Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alpha Centauri Sistemi Nedir?

0 519

Alpha Centauri Sistemi Nedir?Alpha Cenaturi Sistemi, Güneş sistemine en yakın yıldız sistemi olma özelliğine sahip olan yıldız sistemidir. Alpha Centauri’nin güneş sistemine olan uzaklığı yaklaşık 4,37 ışık yılıdır. Sistem üç adet yıldızdan oluşmaktadır. Bunlardan ilki olan Alpha Centauri A yıldızı yaklaşık olarak güneşten 1,1 kat daha büyüktür ve parlaklığı da güneşin yaklaşık 1,5 katıdır. Sistemdeki bir diğer yıldız ise Alpha Centauri B adı verilmiş olan yıldızdır. Bu yıldızın büyüklüğü güneşin 0,9 katıdır ve parlaklığı da güneşin yarısı kadardır. Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B yıldızları, ortak merkeze sahip bir yörüngede birlikte dönmektedir. Bu iki yıldızın yörüngede dönme süreleri yaklaşık 80 yıldır. İki yıldızın bu yörüngede döndükleri esnada birbirlerine olan uzaklıkları değişmekle birlikte, uzaklık en fazla güneş ile Plüton gezegeni arasındaki mesafe kadar olmaktadır (yaklaşık 35,6 astronomik birim). Sistemde yer alan üçüncü ve son yıldız ise Proxima Centauri’dir.

Alpha Centauri Sistemi Nedir?Bu yıldızın güneşe olan uzaklığı 4,24 ışık yılı olduğu için, güneşe en yakın yıldız olma özelliğine sahiptir. Proxima Centauri diğer iki yıldızdan 1,94 trilyon kilometre uzaklıkta yer aldığı ve diğer iki yıldıza göre oldukça küçük olduğu için, bilim adamları tarafından bu yıldızın bir başka sisteme ait olabileceği, ancak yörüngesinin diğer iki yıldızın yakınından geçmesinden ötürü iki yıldızın çekim kuvvetine kapılıp Alpha Centauri sistemine sonradan dahil olduğu yönünde bir teori ortaya atmışlardır.
Alpha Centauri sisteminde yer alan üç yıldızın da yaklaşık ömrünün 4,85 milyar yıl olduğu düşünülmektedir. Güneşin ömrünün 4,6 milyar yıl olduğu düşünülünce, Alpha Centauri sisteminin güneş sisteminden biraz daha yaşlı olduğu söylenebilir. Her ne kadar Alpha Centauri sistemi güneş sistemine en yakın yıldız sistemi olsa da, günümüz teknoloji düşünüldüğünde Alpha Centauri’ye insan yapımı bir uzay aracı göndermek çok uzun yıllar gerektirmektedir. Alpha Centauri’nin dünyaya olan uzaklığı, güneş ile dünya arasındaki uzaklığın yaklaşık 270.000 katı kadardır. İnsanlığın uzaya gönderdiği en hızlı uzay aracı olan Voyager uzay aracı saniyede 17,5 km yol alabilmektedir. Eğer Voyager uzay aracı Alpha Centauri’ye gönderilmiş olsaydı, oraya ulaşması yaklaşık 73.000 yıl alacaktı. Dolayısıyla yeni teknolojik gelişmeler olmadığı sürece güneş sistemi dışına uzay yolculuğunun bir hayalden öteye geçemeyeceği açıktır.

Alpha Centauri Sistemi Nedir?Alpha Centauri sistemine insan yapımı bir uzay aracı ulaştırabilmek amacıyla “Breakthrough Starshot” isimli bir proje başlatılmıştır. Projede amaç, ışık hızının %20’si kadar hızlı gidebilecek bir uzay aracı üretebilmek ve yaklaşık 30 yıl sürecek bir seyahatin ardından Alpha Centauri sistemine ulaşmaktır. 2016 yılında başlatılan projenin destekleyicileri arasında Yuri Milner, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ve 2018’de hayatını kaybeden Steven Hawking’de vardır.
2016 yılında Proxima Centauri yıldızı etrafında dönen ve büyüklüğü yaklaşık dünyamız kadar olan bir gezegen keşfedilmiştir. Gezegende sıvı halde su bulunabileceği düşünülmektedir. Ancak gezegenin çok uzak olmasından dolayı, günümüzdeki teleskoplar ile gezegene ilişkin çok fazla bilgi edinilememiştir.
Alpha Centauri dünyamıza yakın olması sebebiyle, güneş sistemi dışı uzay araştırmalarının odaklandığı bir sistem olma özelliğine sahiptir. Ancak insanlığın henüz güneş sistemini bile tam olarak keşfedemediği düşünüldüğünde, Alpha Centauri’ye ilişkin daha fazla bilgi edinebilmek için insanlığın önünde oldukça uzun bir zaman olduğu görülmektedir.

Kaynakça:
https://www.space.com/32560-alpha-centauri-what-we-know.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Centauri

Yazar: Mehmet Umut Pişken

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku