Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Asma Biti Nedir, Zararları Nelerdir?

0 2.031

6608_asma_bitiAsma biti adı verilmiş canlı, yaprak bitleri grubundan 1 mm boyutuna sahip üzüm asmalarına zarar veren, asma yapraklarının öz suyuyla beslenen, asma yapraklarının güçsüzleşmesini, formunu kaybetmesine sebep olan bir canlı türüdür. Üzüm bağlarının en tehlikeli düşmanı olarak bilinirler. Aslında asma bitinin 30 farklı türü olmasına rağmen en bilinen türleri Üzüm bağları, asmalara zarar veren türü ”phylloxera vastatrix” dir. Bu tür XIX. yüzyılın sonlarına Avrupa’ya geçiş yapmıştır,, bir süre sonradan Avrupa’dan farklı bölgelere geçiş yapmıştır.

Asma bitlerini üreme şekilleri eşeyli ve eşeysiz olmak üzere ikiye ayrılır. Eşeyli üremede, erkek ve dişi asma bitinden oluşan döllenmiş yumurta Sonbahar tarihlerinde oluşur. Döllenmiş bu yumurtalardan kış mevsimi sonunda asma bitlerinin gelişmiş varyasyonu olan kendi kendilerine üreyen kanatsız dişi asma bitleri çıkar. Bu kendi kendine üreyen kanatsız dişi asma bitleri asma kök kısmına inerler yaz boyunca sayısızca kez çoğalırlar. Yine Sonbahar olduğunda bu dişilerde erkek asma bitleri ile çiftleşirler ve yeni asma bitleri yumurtaları oluşur. Yeni yumurtalarda aynı şekilde kış mevsimi sonunda çıkar. Bu şekilde bir üreme kısır döngüsü söz konusudur, eğer ki bu sürece dışarıdan müdahale edilmezse yani asmalar için koruyucu önlemler alınmazsa Asma bitleri çok kısa süre içinde tüm asmaları kırıp geçebilir.

Asma bitleri dünyanın her yerinde yaşayabilen, bulunduğu bölgeye uyum sağlayabilen canlı türüdür. Asma bitleri asma yapraklarına dadandıkları zaman asma bitkisinde Filoksera(Asma biti) adlı bir bitki hastalığı oluştururlar. Filoksera hastalığının belirtileri asma yapraklarında ve köklerinde ur şekillerinde belli olur.

6608_asma_biti_nedir,_zararlari_nelerdirAsma bitlerinin asıl çiftleşme dönemlerinde yani Sonbahar tarihlerinde aşağıdaki yöntemleri uygularsanız işlemi asma bitlerinin böceklerin büyük çoğunluğundan kurtulmuş olursunuz;

– Asma bitlerinin zararlarında korunmak isteyen bir çiftçi iseniz uygulayabileceğiniz en etkili yöntem yerli asmalarınızı, Amerikan böcek zararlarına karşı dayanıklı özelliğe sahip asmalar aşılamaktır. Bu böcek zararlarına karşı dayanıklı asmalarla aşılama işlemi yaptığınız zaman sorunu kısa yoldan çözmüş olursunuz. Kimyasal yöntemler uygularsanız yani bitkiye ilaç enjekte ederseniz sadece asma bitleri değil, asmalarınızda zarar görebilir.

– Asma bitkisinin bulunduğu toprağa 200-250 kg miktarında karbon bisülfit karıştırırsanız bitkide ki kök filoksera hastalığı ortadan kaldırır. Asma bitlerinin kök kısmına inmemelerini sağlar ve üremelerini de azaltır.

– Asma bitlerini ve filoksera hastalığını ortadan kaldırmanın en doğal yöntemi ise bol ve sık sulamadır. Asmalar bolca sulamasınız, hatta bir süre kök kısımları su altında bırakmalısınız. Bu yöntem sayesinde kök asma bitleri boğulur ve ölür. Bu yöntemin başarılı olması için sık sulamasınız.

– Asma bitleri sorunlarıyla hiç karşılaşmak istemiyorsanız kumlu topraklara asma ekmelisiniz. Bu uygulama Asma bitlerini büyük ölçüde engellemiştir. %7o oranın kum barındıran bir toprağa asma ekerseniz, asmalarınız filoksera sorununu yaşamaz çünkü kumlu toprak suyu sızdırır, bu sayede kök kısmına dadanan asma bitleri ölür.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku