağlık problemlerine nadiren neden olur. Yaşanan belirtilerin hangi hastalıktan kaynaklandığının belirlenmesi için bir doktora gidilmelidir. Hastane ortamında bazı testlerin yapılması gerekebilir. Eğer teşhis soğuk algınlığı yönündeyse virüsün vücuttaki seyrini tamamlanıncaya dek sadece belirtilerin tedavisi (reçetesiz bazı ilaçların kullanılması, bol miktarda sıvı alınması ve iyice dinlenmek) yeterli olacaktır. Hastalığın başlangıcında ilaç kullanılmaya başlanması hastalığın ciddileşmesini önleyecek ve süresini kısaltacaktır. Aynı şekilde, grip virüsü ile enfekte olan kişiler de dinlenmeli ve bolca sıvı almalıdır.

Grip Mevsimi

Grip Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeyİnsanlar gribe genellikle Ekim ayı ile Mart ayı arasında yakalanır. Hastalık Şubat ayında zirve yapar ancak yılın başka bir zamanında da grip virüsü ile enfekte olunabilir. Sonbahar ile kış aylarında hastalığın artmasının sebebi, insanların daha kapalı alanlarda daha fazla ve daha yakın mesafede zaman geçirmesidir. Bundan başka bu aylarda başka hastalıklar da görülür. Kişinin farklı bir enfeksiyonu varsa, gribe yakalanma olasılığı biraz daha yüksek olacaktır. Bunun nedeni, başka enfeksiyonların kişilerin bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır.

Grip Bulaşır mı?

Grip bulaşıcıdır, bir kişide virüs nedeniyle belirtiler ortaya çıkmadan 24 saat önce bile başka kişilere bulaşabilir. Belirtiler görülmeye başlandıktan sonra ise 5–7 gün içinde bulaşıcılık özelliği fazladır. Küçük çocuklarda bu süre daha fazladır. Bağışıklığı zayıf olanlar virüsün neden olduğu semptomları diğer kişilere göre uzun süre yaşar. Grip olan kişiler evde kalmalı, virüsün yayılmasını engellemek için elinden geleni yapmalıdır. Hastalık teşhis edildiyse, belirtiler ortaya çıkmadan önce hastanın yakınında bulunulan kişiler önlem alması konusunda uyarılmalıdır.

Grip Virüsünün Kuluçka Süresi

Gribin kuluçka süresi (virüsün kişinin vücudunda bulunduğu ve geliştiği dönem) 1–4 gün arasıdır. Bu süre zarfında, virüsün herhangi bir belirtisi görülmeyebilir. Bu, gribin başkalarına bulaştırılmayacağı anlamına gelmez. Hapşırıldığında, öksürüldüğünde veya konuşulduğunda üretilen milyonlarca küçük damlacık, grip virüsünü yayar. Bu damlacıklar vücuda burundan, ağızdan veya gözlerden girer. Ayrıca, virüs içeren bir yüzeye dokunarak ve ardından buruna, ağıza veya gözlere dokunarak da virüs alınabilir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip hastalarının yaşadığı ortak belirtilerden bazıları şunlardır:
Ateş: Grip hemen her zaman vücut sıcaklığında artışa (ateşin yükselmesi diye bilinir) neden olur. Gripli kişilerde vücut sıcaklığı 37,8 ° C ( düşük dereceli ateş) ile 40 ° C(yüksek ateş) arasında değişir. Küçük çocukların ateşi büyüklere göre biraz daha yükseğe çıkabilir. Çocuğun grip olduğundan şüphe duyuluyorsa bir doktora götürülmesi gerekir. Grip belirtileri arasında vücudun yüksek sıcaklığına rağmen titreme, terleme veya üşüme de vardır. Ateş genellikle 3-4 gün sürer.
Öksürük: Gripte kuru ve kalıcı öksürüğe sık rastlanır. Öksürük oldukça rahatsızlık ve acı verebilir. Ayrıca göğüs rahatsızlıkları, nefes darlığı yaşanabilir. Öksürük 2 hafta kadar devam edebilir.
Kas ağrıları: Gripte görülen kas ağrıları sıklıkla boyun, sırt, kollar ve bacaklarda görülür. Ağrılar temel görevlerini yerine getirmeye çalışırken kişinin hareket etmesini zorlaştırabilecek düzeyde olabilir.
Baş ağrısı: Gribe yakalanma durumunda görülen ilk belirtilerden biri şiddetli baş ağrısıdır. Baş ağrısına ses ve ışık hassasiyeti de eşlik edebilir.
Yorgunluk: Yorgunluk gribin çok belirgin bir semptomu değildir. Yorgunluk ve kendini çok iyi hissetmeme durumu başka hastalıklara da işaret ediyor olabilir. Halsizlik, yorgunluk duyguları hızla gelişebilir ve başa çıkılmakta zorlanılabilir.

Gribin Erken Belirtileri

Gripte belirtiler hızla ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı ve başka hastalıklarda ise belirtilerin Grip Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeygörülmeye başlanması 1–2 günü bulabilir. Gribin başka bir erken belirtisi ağrının vücutta geniş bir alanda (hemen her tarafta) hissedilmesidir. Gribe yakalananlar bir kamyon çarpmış gibi hissedebilir, yataktan kalkışları oldukça yavaş ve zor olabilir. Bu, erken belirtilerden biridir. Bunun ardından gribin başka belirtileri kendini göstermeye başlar ve bunlar virüsün kişide olduğunu gösterir.

Yetişkinlerde Görülen Grip Belirtileri

Yetişkinlerde ciddi bir enfeksiyon olmadıkça, ateş nadiren yükselir. Yetişkinlerde görülen ani ateş yükselmesi gribin erken bir belirtisidir. Grip virüsü 37,8 ° C’den fazla olabilen ani bir sıcaklık yükselmesine neden olur. Soğuk algınlığı da dahil, diğer virüs enfeksiyonları ateşin düşük de olsa yükselmesine neden olur. Çocuklarda da benzer belirtiler gözlenebilir. Gribe yakalanan herkes aynı belirtileri göstermez. Hasta olan bazı kişiler griple ilgili belirtilerin birden fazlasını yaşayabilir.

Gribin Devam Etme Süresi

Çoğu kişi grip olduğunda bir hafta içinde iyileşse de sağlıklı olduğu zamanlardaki gibi hissedilmesi için birkaç gün daha gerekebilir. Grip belirtileri geçse de yorgunluk sürebilir. En azından 1 gün boyunca ateşsiz kalıncaya kadar ( ateş düşürücüler kullanılmadan) okula ya da işe gitmeyip evde olmak ve yatarak dinlenmek önemlidir. Grip olan bir kişi belirtilerin fark edilmesinin 1 gün öncesinde ve hastalığın 5–7 günü içinde virüsü başka kişilere bulaştırabilir.

Grip Belirtileri İçin Çeşitli Çareler

Grip belirtilerini giderebilmek için çeşitli çareler mevcuttur ve çoğu oldukça rahatlatır. Grip olanlar aşağıdaki tedavileri aklında bulundurmalıdır:
Analjezikler (Ağrı kesiciler): İbuprofen ve asetaminofen gibi bazı analjezikler ( baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş gibi grip belirtilerini hafifletmek amacıyla sıklıkla önerilir.
Dekonjestanlar: Burun tıkanıklığını gideren, sinüslerdeki ve kulaklardaki baskıyı da hafifletirler.
Ekspektoranlar: Başı dolu ya da tıkalı gibi hiddettiren, öksürüğe sebep olan, sinüslerden gelen kalın salgıları gevşetirler.
Öksürük kesici: Yaygın grip belirtisi olan öksürük bazı öksürük kesici ilaçlarla hafifletilebilir. İlaç almayı istemeyenlerin kullanabileceği, aynı zamanda boğaz ağrısını da gideren, bal ve limon içeren bazı pastiller de mevcuttur.
İlaçların karıştırılmamasına dikkat edilmelidir. Gereksiz ve fazla ilaç kullanmak istenmeyen bazı yan etkilerin görülmesine sebep olabilir. Hangi baskın belirtiler varsa sadece onları hafifleten ilaçlar alınmalıdır. İyileşmek ve belirtilerin gerilemesini sağlamak için dinlenmek de gerekir. Virüslere karşı mücadele halinde olan vücuda süre verilmelidir. Ateşli haldeyken işe ya da okula gidilmemeli, evde kalınmalı ve iyileşme süresi beklenmelidir, sıvı alımı aksatılmamalıdır. Su, çorba meyve suları ve enerji içecekleri vücudun sulu kalmasına yardım eder. Çay, çorba gibi boğaz ağrısını hafifletebilen sıvılar ılık alınmalıdır

Grip Hastalığının İlacı Var mıdır?

Gribi antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu ilaçların eczanelerden reçetesiz alınmaması gerekir. Antiviral ilaçlar ile grip belirtileri hafifletilebilir ve süresi kısaltılabilir. Yan etkileri de olabilen bu çeşit ilaçlar reçete edilmeli, bunun için de bir doktor veya sağlık hizmetleri sağlayıcısı ziyaret edilmelidir. Özellikle yüksek risk grubundaki kişilerde ( hamileler, 65 yaş üstü kişiler, 5 yaş altı çocuklar, yeni doğum yapmış olan kadınlar, bağışıklığı zayıflatan bazı kronik hastalıkları olan Grip Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeykişiler) zatürre gibi bazı komplikasyonlar gelişebileceğinden antiviral ilaçların kullanılmalıdır.
Bu ilaçlarla en iyi sonuç belirtileri takip eden ilk 48 saat içerisinde alınmaktadır. Bu süreden sonra alınsa bile hala faydası görülebilir. Bu, özellikle yüksek risk altında ve hasta olan kişiler için geçerlidir.

Gribi İyileştirmek İçin Tedavi Seçenekleri

Grip vakaları genellikle reçeteli bir ilaç kullanmadan evde tedavi edilebilecek kadar hafif geçer. Belirtiler ilk görüldüğünde evde kalmak ve başka kişilerle temastan kaçınmak önemlidir. Ayrıca şunlar da yapılmalıdır:
*Su, çorba ve az şekerli aromalı içecekler bolca tüketilmelidir.
*Reçetesiz ilaçlar ile ateş ve baş ağrısı gibi semptomlar tedavi edilebilir.
*Virüsün herhangi bir yüzeye veya evdeki kişilere yayılmaması için eller sık yıkanmalıdır.
*Öksürük ve hapşırık sırasında bir kâğıt mendil kullanılmalı, ağız örtülmeli ve kullanılan mendil hemen atılmalıdır.
Belirtilerin kötüleşmesi durumunda doktora gidilmelidir. Muayene sonucunda antiviral bir ilaç verilebilir. Bu ilaçlara mümkün olduğunca erken başlanması etkinliğini artırır.

Gribi İyileştiren Doğal İlaçlar

Tedavi edilmese de grip tipik olarak 7 gün içinde kaybolmaktadır. Bu arada belirtileri hafifletebilen tedavi seçenekleri vardır. Antiviral ilaçlar dışında bazı reçetesiz ilaç tedavileri de enfeksiyon belirtilerini hafifletmektedir. Aşağıda belirtilen doğal grip ilaçlarından da faydalanılabilir.
Çorba: Bir kase sıcacık tavuk suyu çorbası, iyi bir grip ilacı olarak görülür. Sıcak sıvılar boğaz ağrısını hafifletebilir, elektrolitler ve sıvı alımı sağlayabilir.
Bal: Bal, soğuk algınlığı ve öksürükle ilgili ilaçlarının çoğunda bulunan etkili bir doğal gıdadır. Öksürüğü kesmek için çaya biraz eklenebilir veya doğrudan 1 çay kaşığı kadar ağızdan alınabilir.
Zencefil: Çaya veya bir fincan ılık su içine dilimlenmiş ya da toz zencefil eklenip yudumlanabilir. Zencefil öksürüğü ve boğaz ağrısını azaltıp iyileştirebilme özelliğine sahiptir. Zencefil ile mide bulantısında da azalma olabilir.
Probiyotikler: Vücut enfeksiyonla savaş halinde iken bağırsaklardaki iyi bakteriler arttırılmalıdır. Bağırsak mikrobiyomunun sağlıklı olması bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Böylece, yeni enfeksiyonlar önlenebilir, iyileşme teşvik edilebilir. Gripli iken kişiler iyileşme sırasında dinlenmeyi ihmal etmemelidir. Bağışıklık sisteminin savunma görevini yerine getirebilmesi için dinlenmek ve her zamankinden daha çok uyumak gerekir.

Reçetesiz Satılabilen Grip İlaçları

Reçetesiz grip ilaçları belirtileri hafifletebilse de tedavi etmeyecektir. Grip olan biri belirtilerin rahatlaması istiyorsa dekonjestanlar, öksürük kesiciler, ekspektoranlar ve antihistaminikler gibi ilaçlar kullanmayı düşünebilir:
Reçetesiz ilaçlar genellikle bir tek hapın içinde yukarıda adları geçen ilaçların birkaç tanesinin Grip Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeyekten maddesini içerir. Bu ilaç kombinasyonlarından biri kullanılıyorsa, daha farklı ilaçlar ile birlikte kullanımları fazla alınmalarına sebep olacağından sakıncalıdır.

İnfluenza Virüsü Gribin Sebebidir

Grip influenza virüsleri ile insanlara bulaşır. Öncelikle, virüs yakındaki gripli kişilerden öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında alınabilir. Virüsler cansız eşyalar üzerinde de 2–8 saat kadar yaşayabilir. Virüs bulaşmış olan bir kişi kapı kollarına, bilgisayar klavyesine dokunursa buralardan başka kişilere de geçebilir. Virüs ele bulaştıktan sonra ağıza, gözlere veya buruna dokunulursa vücuda girebilir.
Gribine karşı aşı olunabilir. Her sene olunması gereken grip aşıları vücudu virüse maruz kalmaya hazırlar ancak virüsler değişime uğrayabilir. Bu nedenle aşı her yıl tekrarlanmalıdır. Grip aşısı, içerisindeki belirli virüs türlerine karşı antikorlar üretmesi için savunma sistemini aktive eder. Bu virüslerin diğer suşlarıyla temas edilirse, grip aşısı olduktan sonra da gribe yakalanmak mümkündür. O zaman belirtilerin şiddeti aşı yaptırılmayan zamana göre az olur çünkü farklı suşlar ortak bazı elementlere sahiptir.

Grip Aşısı

Grip, dünyanın birçok yerinde her sene birçok kişinin hastalanmasına sebep olan oldukça ciddi hatta ölümcül olabilen bir sağlık sorunudur. Güvenli bir bağışıklık sistemine sahip, genç, sağlıklı insanlar da grip olabilir ve bunu arkadaşlarına, ailesine yayabilir. Gripten kaynaklanan ölümler sıklıkla 65 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Yine de çocuklarda ve gençlerde de görülebilir.
Aşı, gripten korunmak ve yayılmasını önlemek en etkili yoldur. Aşılanan insan sayısı artarsa gribin yayılımı azalır. Aşılama, hasta olunan sürenin kısaltılmasına yardımcı olur ve belirtileri azaltır.

Grip Aşıları Nasıl Çalışır?

Aşı, grip enfeksiyonlarını önlemenin etkili ve kolay bir yoludur. Birçok grip virüsü suşu vardır. Her yıl hangi virüs türlerinin yaygın olacağı konusunda araştırmalar yapılır. Belirlenen suşlar o yılın aşılarının üretiminde kullanılır. Aşılandıktan sonra, vücutta aşıda bulunan virüslere karşı çeşitli antikorlar üretilmeye başlanır. Bu antikorlar kişileri virüslere karşı korur. Vücuda tanıtılmış olan grip virüsleri ile sonradan temas edilirse enfeksiyondan korunulur. Ancak, virüslerin farklı türleri ile temas edilirse hasta olunabilir. Bu durumda belirtilerin şiddeti az olur.

Kimlere Grip Aşısı Yapılmalı?

Doktorlar 6 aylıktan daha büyük herkesin grip aşısını yaptırmasını önerir. Aşılanma, 2 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler, hamile olan ya da yeni doğurmuş olan kadınlar ile bağışıklık sistemini zayıflatabilen kronik hastalıkları olan yüksek riskli kişiler açısından önemlidir. Grip aşısının Ekim ayı sonlarına kadar yaptırılması önerilmektedir. Böylece, vücut grip mevsiminden önce gribe karşı antikorlar geliştirebilmek için zaman kazanır. Aşılanmadan sonra antikorların gelişmesi 2 haftayı bulabilir.

Grip Aşılarının Yan Etkileri

Birçok kişinin her yıl, hasta olmaktan korkması nedeniyle grip aşısından kaçındığı rapor edilmektedir. Grip aşısı gribe neden olamaz çünkü grip aşılarında ölü virüsler bulunur.
Bu virüs suşları gribe neden olabilecek denli güçlü olmamakla birlikte aşılanma nedeniyle birtakım yan etkilerin yaşanması mümkün olabilir. Etkiler çoğunlukla hafiftir ve kısa (1-2 gün) sürer.
Grip aşısı olanlarda en fazla görülen etkiler şunlardır:
*Enjeksiyon bölgesinin etrafında ağrı
*Enjeksiyondan sonra hafif ateş
*Hafif sertlik ve ağrı
Birçok kişi hiçbir yan etki yaşamamaktadır. Nadiren bazı kişiler aşılanmaya karşı alerjik ciddi reaksiyonlar gösterebilir. Önceden herhangi bir aşı ya da ilaca karşı alerjik reaksiyonlar geçiren kişiler grip aşısı yaptırmadan önce doktoruyla konuşulmalıdır.

Çocuklar Grip Aşısı Olmalı mı?

Yüzlerce hatta binlerce çocuk her sene grip virüsü nedeniyle hastalanmaktadır. Bazı çocuklarda hastalık ağır olup hastaneye yatmayı gerektirir; hatta bazı durumlar ölümle sonuçlanır.
Grip hastası olan küçük çocuklardaki riskler yetişkinlerde görülenlerden daha fazladır. Beş yaş altı çocukların grip nedeniyle tıbbi tedavi görmesi daha muhtemeldir. Ciddi komplikasyonların Grip Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeyçoğuna sıklıkla 2 yaş altındaki çocuklarda rastlanır. Çocukta diyabet, astım gibi sağlık sorunlarının bulunması gribi daha da ciddi hale getirir. Çocuk grip olmuşsa ya da belirtiler gösteriyorsa vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir. Gripten korunması için çocuklara grip aşısı yaptırılmalı ve çocuklar enfeksiyona karşı her yıl aşılanmalıdır. Altı aydan daha küçük olan çocuklara grip aşısı yapılmaz.
Çocuğa aşı yaptırılmadan önce mutlaka çocuğun doktoruna danışılmalıdır. Altı ayla sekiz yaş arası bazı çocukların grip virüsüne karşı korunabilmesi için 2 doza ihtiyaç duyulabilir. Çocuk grip aşısını ilk kez alıyorsa, ihtiyacı muhtemelen 2 doz olacaktır. Çocuk önceden sadece tek doz aldı ise, diğer aşılanma döneminde 2 doza ihtiyaç duyulabilir. Buna çocuğun doktoru karar verecektir. 6 aydan daha küçük bebeklerin korunması için yakın çevrelerindeki aile üyeleri, bakıcılar gibi kişiler aşılanmalıdır.

Kaynakça:
https://www.healthline.com

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku