Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sağlıklı Sıcak İçecek Önerileri

0 338

Sıcak bir içeceğin yudumlanması kışın soğuk günlerinde ve gecelerinde ısınmayı sağlayabilir. Şeker ve yağla dolu içeceklerden uzak durulduğu sürece, sıcak bir içeceğin tadını çıkarmak rahatlamanın harika bir yolu olabilir. Vücudu ve ruhun sağlıklı şeylerle beslemek için şaşırtıcı derecede hoş bir tada sahip çok sayıda lezzetli, yapımı kolay sıcak içecek vardır. Kalp sağlığı için aşağıdaki sekiz sağlıklı seçenek önerilebilir.

Taze Zencefil ÇayıSağlıklı Sıcak İçecek Önerileri

Sıcak, baharatlı zencefil çayı, mide ağrısı ve mide bulantısı için uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Bu nedenle özellikle kış aylarında, soğuk günlerde güne ılık bir fincan zencefil çayıyla başlamak harika bir fikirdir. Zencefil, bağışıklık sistemini uyaran bileşikler de içerir. Sıcak zencefil çayı hazırlamak için zencefil taze olarak kullanılmalıdır. Taze yapmak için küçük bir parça soyulmuş zencefil kökü rendelenmeli veya dilimlenmelidir. Üzerine kaynamış su dökülüp yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakılmalıdır. Alternatif olarak, çoğu süpermarkette zencefil çayı poşetleri satın alınabilir.

Meyve Çayı

Meyveli aromaları sevenler için lezzetli meyve çayları iyi bir düşük kalorili seçenektir. Düzinelerce farklı poşet çaylar ve çay karışımları mevcuttur. Etiketlere bakılmalı ve şeker içermeyen bir çay seçilmelidir. Kan basıncını artırabilecek meyan kökü içeren çaylardan kaçınılmalıdır.

Taze Nane ÇayıSağlıklı Sıcak İçecek Önerileri

Nane çayı düşük kalorilidir, harika bir damak temizleyicidir ve geleneksel olarak sindirime yardımcı olmak için kullanılır. Bir avuç nane yaprağı yıkanıp parçalara ayrılmalı, küçük bir çaydanlığa eklenmeli ve üzerine kaynar su doldurulmalıdır. Şeker yüklü olabileceği için restoranlarda Fas nane çayından kaçınılmalıdır.

Sıcak Çikolata

Cadde üzerindeki bir kafedeki küçük bir sıcak çikolata yaklaşık beş çay kaşığı (20 g) şeker içerebilir. Bu ekstra kaloriler kilo alımına neden olarak kalp hastalığı riskini artırabilir. Tam yağlı sütle yapılırsa ve üzerine krem şanti konulursa kalori ve doymuş yağların miktarı yükselir, bu da kolesterol seviyesini etkileyebilir. Kalp sağlığına uygun bir versiyon için, şekersiz kakao tozu gerekirse sıcak az yağlı süt ve düşük kalorili bir tatlandırıcı ile karıştırılabilir.

Kahve

Kahve sevenler için sadece bir kış içeceği değildir. Kahvenin karaciğer kanseri, tip 2 diyabet ve Parkinson hastalığı riskini azaltabildiği bilinmektedir. Aşırıya kaçılmadığı sürece kahve iyidir ancak tam yağlı sütle yapılan büyük boy bir latte yaklaşık 300 kalori içerebilir. Sütlü kahve sevenler daha küçük bir boyu seçebilir, kalori ve doymuş yağı azaltmak için az yağlı süt içeren bir versiyon seçebilir. Genellikle şekerli şurup içeren vanilya veya zencefilli latte gibi aromalı içeceklerden kaçınılmalıdır. Biraz daha lezzet isteyenler ekstra kalori olmadan tatlılık için kapuçinonun üzerine biraz tarçın serpebilir.

Sıcak Limonlu SuSağlıklı Sıcak İçecek Önerileri

Sıcak limon suyunun hoş bir tadı vardır ve vücut için harikadır. Sıcak su ve limonun karaciğeri ve böbrekleri toksinlerden temizlediği söylenir. Hazırlamak için 1 ila 1,5 su bardağı kaynar su içine 1/2 taze sıkılmış limon suyu ilave edilir. Daha fazla sağlıklı bir içecek oluşturmak için 1/4 çay kaşığı zerdeçal, bir tutam kırmızı acı toz biber de kullanılabilir. Ayrıca bir tutam iri deniz tuzu eklenmeli, malzemeler iyice karıştırılmalı ve yudumlanmalıdır. Bir dilim limon da hoş bir görüntü kazandırabilir. Sıcak su ve limon, limonata gibi şeker yüklü içeceklere iyi bir alternatiftir fakat limon suyundaki asitler dişlere zarar verebileceği için yemekle birlikte içilmelidir.

Yeşil Çay

Yeşil çay siyah çay ile aynı bitkiden yapılır. Sağlığa faydaları genellikle abartılır ve kafein içerir. Yeşil çay, şeker ve yağ oranı yüksek içeceklere göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Bu arada, toz haline getirilmiş yeşil çay ve sütten yapılan Matcha latte, genellikle gizli şeker içerir. Saf matcha tozu ile çırpılmış sıcak az yağlı sütle isteyenler evde kendi lattesini yapabilir. Gerekirse düşük kalorili tatlandırıcı eklenebilir.

Ada Çayı

Adaçayı çayı, Salvia officinalis adlı bitkinin yapraklarıyla yapılır. Ada çayı bitkisi nane bitkisiyle aynı ailedendir. Ada çayı bitkisinin yapraklarında ellagik asit (ahududu, çilek ve cevizde de bulunur), rosmarinik asit ( fesleğen ve biberiyede de bulunur) gibi bazı antioksidan özellikte bileşikler bulunur. Adaçayı Çayının yaşa bağlı bilişsel gerileme, aşırı terleme (hiperhidroz), mide ekşimesi, sıcak basması, uykusuzluk, boğaz ağrısı gibi çeşitli sağlık sorunlarına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Adaçayı çayı ile gargara yıllar boyunca boğaz ağrısı ve öksürük için kullanılmıştır. Adaçayı çayı hazırlamak için, bir bardağa ada çayının taze yapraklarından iki çorba kaşığı (veya bir çorba kaşığı kurutulmuş yaprak) eklenebilir. Kupayı neredeyse kaynar suyla doldurulmalıdır. İstenirse bir çorba kaşığı kurutulmuş kekik ve yarın çay kaşığı taze limon kabuğu rendesi de eklenebilir. Kapağı kapatılmalı ve birkaç dakika bekletilmelidir. Tercih edilen bir tatlandırıcı ve limon suyu eklemeden önce yaprakları çıkarmak için süzülmelidir. Bu içecek sıcak veya soğuk içilebilir. Bitki uzmanları, beyin fonksiyonunu iyileştirmek için adaçayı önerir, kekik ise antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Dandelion (Karahindiba Kökü) Latte

Karahindiba kökleri kahve ve çikolata benzeri bir tada sahiptir. Kafein içermeyen bu içecek çok miktarda antioksidana sahiptir. Karahindiba kökü karaciğer sağlığı için özellikle iyidir, vücudun besin maddelerini ve mineralleri tüketmeden toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur. Karahindiba kökü latte yapmak için, bir tencerede 250 mL yulaf, fındık veya badem sütü ısıtılır. Köpüklü olana kadar çırpılır. 1 çorba kaşığı karahindiba kökü kahvesi veya toz Karahindiba kökü, yarım çay kaşığı toz tarçın ve isteğe bağlı olarak Hindistan cevizi rendesi eklenir. Bir damla akçaağaç şurubu, bal veya Hindistancevizi şekeri ile tatlandırılabilir ve sıcak içilir.

Chai ÇayıSağlıklı Sıcak İçecek Önerileri

Chai, siyah çayın aromatik, doğal Hint baharatları karışımı (tarçın, vanilya, karabiber, zencefil, kakule, karanfil gibi) ile demlenmesi ile içime hazırlanan bir çaydır. Yaygın olarak paketlenmiş dökme çay veya poşet çay şeklinde bulunur. Chai, kış için mükemmel bir düşük kalorili seçenektir ancak kahve dükkânlarındaki chai latte’lere ya da chai çayı çeşitlerine dikkat edilmelidir. Buralardaki bazı versiyonlar yaklaşık 30 g şeker ve tam yağlı süt içerir. Sağlıklı bir versiyon yapmak için bir poşet çay üzerine kaynar su ve doymuş yağı düşük tutmak için ılık az yağlı süt eklenebilir. Chai çayındaki baharatların sağlık açısından birçok faydası vardır ve kahveden daha az kafein içerir. Kaloriyi veya kafeini azaltmak isteyenler bu çayı tercih edebilir. Chai çayı harika kokuları ile hisleri de harekete geçirir ve güne iyi bir başlangıç yapmayı sağlayabilir.

Çay Kapuçino (Tea- Chino)

Köpüklü süt sadece espresso için değildir. Bitki çayı ile de kapuçino hazırlanabilir. Bir miktar süt fazladan protein ve kalsiyum verirken, bitki çayı, kullanılan türe bağlı olarak çeşitli sağlık yararlarına sahip olabilir. Çay kapuçino için 1 litre su kaynatılır, su kaynadığında ocağın altı kapatılır, iki adet bitkisel çay poşeti eklenir ve yaklaşık 5 veya 10 dakika bekletilir. Çay demlenirken bir bardak süt, bir köpürtücü, espresso makinesi ya da bir daldırma blender ile 100 derece sıcaklıkta iken iyice köpürtülür. Demleme tamamlanınca sıcak çay (biraz limon suyu eklenebilir) fincana ya da bardağa dökülür. Tatlandırılacaksa az miktarda bal ya da favori bir tatlandırıcı eklenebilir. Üstüne yavaşça köpürtülmüş süt ilave edilir ve servis yapılır. Süt ve çay oranı 1: 1 olmalıdır. Köpüğün üstüne tarçın serpilebilir.

Vanilyalı veya Anasonlu Çay

Bir fincan sıcak süt, anason tohumu veya vanilya tohumu ile demlendiğinde lezzet artışı kazanır. Tatlandırmak için bir kaşık şeker veya bal eklenebilir ve sıcak, kafeinsiz bir içeceğe sahip olunabilir.

Rus ÇayıSağlıklı Sıcak İçecek Önerileri

Rus çayında dört ayrı meyvenin suyu (ananas, portakal, elma ve limon suyu), karanfil, tarçın ve siyah çay bulunur. İsteğe göre doğal tatlandırıcılar eklenebilir. Hazırlanırken ev harika kokar. Bu harika sıcak içecek C vitamini ve antiokdisan içerir. Grip ve soğuk algınlığı mevsiminde hazırlanıp sıcak içilmesi boğaz ağrılarına iyi gelir. Bu içecek için toz haline getirilmiş tarifler de vardır ancak doğal meyve suları ile yapmak sağlık için daha iyidir.
Farklı damak zevklerine hitap edebilen yukarıdaki sıcak içecekler ile kış boyunca sıcak ve sağlıklı kalınabilir.

Kaynakça:
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/8-healthy-hot-drinks
https://www.simplemost.com/10-healthy-hot-drinks-keep-warm-winter/
https://www.foodnetwork.com/healthyeats/recipes/2016/01/7-healthy-warm-winter-drinks

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku