Asteroit madenciliği uzayda bulunan ve özellikle de dünyaya yakın olan asteroitlerden maden çıkarılmasına verilen isimdir. Günümüzde asteroidler üzerinde hangi madenlerin ne miktarda bulunduğunu doğru şekilde tespit etmek için gerekli teknolojiler henüz tam olarak geliştirilemediği ve uzaya uzay aracı göndermek oldukça maliyetli olduğu için, asteroit madenciliği fikir aşamasındadır. Ancak yakın gelecekte, bu zorlukların aşılacağı ve özellikle dünyada kıt olarak bulunan maden ve mineraller için aktif olarak asteroit madenciliği yapılacağı öngörülmektedir.
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, günlük hayatta kullanılan ürünlerde maden ve mineral kullanımı ciddi şekilde artmıştır. Geri dönüşümün de yeterli seviyede olmaması sebebiyle, dünya üzerinde bulunan fosfor, çinko, kurşun, gümüş, bakır, altın gibi madenlerin rezervlerinin 50-60 yıl içerisinde tükeneceği öngörülmektedir. Bu sebeple asteroit madenciliği konusunda bazı şirketler ar-ge çalışmalarına başlamıştır.
Asteroit madenciliği konusunda ekonomik açıdan verimliliği sağlamak adına asteroit seçimi büyük önem taşımaktadır. Çıkarılacak madenlerin nakliye maliyetlerini azaltmak adına dünyaya yakın asteroitler ilk aşamada öne çıkmaktadır. Bu noktada değişik asteroit tipleri arasında S tipi ve M tipi asteroitler madencilik için öne çıkmaktadır. S tipi asteroitler nikel, altın, kobalt, platin gibi metaller içermektedir. 10 metre çapındaki bir S tipi asteroitte yaklaşık 650 ton metal madeni bulunmaktadır. M tipi asteroitler ise S tipi asteroitlere göre 10 kat daha fazla maden içermelerine rağmen uzayda daha nadir olarak bulunmaktadırlar. Nakliye maliyetlerini düşürmek için çıkarılan cevher şeklindeki madenlerin uzayda ön işleme tabi tutularak dünyaya daha az ve işlenmiş madenlerin taşınması da olası yöntemler arasında düşünülmektedir. Ayrıca üzerinde maden tespit edilen asteroitleri bir şekilde dünyanın yörüngesine getirerek maden çıkarma işlemini gerçekleştirme fikri de ciddi şekilde düşünülmektedir. Teknolojideki gelişmelere göre asteroit madenciliğinin nasıl gerçekleştirileceği netleşecektir.
Yapılan incelemeler sonucunda uzayda değerli madenler içerdiği tespit edilen dünyaya yakın 711 adet asteroitte toplam değeri 100 trilyon dolar olan maden cevheri bulunduğu tahmin edilmiştir. Konuya ilişkin Avrupa Birliği ve A.B.D.’de gerekli yasal düzenlenmelerin de yapılması ve özel sektörün asteroit madenciliği yapmasına izin verilmesi sonrasında, dünya genelinde başlıcaları Deep Space Endüstri, TransAstra, Kleos Uzay olmak üzere 10’dan fazla firma asteroit madenciliği üzerine çalışmalara başlamıştır. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre dünyanın ilk dolar trilyoneri asteroit madenciliği ile uğraşan birisi olacaktır. Yakın gelecekte kullandığımız değerli madenlerin birçoğunun uzaydan geliyor olacağı öngörülmektedir.
Kaynakça:
http://bgr.com/2018/04/23/asteroid-mining-trillionaire-goldman-sachs-report/
https://www.popularmechanics.com/space/a7942/how-to-mine-an-asteroid-11644811/
https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_mining
Yazar: Mehmet Umut Pişken