Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Avrupa Arı Kuşları Nasıl Canlılardır?

0 553

Yaygın adı, Avrupa arı kuşudur. Bilimsel adı, Merops apiaster’dir. Familyası, Meropida, takımı Coraciidiformes’dir. Boyutları ve ağırlığı, şöyledir: Uzunluk: 27-29 cm, kanat açıklığı, 43-48 cm, 48-79 g.

Fiziksel Özellikleri

Avrupa Arı Kuşları Nasıl Canlılardır?İnce gövdeli; uzun kuyruğunun sonunun ortasında uzun tur ok vardır; yüzü ve gagası siyah, yeşil kuyruklu ve altın sansı omuz yaması ile üst kısmı kestane kahverengi, alt kısmı turkuaz mavi ve san renkli, siyah, arka kenarlı boğaz yaması; kanat altı gümüşi bakır, kuyruklarının arka kenarları siyah; erkek ve dişiler, benzer olur

Alışkanlıkları

Sosyalleşmiş, sıkılıkla ağaçlar ile teller üzerine küçük sürüler halinde tüner; uçarken böcekleri yakalar veya hızla yere doğru iner; çok seslidir

Yaşam Çizgisi

Kayalık, toprak veya uçurum kenarlarındaki deliklere yuva yapar ve yuvasını tünelin sonunda içine hiçbir astar döşemden bir oda oluşturarak bitirir, 6-7 yumurta, kuluçka süresi 20 gün, yavrular, yumurtadan çıktıktan 20-25 gün sonra uçar, bir üreme mevsiminde bir defa yavru çıkartır

Sesi

Uzaklara kadar giden zil sesi şeklinde öter fakat bu ses cana yakın, berrak ve akıcı olup “prrup” veya “quilp” şeklinde duyulur. Beslenme Tarzı: Anlar, yaban arıları ve aynı zamanda yusufçuk, helikopter böcekleri, kelebekler ve pervane böceklerini yerler.

Yaşam Alanı

Kumlu kayalık uçurumların, çalılık ve makilerle kaplı yamaçların bulunduğu açık kır arazilerinde; her turlu çiftçilik yapılan tarlalar, orman kenarları ve meyve bahçelerinde yaşarlar Yeryüzünde Dağılımı: Güney ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Batı Asya, Kuzey Afrika, aynı zamanda Batı, Doğu ve Güney Afrika. Yerel olarak yaygındır.

Şık, gösterişli, renkli ve kolayca görünen bir kuştur. Avrupa arı kuşunu bir çalı ve maki tepesinde veya bir tel üstünde ya da uçan böceklerin ardından kanatlarını açmış vaziyette süzülerek uçarken görmek ve ötüşünü işitmek bir zevktir.
İnce uzun kanatlı, kalın ve aşağıya doğru kıvrık gagalı Avrupa arı kuşu, çekici, büyüleyici ve göz kamaştırıcı böcek yiyen kuşlardan biridir. Sarı omzu ve göğsü ile kontrast oluşturan kestane kahverengi sırtı, gözünden gelen koyu siyah çizgi ile daha da belirginleşir. Alt kısmı oldukça soluk renkli ve turkuaz mavi renklerle karışıktır fakat parlak ışıkta hepsi muazzam bir efekt oluşturur.

Avrupa arı kuşu, Güney ve Doğu Avrupa’nın bir ucundan diğer ucuna uzanan geniş bir alanda bulunur. Kuzeyde Polonya’nın doğusuna kadar yaşar fakat batıda Fransa’nın güneyinden daha kuzeyde yaşayamaz. İyi korunan sığınaklarının bulunduğu yerler, İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan’dır. Arı kuşları, aynı zamanda Kuzey Afrika’da da ürer ve bazıları, Güney Afrika’da ürerler.

Arı kuşları, kendilerinin varlığını belirgin ve tanınan ötüşleri ile duyurur. Sıklıkla Avrupa Arı Kuşları Nasıl Canlılardır?birbirinden ayrılarak sonradan tekrar bir araya gelen küçük gruplar halinde etrafta uçarak dolaşırlar. Diğerleri havalanarak hatırı sayılır yüksekliklerde uçarken bazıları ise, kondukları tüneklerde kalır. Şayet bir yırtıcı görünürse, güvenlikleri için bir araya toplanırlar. Arı kuşları için ideal ülkeler, aromatik bitkileri ile tipik Akdeniz manzaralı yerlerdir. Birkaç ağaç, tünekleri için yararlı olur, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde sürüler halinde süslerle donattıkları nehir kenarlarındaki yüksek dalları olan kuru ağaçlar. Ağaçların yokluğunda telefon tellerine tünerler.

Kuşlar, kendileri için ideal yuva yerleri, hem böcek yaşamı için uygun hem de erozyona uğramış arazilerin uçurum oluşturan duvar gibi dik kenarlarının kullanıma hazır nehir kenarları en sevdikleri yerlerdir. Sıklıkla zeytinliklerde ve çam ağaçlarının kesilmesi sonucu açılan arazilerde avlanırlar fakat tarım yapılan arazilere gitmekten kaçınırlar.

Sesli Avlanma

Arı kuşları, diğer avlara tercih ettikleri arıları ve yaban arılarını seçerek bütün yıl boyunca özellikle uçan böceklerle beslenir. Çoğunlukla, tüneklerden havalanarak bir an aşağıya kısa bitkilerin üzerine saldırırlar ve bir dakika sonra yükseklere havalanıp geniş daireler çizerek havada yükseklerde avlanırlar. Bir arı kuşu, böceklerin yerlerini 45-90 m yüksekten belirler ve hızla kovalamaya kararlı bir şekilde tüneklerinden ayrılır. Böceği kaptığı andaki çenesini kapatma sesi, epey uzaklardan işitilir Arı kuşu bir böceği yakaladığı zaman, kuyruğunun ucuyla zehri çıkartarak tünediği dala sildikten sonra onu ağzının içine doğru çevirir ve böceği ağaca çarparak öldürür Zehirli iğnesi olmayan ve yaban arılarını taklit eden çöplük sineklerini tanıdıkları gibi, zehri olmayan erkek arıları da tanırlar ‘/e ona göre davranarak bir anda yutarlar.

Yuva Tünelleri

Güney Avrupa arı kuşları, nisan sonu veya mayıs ayında yuva yapmaya başlarlar. Yuva yapmak için tünel kazma yeri olarak dikey ve yamaç kayalıkları tercih ederler fakat sarp ve dik kayalık uçurum bulamazlarsa, düz arazileri de kullanırlar. Yuva tünelleri veya çukurları yatay veya hafifçe yukarıya dönüktür ve yaklaşık 1 m boyunda fakat yumuşak topraklı yerlerde 2.7 m uzunluğunda ve 6.4-7.6 cm çapında olur. Tünelin veya çukurun yuva kısmı daha geniş, daha yüksek ve astarsız genişçe bir oda biçimindedir. Hem erkek hem de dişi kuş önce gagasıyla başlayarak daha sonra gevşek toprağı döküldükçe delikten dışarıya aratarak tünel kazar. Yumurtalar, yuvarlak, şeffaf ve beyaz renklidir. Yavrular, uzun süre sonra yumurtadan çıkar ve bir veya iki gün arayla ayrı ayrı yuvadan ayrılır.

Geleneksel Akdeniz meyve bahçeler, zeytin tarlaları, hububat tarlaları ile karışık tarım böceklerine karşı ilaçlama, fundalıkların kesilmesi ile bu kuşların doğal yaşam alanlarını yerel olarak kaybetme tehdidi büyük bir ciddiyet kazanır.

Kaynakça:

BBC

Yazar: Tuncay Bayraktar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku