Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

0 411

Gün geçtikçe ülkemizde araba sayısı kademe kademe artış göstermektedir. Artık taşıt sahibi olmayan çok az kişi kaldı diyebiliriz. Bu durumda araba satıcıları birçok hile yaparak, hasarlı, sorunlu araçları tertemiz gösterip piyasasından aşağıya satarak insanları dolandırmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Gibi soruların cevabını bulabileceğiniz bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Öncelikle alacağınız arabanın piyasa fiyatına bakın. Örnek veriyorum 35.000 TL’ye satılan bir arabanın piyasası 40.000’se o arabada elbette bir şey vardır. Çünkü kendinizi satıcı yerine koyun, 40.000 TL edecek bir arabanız var, bunu 35.000 TL’ye neden satarsınız? Hemen elinizden çıkarmak için. Hemen elinizden çıkarma sebebiniz ne olabilir? Bir sıkıntısı sorunu vardır sizde patlamasın diye satarsınız. O yüzden piyasasından düşük araçlara dikkat edin. Bazıları acil ihtiyaçtan satıyor, buda çok nadir karşılaşılan bir durum diyebiliriz.

İlk olarak arabanın dış görünüşü ne kadar önem taşıyorsa, içi de o kadar önem taşımaktadır. Bunu unutmayın. İçinden kastımız motor aksamı. Ekspertiz tam anlamıyla motor aksamının sıkıntılarını ortaya dökememektedir. Bundan dolayı aracın motorunu iyi bir bilindik motor ustasına gösterirseniz, sizin için daha faydalı olacaktır.

Ekspertiz genel olarak aracın motor performansına, kaporta durumuna, değişen parça olup olmadığına, yağ kaçaklarına ve motor altının genel durumuna, rot, balans ayarlarına bakar. Ekspertiz ve motor ustasına toplamda vereceğiniz para 400 TL’yi geçmez. Ama vereceğiniz 400 TL sayesinde çok büyük zararlara girmekten kurtulabilirsiniz. Bu yüzden küçük harcamalardan kaçınmayın.

Kendiniz aracın sağına soluna bakın. Yine hoşunuza gitmeyen aklınıza takılan her yeri satıcıya sorun. En önemlisi ise plakadan hasar kaydı ve değişen parça sorgulayın. Eğer araçta yüklü bir hasar kaydı varsa, bu durumda aracı aldığınızda geri satışınız zor olacaktır. Bu sebepten dolayı hasar kaydına orantılı bir şekilde pazarlık atmalısınız.

Nasıl Araba Alırım?

Birikmiş paranız yok ve araba ihtiyacınız varsa bu durumda taşıt kredisi ve senet yöntemine başvurabilirsiniz. Kredi yöntemi hepinizin bildiği üzere 8 – 10 yaşını geçmeyen araçlara çıkan bankalar tarafından verilen kredidir. Eğer kredi notunuz kredi çekmek için yeterli düzeydeyse ve yine gelir durumunuzda kredi taksitini ödediğiniz de sizi geçindirmek için yeterliyse kredi çekmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Fakat kredi notunuz ya da gelir durumunuz bu durumda size engel oluyorsa. Çıkar tek bir yol kalıyor senetle araba yöntemi. Senetle araba satın alarak, yine banka kredisi gibi aylık taksitlerle ödeme yapabilirsiniz. Her ay için özel bir senet yazılacak olup, ödediğiniz her senedi satıcıdan alıp imha etmeniz gerekmektedir.

Eğer kredi çekemiyorsanız, son çare olarak senetle araba alarak, taşıt ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku