Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aspir Yağı Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

0 672

Aspir yağı, mutfakta kullanılabilen ve aynı zamanda kalp sağlığına iyi geldiği bilinen bir yağdır. Bu yağ çeşidi tekli doymamış ve çoklu doymamış olarak iki şekilde piyasada bulunabilmektedir ve her iki türde farklı faydalar sağlamaktadır. Bu yazıda aspir yağının ne olduğu ve faydaları üzerine bilgiler bulunmaktadır.

Aspir Yağı Nedir?

Aspir Yağı Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?Aspir tohumu yağı, ayçiçeği ile ilgili devedikeni benzeri bir bitkiden elde edilir. Parlak turuncu çiçekleri, binlerce yıldır boya ve safran ikamesi olarak kullanılmaktadır ve aspir taneleri, tüm yemeklik yağlar arasında en yüksek çoklu doymamış yağ konsantrasyonuna (yüzde 75 ila 82) sahip bir yağ haline getirilebilir. Aspir yağının yüksek çoklu doymamış yağ konsantrasyonu, beslenme uzmanlarının çoklu doymamış yağ asitlerinin önemini öne sürdüğü 1970’lerde son derece popüler hale gelmeye başlamıştır. Günümüzde bu konudaki bilim çalışmalar son derecede kafa karıştırıcıdır, bazıları çoklu doymamış yağların yüksek sıcaklıklarda oksitlenme (parçalanma) eğiliminin onları sağlıksız hale getirdiğini iddia etmektedir.

Aspir Yağının Mutfakta Kullanım Alanları

Yüksek çoklu doymamış yağ içeriği, aspir yağının soğutulduğunda bile sıvı kaldığı anlamına gelir ve bu da neredeyse tatsız bitkisel yağı salata sosları ve diğer soğuk müstahzarlar için iyi bir seçenek haline getirmektedir. Daha fazla tekli doymamış yağa ve daha yüksek bir duman noktasına sahip olan aspir yağının yüksek oleik versiyonları, derin kızartma gibi yüksek ısı uygulamaları için daha iyi kabul edilir.

Aspir Yağının Duman Noktası

Daha fazla tekli doymamış yağlar içermek üzere yetiştirilen aspir çeşitlerinden yapılan yüksek oleik aspir yağı, yaklaşık 440 ila 520 ° F arasında yüksek bir duman noktasına sahiptir ve yüksek ısıda pişirme uygulamaları için uygundur. Düzenli rafine aspir yağının duman noktası 320 ° F’dir ve orta ısı uygulamalarında kullanılabilir. Rafine edilmemiş aspir yağı en iyi 225 ° F’nin altındaki düşük ısı uygulamalarında kullanılır.

Aspir Yağı Besin Değeri

Aşağıdaki beslenme bilgileri USDA tarafından bir çorba kaşığı (14 g) aspir yağı için sağlanmaktadır.
• Kalori: 120
• Yağ: 14g
• Sodyum: 0mg
• Karbonhidratlar: 0g
• Elyaf: 0g
• Şekerler: 0g
• Protein: 0g

Aspir Yağında Bulunan Yağlar

Aspir yağında üç farklı yağ türü vardır. Bu yağda çok az miktarda doymuş yağ bulunmaktadır. Doymuş yağlar, kalp hastalığına katkıda bulunabilecekleri için daha az sağlıklı yağlar olarak kabul edilir. Amerikan Kalp Derneği biz çorba kaşığı başına Doymuş yağ az dört gram yağları tercih olduğunu göstermektedir. Aspir yağı, çorba kaşığı başına yalnızca bir gram doymuş yağ sağlar. Ayrıca bir çorba kaşığı aspir yağı tükettiğinde iki gram çoklu doymamış yağ elde edilir. Çoklu doymamış yağ asitlerinin, kardiyovasküler sistem üzerinde faydaları bulunmaktadır, bu sebeple sağlıklı yağlar olarak kabul edilmektedirler.
Aspir Yağı Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?Aspir yağındaki yağın çoğu tekli doymamış yağ, özellikle oleik asittir. Yağ üreten iki farklı aspir türü olduğuna dikkat etmek önemlidir. Biri oleik asit (tekli doymamış yağ) bakımından yüksek, diğeri ise linoleik asit (çoklu doymamış yağ) bakımından yüksektir. Yemek pişirmede kullanmak için marketten satın alma olasılığınız daha yüksek olan tekli doymamış yağ oranıdır. Tekli doymamış yağların, iyi kolesterol olarak da bilinen HDL kolesterolü artırdığına inanılır. Bu nedenle sağlık uzmanları, daha az sağlıklı yağları (doymuş yağlar ve trans yağlar gibi) tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlarla değiştirmeyi önermektedir. Beslenme ve Diyetetik Akademisi, kalori alımının yüzde 15 ila 20’sinin tekli doymamış yağ asitlerinden gelmesini önermektedir.
Aspir Yağı İçindeki Karbonhidrat: Aspir yağında karbonhidrat yoktur. Aspir yağının tahmini glisemik yükü sıfırdır.
Aspir Yağı daki Protein: Aspir yağında protein yoktur.
Aspir Yağındaki Mikrobesinler: Aspir yağı, diyete E vitamini katkıda bulunur. Bir çorba kaşığı aspir yağı tükettiğinde 4.6 mg vitamin veya önerilen günlük alım miktarının yüzde 23’ünü alınır. E vitamini veya alfa-tokoferol, hücre metabolizmasında önemli bir rol oynar ve yaşlanma karşıtı faydaları olduğuna inanılır. Bu önemli vitamin aynı zamanda yardım kanser, kardiyovasküler hastalığı, katarakt ve diyabet gibi bazı hastalıklara karşı korumak için olabilir.

Aspir Yağının Sağlık Açısından Yararları

Tekli doymamış aspir yağı, oleik asit bakımından yüksek olduğu için, tükettiğinde kalp sağlığı açısından faydalar elde edilir. Oleik asidin, kalp da bilinir) düşürdüğü düşünülmektedir. Kadınlarda yapılan ön çalışmalar, aspir yağının kilo vermeye ve glisemik kontrole yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, aspir yağının da tüm yağlar gibi hala yağlı olduğunu unutmamak önemlidir. Yağlar, karbonhidratlar ve protein için gram başına 4 kalori yerine, gram başına dokuz kalori sağlar. Bu nedenle aspir yağı sağlıklı bir yağ olarak kabul edilse de, sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve bunu sürdürmek için yine de ölçülü tüketilmesi gerekir.

Aspir Yağı Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aspir yağı kullanmayı düşüneler marketlerde çoğunlukla bu yağın çoğu tekli doymamış olanını bulabilirler. Bu tür bu yağ ile yemek pişirme düşünenler için daha yüksek duman noktasına sahip olması nedeni ile daha uygundur. Bununla birlikte, birçok aşçı, salata soslarında ve turşularda kullanmak için daha az yaygın olan çoklu doymamış aspir yağını tercih etmektedir.

Aspir Yağının Saklanma Koşulları

Yağların çoğu, doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Tekli doymamış aspir yağı (oleik aspir yağı) satın alırsa, raf ömrü daha az olan çoklu doymamış aspir yağından (linoleik aspir yağı) daha uzun süre dayanır.

Aspir Yağı İle Yemek Yapma ve Hazırlama İpuçları

Aspir Yağı Nedir, Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?Aspir yağı, kanola yağı veya zeytinyağı gibi diğer sağlıklı yağ türlerinden daha yüksek parlama noktasına sahiptir. Kaynama noktası veya duman noktası, bir yağın dumanları içmeye başladığı sıcaklıktır. Aspir yağının duman içme noktası nasıl işlendiğine bağlıdır ve 225 ° ile 500 ° F arasında değişiklik göstermektedir. Aspir yağı da nötr bir tada sahiptir, bu nedenle salata sosu ve tariflerinde kullanımı kolaydır çünkü yemeğin tadını değiştirmez. Amerikan Kalp Derneği, tıpkı mutfakta katı bir doymuş yağ kullanacağı gibi aspir yağı gibi sıvı bir bitkisel yağ kullanılmasını önerir. Salata soslarına ek olarak, yağı marinatlarda, soslarda ve soslarda ve ayrıca yiyecekleri ızgara, sote veya tavada kızartmak için de kullanabilir. Yiyeceklerin yapışmasını önlemek veya dökme demir tencere mevsiminde tavaları yağlamak için bile kullanabilir.

Aspir Yağı Alerjiler ve Etkileşimler

Tohum alerjisi olanlar, aspir yağı tüketirken dikkatli olmak gerekir. Bu yağ, aspir bitkisinin tohumlarından elde edilir. Spesifik aspir tohumu veya aspir yağı alerjileri hakkında çok az bilgi mevcut olsa da, Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi’ndeki uzmanlar, tohum alerjileriyle çapraz reaksiyonun mümkün olduğunu bildirmektedir. Gıda etiketlerini, yağın fındık, tohum veya diğer alerjenlerle aynı ortamda üretilip üretilmediğini gösterecekleri için kontrol edilmelidir.
Ek olarak, fındık alerjisi olan kişilerin bile tohumlara veya tohum ürünlerine maruz kaldıklarında semptomları olabileceğini belirtiyorlar. Tıbbi kuruluş, tedaviye gerek olup olmadığını belirlemek ve bir bakım planını tartışmak için alerji uzmanıyla görüşülmesi tavsiye edilir.

Kaynakça:
https://www.masterclass.com/articles/what-is-safflower-oil-culinary-uses-and-benefits-of-safflower-oil-plus-quick-safflower-oil-salad-dressing-recipe
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/safflower-oil
https://www.healthline.com/health/safflower-oil-healthy-cooking-oil

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku