Bilgiustam
Türkiye'nin Bilgi Sitesi

Kraliyet Sinekkapanları

0 33

Yaygın adı, Kraliyet sinekkapanıdır; bilimsel adı, Onychorhynchus coronatus; familyası Tyrannidae; takımı, Passeriformes’dır.

Boyutları:

Uzunluk:16,5 cm;
Kanat açıklığı: 30 cm;
Ağırlık: 14-20g

Fiziksel Özellikleri

Yukarıya doğru dik, kısa bacaklı, hançer gagalı, soluk kırık göz halkalı; üst kısmı zeytin-kahverengi, bacakları sarımsı, kahve renkli uzun kuyruklu; daha soluk ve tüyleri dökülmüş göğüs; başının üstünde yassılaşmış duran sorguçlu fakat bu sorguç (erkeklerde) dikildiği zaman kırmızı, portakal rengi veya sarı, (dişilerde) mor-siyah benekler vardır; soluk devetüyü renkli bacakları vardır.

Alışkanlıkları

Ormanda genellikle yalnız, sıklıkla dere kenarlarında; daldan dala uçarak böcekleri kanatlarından yakalar.

Yaşam Çizgisi

İnce çubuklardan aşağıya doğru asılı sarkık yuva yapar; 2 yumurta; kuluçka süresi 22-23 gün sadece dişi kuş kuluçkaya yatar; yavrular, yumurtadan çıktıktan 22-23 gün sonra yuvadan uçar; bir üreme mevsiminde bir defa yavru çıkartır.

Sesi

Yüksek, keyifli ve yumuşak bir sesle ıslık çalar; erkek, yüksek ve keskin bir notayla üç-beş kere tekrarladığı bir sesle öter.

Beslenme Tarzı

Böcekler, helikopter böceği ve kelebekler.

Yaşam Alanı

Açılmış orman alanlarının kıyısındaki alçak rakımlı tropikal ormanlarda veya dere boyunca ve daha hafif ve seyrek birbirlerine dolaşık çalılıklar ve tarlaların arasındaki orman kuşaklarının içinde.

Yeryüzündeki Dağılımı

Güney Meksika‘dan Güney Amerika’ya, güneyden orta Bolivya’ya, doğudan Brezilya‘nın kuzey sahiline; Güneydoğu Brezilya’da ileri noktalar halinde.

Türün Durumu

Çoğunlukla yaygın değildir ve sayıları azalmaktadır. Parlak gözlü ve uzun kuyruklu olmasına rağmen, kraliyet sinekkapan kuşu, sorgucunu açıncaya ve kendine özgü gösterişli kraliyet “tacını” gösterinceye kadar oldukça donuk ve renksiz bir kuş olarak görülebilir. İri başlı, uzun gagalı ve ince, zayıf gövdeli, oldukça uzun kuyruklu ve kısa bacaklı kraliyet sinekkapanı, biçim ve karakteri ile tipik bir Tiran kuşudur. Üst kısmı çoğunlukla donuk zeytin ve kahverengidir, kanatlarının üzerinde iri, soluk benekleri vardır ve kuyruğu sarımsı paslı renktir Çoğunlukla sorgucunu düz ve yatar biçimde tuttuğundan, normalde gösterişsiz görünür. Erkek kuş, sergilemek amacıyla sorgucunu diktiği zaman, kuyruğunda hoş görünüşlü, parlak kırmızı tüyleri yukarıya doğru bir el yelpazesi şeklinde her tüyünün ucunda mavi kenarlı, siyah benekli tüyleri görülür.

Yalnız Avcı

Kraliyet sinekkapanları, Meksika ve Panama’dan güneye doğru Bolivya’ya karar uzanan bölgelerde bulunur Hem sık ormanlık alanlarda hem de bilhassa açılmış orman arazilerinin ve derelerin etrafında ve ikincil olarak büyüyen daha seyrek orman örtüsünün kapladığı yerlerde yaşar. Tipik olarak yalnız bir kuştur ve yaprakların arasındaki böcekleri ürkütür ve onları havada yakalamak suretiyle düşük rakımlı arazilerdeki ormanlık alanlarda beslenir. Yiyecekleri kurbanları arasında, helikopter böcekleri ve kelebekler yer alır. Bu böcekleri yakalayınca onları dallara çarparak kanatlarını çıkartır ve ondan sonra yutar.
Beslenirken bu kuş oldukça sessizdir ve ortalıkta görünmez. Sorgucu nadiren açık olur. Bu sorgucunu belki de kur yaparken ve rakiplerine saldırı gösterileri esnasında yukarıya diker.

Asılı Yuva

Kraliyet sinekkapanlarının yuvalarının etkileyici bir yapısı vardır. Yuvayı dişi kuş yalnız yapar. Yuvasını en ince dallardan aşağıya doğru bir dere veya çay üzerine ya da gölgelik bir kıyıya sarkıtır. Elyaflar, çiçekler ve örümcek ağlarından yaptığı yuvasını; gagasıyla bir dala tüneyerek ya da aşağıya doğru uzayan yapının yanında havada olduğu yerde pır pır uçarak inşa eder. İlk yumurtanın bırakılmasından yavruların uçmasına kadar geçen süre 45 gündür.

Kaynakça:

BBC Earth

Yazar: Tuncay Bayraktar

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.